[足球] 巴塞球員好好戲

人非聖言, 難免手多....
兩位唔使咁勞氣!過去己是過去,睇下星期part2大結局啦!巴塞打整體、皇馬打個人,摩佬教後好好多。巴塞無後備、皇馬後備勁,最主要有摩佬的計,打粗波,係唔係都產。上兩次對頭連國王杯,巴塞球員韋拿、伯度等…都有俾對手抽水踩腳,球正睇唔到,咁下次梗係要誇少少保障自己。昨晚皇馬輸波,狄馬利亞有好幾跌次都一樣,而kaka跌應有12碼。足球就是這樣!會有很多話題,唔係邊好睇!
相信好多師兄都有睇過,大家再回味下啦:

怎麼才算贏巴塞?
1.要在巴塞顛峰期踢定勝負
2.要在巴塞內部沒有矛盾的時候踢
3.要在美斯狀態最好的時候踢
4.你不能往禁區起高球
5.你不能遠射進球
6.你不能防守反擊,你要全隊都攻出來
7.你不能壓迫式防守,要給巴塞對於足夠的空間發揮
8.你不能擺鐵桶陣
9.在你的主場,你不能有主場哨,裁判要偏向巴薩,最好一開場就給主隊一張紅牌
10.你不能有謝君子,杜奧巴式的硬漢,要讓巴塞的球順利過中場
11.美斯帶球,你不能幾個後衛去攔截,要讓美斯順利射門
12.你不能鏟美斯
13.你進的球前要把巴塞每個隊員都過一遍,最好把兩個門柱都過一遍,然後再把球踢進大門,這樣才是真水平,否則巴塞認為是靠運氣
14.你後衛在本方禁區不能開大腳
15.你要允許巴塞的教練中場休息進裁判室交流
16.你要知道起碼有一半為球隊本國球員並以青訓成品作為骨幹的球隊才有資格取勝
17.要在火山沒有爆發的時候踢
18.巴塞不幸落後時,所有死球都可快開,要讓巴塞有後上的機會
19.你同意越位界線應該由巴塞迷定奪。巴塞迷看不到有越位即等同沒有越位,所有球迷應集中討論該入球之「美妙」
20.你要在所有巴塞球員滿意場地的草地質素下比賽,別隊職球員或球迷不能批評巴塞賴地硬
21.巴塞迷對以上規則擁有最終解釋權,所有更改恕不另行通知
22.務必遵守以上守則,否則即使你不小心贏球了,巴塞迷也會說你是勝之不武,說你是靠運氣,說你無恥。巴塞迷總是可以找到一條理由來說明你不應該贏球。
場外篇:

怎樣才算贏巴塞?
1. 你的球隊不可大花金錢買任何你需要的球員
2. 對巴塞時必須全隊都是青訓球員,否則只是靠錢換來成功
3. 即使你的球隊用錢買來球員,也不可以勝利,否則巴塞會認為你的勝利是用金錢換取的
4. 巴塞花金錢花得起因為是歐洲一線,其他隊是歐洲二線所以不能花錢
5. 你的球隊不能買已成名的球員,因為這是巴塞的專利
6. 你的球隊不能買任何防守型球員,否則巴塞會認為你的球隊展現沉悶的防守足球
7. 巴塞花得起錢買名牌球員,但是贏波只是靠本身實力
8. 巴塞一年一星制,若你的球隊一年中突然出現多位星味球員,巴塞會認為你的球隊勝之不武
9. 巴塞輸掉,只因估計錯誤導致,不能因此批評陣容,況且巴塞尚有其他獎項,亦能證明巴塞陣容強大
10. 對賽時,你的球隊必須每個球員(包括keeper)都可以在巴塞身上取得入球才算成功KO巴塞
11. 對巴塞時全隊必需傾巢而出進攻,打防守足球是違反了足球本意。
12. 進行作客賽事前,巴塞球員必須乘坐飛機,乘坐巴士會因時間過長導致巴塞球員產生焦慮而不能集中比賽,未能發揮應有實力,賽事結果不得作準
13. 若你的球隊當季花的金錢多於巴塞當季花的,即使你的球隊表現略勝巴塞,巴塞也不會認同
14. 要成功ko巴塞,必須在兩回合全勝對手,否則即使巴塞被淘汰,巴迷也會認為你勝之不武
15. 巴塞比賽前必須摸清對方球隊底細後作賽,未摸清而巴賽輸掉球賽,不可作論
16. 除非你隊的教練可以在首季獲得六冠或更多的殊榮,否則你的成就永遠不及哥迪奧拿
17. 其他球隊大灑金錢後無法奪取歐聯是技術不足及活該,巴塞的卻是
18. 即使你成功淘汰巴塞,但若全季未能完勝巴塞, 你根本沒有資格說嬴了巴塞

怎樣輸給巴塞才會心服口服? E-mail 此主題給朋友
怎樣輸給巴塞才會心服口服?

