[制度安排] 發帖回帖積分制度最新安排

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

為方便各會員了解.本壇各區的積分將進行各區統一設置.
發帖3威望,20現金  (每半小時最多3次)
回帖2威望,10現金 (每半小時最多8次)
各版塊獨立計算,鼓勵大家到不同版塊進行交流.

另外,由於吹水及接龍的得分過分容易,
令其他資訊情報,的發帖所得分數變得不吸引,有缺公允.

為取得一個平衡.
部分資源分享區,有規定每日多少個帖的,發主題得分時間由30分鐘亦改為18小時.
吹水及接龍區的回帖得分時限由30分鐘分別改為2小時及18小時.
這安排並沒有阻止大家吹水聊天,或那部分人認為好玩的接龍遊戲.只係取分不會再這麼過分吧.
希望大家能好快適度過來.

順帶一提,一般發帖,由系統獎勵的積分,並非十分重要.
本站主張會員多提供資訊的交流,凡是合符大家口味的,皆會被版主或其他會員評分獎勵.
自去年開始,會員升級,主要皆是靠所發帖子吸引,得到大量人支持,評分鼓勵. 因而得級躍進.
單靠灌水,洗版, 非但很難得到進級.更隨時因為過份阻礙其他會員閱讀交流,而被版主警告及禁言.

2個中8po即係叫人唔好吹水
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 觀月瞳 #2 的帖子

可以隨便吹水,只係無咁多分,得到一個正常分數啫.
你咁多分都唔為貪果幾分.
(查實現在雙倍分數,計落同以前得分差唔多啫)

2個中得8po有分仲有幾多人去吹水 上得梨多ge 9成刀貪分ga la想多人發帖應該係用方法吸引人唔係令人武引做其他野  

回復 觀月瞳 #4 的帖子

咁cut晒吹水區,咪仲衰,更加會引起回響.等佢自然演變.

都比咗d分算好了,其實可以唔比任何分數係吹水聊天同接龍.

141小記 發表於 2012-8-5 02:33
回復 觀月瞳 #4 的帖子

咁cut晒吹水區,咪仲衰,更加會引起回響.等佢自然演變.

其實吹水亦唔係一件壞事, 可以增加四台會員既交流, 分享心得.

cheong141 發表於 2012-8-5 02:43
其實吹水亦唔係一件壞事, 可以增加四台會員既交流, 分享心得.

係呀, 但最好係搵囡手冊吹搵囡的事,
去神州遊樂吹神州的事.
去澳門區吹澳門的事.
去台灣區吹台灣的事.
去姊妹區吹姊妹的心得.
去時事區吹時事
去歷史區吹歷史.

呢咪呢?

補充內容 (2012-8-5 03:02):
最好係使用交流多d頃談四台的制度添! 咁就有益有建設性.

注意: 吹水唔緊要,最好每個區都吹幾下,咁這政制對你係容易攞分.因為double咗分數.

141小記 發表於 2012-8-5 02:52
係呀, 但最好係搵囡手冊吹搵囡的事,
去神州遊樂吹神州的事.
去澳門區吹澳門的事.

吹水少左分...到時可能會吾會多左膠 post... 如果太多膠post出現..會否產生其他問題...小記日後也許留意一下吧
新改動是否合適..總要嘗試才知..我們就一起看看吧

惡意灌水, 呃分可能會少左, 希望減低版主工作量

回復 HKOXSEX #9 的帖子

主要是減少新會員在同一版塊立不停洗.格外阻眼.
其次是讓他們升級更容易.

降低進入141的門檻.是積累會員的長遠方針.

鵪鶉仔 發表於 2012-8-7 11:31
咁樣我仲上黎做乜????

其實去多幾個區吹水,影響唔係好大啫,因為個個區都係兩分,無分別

mastertim 發表於 2012-8-8 10:50
其實去多幾個區吹水,影響唔係好大啫,因為個個區都係兩分,無分別

你講得岅
去唔同版塊吹
識多d人唔好咩?

睇來可以減少4台伺服器的負擔....無可厚非...
吹水既人少左....人氣少左....靜D都好既...
無吹水幾日....都係幾悶.......但我自問吹水無分就只會減少吹水.....

對唔熟識既人...唔熟既地方...唔了解既規矩...好少去加把咀... ...
唔鐘意嘈交叫你去嘈交區 ?? 唔識釣魚又去做新手 ?? 唔鐘意種花又要去扮了解?
可能有人比較有時間既既人去了解每一區既....但我沒有這個時間了...
我自問就無咁廣濶既 知識  / 興趣 去到 "咁多版" 覆文 / 出帖了....

去開旺角食飯....突然叫你去勻十八區食飯....仲要開埋位...
我累了....

以上純粹個人意見...
各位大可當無聽過.....但我相信會有相同意見的人的...
祝各位好運...

討論

其他區唔係無熟人, 而係其他區的版主比較嚴格, 無你咁容易呃分!發表於 2012-8-8 21:25

感覺先決 發表於 2012-8-8 20:54
睇來可以減少4台伺服器的負擔....無可厚非...
吹水既人少左....人氣少左....靜D都好既...
無吹水幾日....都係幾悶.......但我自問吹水無分就只會減少吹水.....
覺得吹水無分, 實際係吹水雙倍分.
只係不停吹水先無分.

平日唔見人,有事果陣就突然多咗好多個元老出來,無乜人認識,原來佢係每日只藏在一角不停吹水.升完一個分身又升一個, 每講20句就轉分身.

點解佢走出來?  原來係friend吹雞,成班元老先夠叠馬,足可以欺負新仔.

查實今次改分制,對佢地實在好太多.升級快一倍.只係轉分身次數要密少少.

唔得啦,......
比咗條路佢地行都要嘈,
倒不如索性真係好似佢地話頭,要整到吹水無分.
還佢地心願

補充內容 (2012-8-8 21:23):
取分,實在太容易!
8-8-2012 21-21-53.png

哦........明白哂...

回復 感覺先決 #16 的帖子

簡單講,
以前性愛講場的積分太多.
你地講埋d非性愛話題,但又得到比其他版區2倍的分數.
所以被人投訴不公平.
是最終引致這結果的原因之一

接龍太容易取分,係另一個原因.

資訊區難經營係第三個原因.

唯有得閒發多幾個帖 ~   

141小記 發表於 2012-8-8 21:42
回復 感覺先決 #16 的帖子

簡單講,

明白,將要求各位依照管理層的指引行事。

只要是爲了4台的整體利益,我們都支持。

分數只係一個虛擬的數字,大家不需要太介意。

若果吹水單純是爲了分數的話,就有本末倒置之嫌。

大家還是看開一點吧,分數、精華、勳章都是虛擬的,過眼雲煙而已,以平常心對待即可,勿看得太重要。

補充內容 (2012-8-9 13:17):
可能現在已經到了 需要從 “量變” 升級到 “質變” 的時候了。