[攝影發問] 快門

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

而家的DSL,好似冇以前的菲林機咁講究快門系咩?

都唔係嫁, DSLR 同 SLR 時代最大分別係iso可以調整, 容易獲得安全快門. 全/半自動功能亦令好多朋友依賴咗部機嘅setting, 我見好多人用550D/5D2/D300s/影燈光人像全程用AUTO/P..
快門係同等地重要, 不過部機幫佢哋做晒..但如果你要自設特別效果, 請用回M, 自己搞番..
定風波 發表於 2011-10-15 14:30
而家的DSL,好似冇以前的菲林機咁講究快門系咩?

禾淨系豬E+巧似愈嚟愈快貢囖!
以前菲林定左iso100,200,400
之後就調光圈同快門。
而家連iso都可以較,變化真系多好多。
定風波 發表於 2011-10-15 19:31
之後就調光圈同快門。
而家連iso都可以較,變化真系多好多。 ...

時代革新,不斷進步,以前要晒相,而家唔洗,不能同日而語
所以禾斯菲林機仲識吹下,
DC就成個白痴咁
定風波 發表於 2011-10-15 20:57
所以禾斯菲林機仲識吹下,
DC就成個白痴咁

做乜咁HIM
定風波 發表於 2011-10-15 19:31
之後就調光圈同快門。
而家連iso都可以較,變化真系多好多。 ...

DSLR ISO 可似Auto添,以我K-5為例,可由ISO-80至ISO-51200
ISO-100菲林都可set在ISO-400當400度用
廹冲兩級(吾係間間冲印有)就可以(廹冲左微粒粗左)
waiking 發表於 2011-10-15 20:11
時代革新,不斷進步,以前要晒相,而家唔洗,不能同日而語

等睇相係一種樂趣,就像等睇成積表一樣
"睇相一刻"那種興奮的心情今天的年青人不能感受到的

真唔識.
以前玩自己沖菲林晒相,
而家都唔系呢的,咁系唔系乜都唔識先?
江交樂 發表於 2011-10-15 22:19
DSLR ISO 可似Auto添,以我K-5為例,可由ISO-80至ISO-51200
ISO-100菲林都可set在ISO-400當400度用
廹冲兩 ...

較高兩度攝氏沖
定風波 發表於 2011-10-15 22:27
真唔識.
以前玩自己沖菲林晒相,
而家都唔系呢的,咁系唔系乜都唔識先?

而家唔洗沖菲林咪可以慳番好多錢出酆靚啲嘅相機囉
江交樂 發表於 2011-10-15 22:22
等睇相係一種樂趣,就像等睇成積表一樣
"睇相一刻"那種興奮的心情今天的年青人不能感受到的 ...

以前晒相出嚟幻得幻失,一班人一齊睇相好開心
自己一個人系黑房睇住的相慢慢顯現出來仲興奮!
定風波 發表於 2011-10-15 23:54

咁你都好耐冇興奮囉
由另類興奮取代左
定風波 發表於 2011-10-15 23:54

我舊屎份工係人手沖菲林同相紙, 興奮左2年... 肴晒底, 死左都記得d藥水味
kingkong_hk 發表於 2011-10-17 01:06
我舊屎份工係人手沖菲林同相紙, 興奮左2年... 肴晒底, 死左都記得d藥水味

跟住又係咪由另類興奮取代呢
kingkong_hk 發表於 2011-10-17 01:06

@@ 好勁呀 師兄 ,咁一日要呢埋幾耐係間黑房 ?
回覆 kkmika2006 的帖子

1D都唔勁, 手作仔野, 學1日就識

2-3小時左右, 話耐唔耐, 得盞紅燈, 好易密室恐懼症

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-29 05:51