1.一定要在對手踢足全場11人下取勝。
2.在半場完結前﹐必需給予巴塞後備龍門一張紅牌﹐以免對手球員有機會叉賓道頸。
3.對手不可以直紅。
4.對方教練都不能食紅。
5.當裁判打算給予對手黃牌時﹐必需以詢問或電話形式取得摩連奴同意。如摩連奴舉起大姆指﹐裁判應將黃牌轉發給巴塞球員。
6.栽判不可向對手同一名球員發兩張黃牌。
7.受到對方侵犯﹐不能流露出一絲通苦表情。
8.被侵犯後﹐不可以掩面。
9.沒有真正受到侵犯應該主動同裁判澄清。
10.巴塞有沒有被侵犯應該由對手定奪。無論對手動作如何危險﹐總之無掂到巴塞﹐都不能被吹罰。
11.就算吹罰﹐都必需看過慢鏡先可定奪。
12被吹停後﹐巴塞不能與栽判理論﹐甚至不可與栽判有眼神接觸﹐應與裁判保持10碼距離。
13.倒地時﹐不可旋轉超過90度﹐亦必需在3秒內起身﹐不然就是演戲。
14.就算對方如何壓逼﹐亦不可跌倒。
15.被擔架送出場後﹐應即時送院﹐不可再回到場內。
16.球隊不可跟柏天尼有任何關係﹐接觸﹐聯繫。
17.丹尼爾﹐布斯基斯﹐韋拿這些演員(非球員)不能出賽。
18.主場球迷不可發出聲音﹐要不然對手聽不到哨聲而越位後射球而被罰。
19.比賽場地不應打理﹐應保留雜亂長草﹐最好滿地沙泥。
20.巴塞必需將魯營球場面積宿至全歐洲最細既球場。
21.對方球員不能與巴塞有任何關係(如青訓)。
22.不可讓美斯盤球超過5秒。
23.美斯要入球必需盤過超過8人以上之後過埋龍門才算有技術﹐才算得上是球王。
24.美斯不可入兩球或以上﹐不然就是美斯屈機。
25.對摩連奴既球隊時﹐必需邀請對方既球迷兼摩佬既同鄉兼摩佬既生意拍檔作栽判﹐這才是最公正的。
26.巴塞控球比率不可超過50%﹐不然你就係逼對手排鐵桶陣。
27.當巴塞控球比率超過50%時﹐巴塞應將球傳去對方前鋒﹐讓對手有射門的記錄。
28.當對手球員在巴塞禁區內被任何形式的攔截而倒下時﹐裁判應判出12碼給予對方。
29.對手球迷對以上規則擁有最終解釋權,所有更改恕不另行通知
30.務必遵守以上守則,否則即使巴塞不小心贏球了,對手球迷也會說你是勝之不武,說巴塞是靠演技,說巴塞無恥。輸唔起既球迷總是可以找到一條理由來說明巴塞不應該贏球
轉貼
巴塞3冠王 發表於 2011-5-2 09:46
e d米以偏蓋全law

再次多謝師精闢獨到的見解!!
可能我係另類少少啦~ 我原本係巴塞球迷~ 但我不齒演技勝於球技... 就由巴塞球迷轉到想睇佢折墮~

師兄覺得要其人之道還施彼身~
你唔鍾意皇馬插水就係憎佢博犯規搏十二碼博比牌~ 你都係不齒佢用呢D行為~ 結果就以其人之道還施彼身...

我就覺得要贏就要用本身實力贏得光光彩彩~
早幾年就係咁樣~ 用球技用鬥心用表現壓過皇馬!! 我欣賞果時的巴塞多過宜家的演技派巴塞... 我講過: 就算巴塞唔用拿渣招都一定贏皇馬!!

可能師兄唔o岩聽... 或者我之前講野有頂撞到師兄... 不過我都係想見返我鍾愛的巴塞多過宜家的巴塞...

哀莫大於心死!!
睇完呢段片,真係覺得皇馬好茅,行過都要摸下你,你唔出手人地邊有得做戲吖
只可以話兩隊超強人腳,但一對壘就一隊掛住抽水,一隊掛住做戲
長江7號 發表於 2011-4-30 11:39
摩奴既用既

全部刀係關於

摩連奴買C7,應該係貪佢插水叻過插花
但佢對巴塞一定唔會叫D球員插水,人地7成幾控球權,個波都唔係自己腳下,插乜野水?
c7唔係摩佬買架大哥!摩佬係有料,舊年帶國米贏巴塞一戰,贏到邊個唔服。邊有咁多問題波。今次主要大家都想做(西班牙)一哥贏歐聯。球員壓力大便嘜都做得出。大家奇待明晚大戰吧!對攻巴塞贏3比2。(希望)
同意

你唔出手人地邊有得做戲吖
咩世界

你地覺得

摩佬

皇馬

那渣

就5介意

自己既愛隊

比佢地更那渣

既然控球刀有7成

典解5堂堂正正

贏左佢
mtps 發表於 2011-5-2 15:06
可能我係另類少少啦~ 我原本係巴塞球迷~ 但我不齒演技勝於球技... 就由巴塞 ...

你咪就係

理智球迷囉
mtps 發表於 2011-5-2 15:06
可能我係另類少少啦~ 我原本係巴塞球迷~ 但我不齒演技勝於球技... 就由巴塞 ...

你咪就係

理智球迷囉
哈哈哈~~~拍戲都得啦
長江7號 發表於 2011-5-3 09:54
你咪就係

理智球迷囉

多謝師兄理解&贊同!!
mtps 發表於 2011-5-3 12:01
多謝師兄理解&贊同!!

禾明白

佢地5中意

比人話自己隊

愛隊贏得5光彩

但呢個

確確實實

係事實

人地衰

5係代表你可以

衰過佢
長江7號 發表於 2011-5-3 12:09
禾明白

佢地5中意

無錯!! 要贏都要光明磊落咁贏!! 絕對令人心服口服果隻!!
皇馬的確有D技不如人, 上半場巴塞成條左路任攻都唔攻...

但巴塞D球員又有D做戲, 呢個係事實. 不過巴塞已經係當世最強, 但都要咁做戲...有D勝之不武
長江7號 發表於 2011-5-3 09:53
咩世界

你地覺得

禾完全唔認為誇大犯規動作,扮野會衰過殺傷戰術,抽水wor rm班友唔係出腳兇狠,抽水咩都出齊點會出場 用得e d方法就要預打小個

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-29 22:47