樓主: xixihahaysys

史上十大含冤而死的名將,誰最慘?

袁崇煥, 活人生吃

其實岳飛唔可以完全話莫須有
佢係唔明皇帝想點
然後自己係都要去打番個江山番來
佢自己如果係皇帝就唔同了
可惜的是,佢個老頂太過愛戀權位,結果佢又唔醒水,就PK了
實質罪名係沒有的,不過就衰政治玩唔過人

于謙其實仲慘過佢,完全明屈,岳飛都話莫須有,于謙個罪名叫做"意欲",即係諗過擁藩王推翻英宗
但係實際上其實係冇的,係徐有貞屈佢,佢只係想立英宗個仔

佢連政治都冇衰過的,只係因為英宗太蠢,信左徐有貞班契弟
威威榮司令 發表於 2013-6-15 02:44
當然是袁崇煥,因為當時連平民都信他是汉汗,以爭吃其肉。到了差一個多世紀才平返。你們說是不是最可悲呢? ...

袁崇煥當時會被人信係漢奸其實都唔係完全冇原因
因為佢唔肯解釋佢個戰略俾崇禎知
然後仲要老點佢

一開始口爽話自己五年內可以收復遼東,點知原來係老吹
到真係要打的時候,佢的戰略係引清兵到北京城內,學當年于謙咁樣堅守,放棄左關外幾個城池
係當時崇禎及一般百姓不明就裡的情況下,再加上清兵果邊用左幾野反間計
咁佢就出事了

呢十大名將,其實好多都係因為軍事能力高,但係唔識做官而出事
大部份人稱的功高震主,都係咁樣來的
又識多d 0.0感謝
回應 xixihahaysys #2 的帖子

謝謝提點看起來不寒而噪
認為第一的還是岳飛
回應 xixihahaysys #1 的帖子

周亞夫唔算,系佢在陪葬品中放了兵器和甲胄,这是违制的,系僭越;文帝都唔想杀佐佢,佢自己自尊心杀佐佢。。。。
周亞夫啦, BTW多謝分享
有樣野奇怪的是
點解有彭,布,但係冇韓信
回應 xixihahaysys #2 的帖子

只認識和珅~~~~~~~~~~~~~~
唔睇真的唔知曆史。。。。。
我選嶽飛
第一名:嶽飛  個人覺得系佢
岳飛都真係幾慘烈
第二名:袁崇煥
花了点时间看完,很有价值的一篇文章。
師兄文章內容資料詳細,但錯别字,十分多,明顯是簡體字,改為繁體字,請更正.
嶽飛 岳飛我就知!

其實都唔可以話含冤死,
威脅到皇權注定無好結果
當然是袁督師了 督師的死基本上就是政治下的犧牲

在抗擊皇太極時 造成了朝中權貴的損失 皇帝又年青沒見識
造成這千古奇冤 感嘆
袁崇煥功高蓋主,死得不明不白。
袁崇煥
大多是宋  明的!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-29 20:58