如何開始學潛水

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

大家如果有興趣睇下點樣開始去學潛水的話,可以繼續睇落去!

登錄/註冊後可看大圖

大家可以選擇係香港學定係外國(例如菲律賓或泰國)學,本人就建議係香港學既,原因如下:
1 大家都係用廣東話溝通,一定唔會聽到d聽唔到d,話晒都係關乎自己條命,小心最重要。
2 香港水域未必有外國咁清,有時會濁d視野唔係太高,有d地方係泥底更容易影響水底視野,所以如果能夠克服香港既環境,咁去到外國就一定會「手到拿來」輕輕鬆鬆。處理任何危機時都比較有信心。
3 外國學習由於時間局限,所以理論課會「比較」急趕,相對黎講係香港大把時間可以慢慢安排唔識問到識。
4 以我認識既教練黎講全部都會對學生要求好高,因為關乎人命安全,但係外國教練由其是菲律賓既就要碰運氣了。

登錄/註冊後可看大圖

學習潛水我建議最好能夠找個伴一齊去學,因為潛水係最著重 Buddy System,即係落水時直到上水都係一 pair pair 既,令到大家係水底都能有照應,而你係要對你既buddy能夠完全信任至得,所以學既時候搵個信任既伴就會比較好。

登錄/註冊後可看大圖

報名學潛水可以係潛水中心報名,香港有唔少潛水中心有辦潛水課程,水準亦差不多,所以只要係網上找一找就可以搵到好多資料。初級開放水域潛水員課程費用大概係3000多,視乎包唔包潛水器材租用費。

登錄/註冊後可看大圖

關於器材,一般而言初學者都唔建議買 full gear,除非你大把錢(大把錢不如益下四台兄弟 ),因為你唔會知邊種款式最岩你用,而且你又唔肯定自己會唔會沈迷落去,我見都會有唔少人每次出海玩 fun dive 都係租 gear 既,所以支出唔會好多。

登錄/註冊後可看大圖

學成之後每次出海玩(我地叫 fun dive) 咁又要幾多錢呢? 其實玩一整日,朝早八點至下午四點返碼頭,包飲品午餐(有間仲係BBQ幫你燒埋添!),氣樽,任潛(通常我地最多潛到4次,每次潛約一小時,潛得再多d會好攰同易頭痛)只不過係$580,而另租 full gear (BCD, Regulator, wetsuit, Mask, snorkel, fins, 鉛帶)都係$240。有d潛水會如果入左會既話就更會有折扣 (日潛$500,gear $180)。圍起上黎只不過係$820,抵過食HG!  當然以上只係參考價,唔同潛水會既內容同活動都會唔同。

登錄/註冊後可看大圖

而每次進行潛水活動,個潛水會都有責任提供潛水長甚至潛水教練一齊落水提供支援既,如果係學員既話就一定會有教練係你身旁或視線範圍之內添。而初學成者亦會有潛水長可以安排同你地一齊落水。係安全考慮上一定會係佢地驚過你!至怕你玩得忙形得濟忘記安全!

登錄/註冊後可看大圖

而潛水地方通常都會係西貢沿海一帶,近如橋咀,牛尾,赤洲,海下,大霸;遠至果洲,東平洲都會有,視乎當日氣候水流天氣。

登錄/註冊後可看大圖

打咁多野唔係叫你地搵我介紹教練及潛水會,只係想鼓勵大家去認識多一樣消閒活動!

登錄/註冊後可看大圖

多 謝 欣 賞

呀吓 發表於 2012-8-10 15:43

喺四台潛水禾識
回覆 讚好 不讚 使用道具

不如你開班教禾地啦,可以慳番3千幾⋯

Good diving info~!!

By the way, "除非你大把錢(大把錢不如益下四台兄弟 )"...........are you talking about DDC ah?

呀吓 發表於 2012-8-10 15:43

係水底果種寧靜感覺非筆默可形容

教練教潛水又媾女就真

水晶晶 發表於 2012-8-10 15:45
喺四台潛水禾識

潛水值0 米深....
你都無係四台潛水....

schmid9394 發表於 2012-8-10 15:54
Good diving info~!!

By the way, "除非你大把錢(大把錢不如益下四台兄弟 )"...........are you  ...

等我邀佢黎先!

肥叔叔 發表於 2012-8-10 16:14
教練教潛水又媾女就真

不過教我果位....係靚女!

呀吓 發表於 2012-8-10 16:49
不過教我果位....係靚女!

好囉, 有教練俾妳媾, 唔媾都有野昅
你就SO啦

肥叔叔 發表於 2012-8-10 16:55
好囉, 有教練俾妳媾, 唔媾都有野昅
你就SO啦

抵晒!

討論

一套即中......... ^^ 你都昅唔少野......... ^^發表於 2012-8-10 17:17

潛水定媾女

呀吓 發表於 2012-8-10 16:39
潛水值0 米深....
你都無係四台潛水....

禾識架,不過冇做啫

学初级绝对同意在香港完成~
但到高级的话,理论课可以在香港上堂,实习就到马拉或宾宾~

水晶晶 發表於 2012-8-10 17:08
禾識架,不過冇做啫

餅主都潛水?
唔巧嚇禾

felsino 發表於 2012-8-10 17:11
学初级绝对同意在香港完成~
但到高级的话,理论课可以在香港上堂,实习就到马拉或宾宾~ ...

夜潛最開心!

点解呢??
我最怕~

felsino 發表於 2012-8-10 17:15
点解呢??
我最怕~

夜潛乜都游晒出黎, 有排影!

呀吓 發表於 2012-8-10 17:16
夜潛乜都游晒出黎, 有排影!