樓主: Knoxville

[攝影發問] 買 GF2 定 GF3 好?

女友2號加了机身防震,這是好有用的設備。
(原來我搞錯了,見   http://141hongkong.com/forum/for ... 2&fromuid=23211   )

女友3號,傻瓜机一部,不談也罷。
要輕,不如用DC仔,何必諗女友3號呢?
momomo1997 發表於 2011-7-30 18:18
女友3號不能加外閃,當然檔次都低一級以上啦!
比我就一定是女友2號了!

相對之下, gf2 係好過 gf3, 不過如果對於一個只係人有我有的心態的買家... 平幾百蚊會令我買得舒服D
ltangel 發表於 2011-7-31 08:40
我係GF fan...不過我只有GF1....

GF1 欥最好的gf ~
gmen75 發表於 2011-7-31 15:59
三部女友﹐第一部最好。操控愈出愈差﹐GF3 連閃燈插座都無﹐其實係超貴傻瓜機。 ...

講得好, gf 出出下就越出越水皮...
kei6 發表於 2011-8-1 02:06
我有GF1 & EP3, GF1 照片模糊D   EP3 照片 Sharp D ( 同一樣 Lens 45 F2.8,  20F1.7 & 12F2.0 etc ) ,但對 ...

u are right!!!
我一定唔會買 EP3 俾佢, 佢都唔係真係想影相, 只係人有我有的心態...
dswhkg 發表於 2011-8-2 15:23
I think GF3 is closer to a DC then GF2.
So if your gf is just want a better DC, then GF3 is a good c ...

佢只係想要一部勁DC, 拎到出去D 朋友會話佢勁果D...

未買呀, 等佢諗多一排先, 費事後悔...
Knoxville 發表於 2011-8-3 20:01
相對之下, gf2 係好過 gf3, 不過如果對於一個只係人有我有的心態的買家... 平幾百蚊會令我買得舒服D ...

平几百蚊,但事后有机會后悔!
Knoxville 發表於 2011-8-3 20:01
GF1 欥最好的gf ~

女友一號最大不好,是沒有机身防震。

女友二號有机身防震,(原來搞錯了!http://141hongkong.com/forum/for ... 2&fromuid=23211  )
如果玩cross over,
用其他手動鏡頭時,
都有防震,好正呀!
momomo1997 發表於 2011-8-3 15:12
女友2號加了机身防震,這是好有用的設備。

女友3號,傻瓜机一部,不談也罷。

師兄講得無錯,不過Panasonic全部都無机身防震架。
gmen75 發表於 2011-8-3 23:03
師兄講得無錯,不過Panasonic全部都無机身防震架。

噢,原來我一直被又一城百老匯的售貨員欺騙了。
我當天問他,他清楚地說GF1沒防震,但GF2則有。
因我一直沒動机去買它,所以也沒去求證!

因師兄一說,才去看清楚,原來真的是沒有防震的。
謝謝師兄指出。

那么,玩 Cross over 就應買 O記了。
Knoxville 發表於 2011-8-3 20:04
佢只係想要一部勁DC, 拎到出去D 朋友會話佢勁果D...

卡西欧 最新果个
傻瓜G
全背TOUCH

OK架

GF3 as for girl user !
YEAH!!!!!!!!!!
好消息!!!!!!!!!!!!
佢果日同朋友行街, 行行下佢地去睇相機, 佢自己忍唔住 look 左自己張卡買左 GF3!!!!!!!!!!!!!!!!!!
唔駛煩lu!!!!!!!!!!!!!!!
yeah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

多謝噤多位 ching 在這個 post 內的回應及意見!!!!!!!!!!!!
Thank You Very Much!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-28 11:19