豉椒炒蜆

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

準備時間: 10分鐘 + 浸蜆時間
烹調時間: 10 分鐘
分量: 2至3人

材料:
蜆 1公斤
乾蔥 2茶匙
蒜頭(剁蓉) 2粒
豆豉 1湯匙
薑絲 1湯匙
蔥(切段) 3至4條
白米酒 1湯匙
紅辣椒(斜切片)1隻
芫荽(裝飾用)酌量
汁料:
水 120毫升
蠔油 2茶匙
糖 ½ 茶匙
生抽(醬油)1茶匙
老抽 ½茶匙
胡椒粉 少許
辣椒油(或可不加) 1茶匙
埋獻(勾茨):
粟粉(玉米粉)1茶匙
水 2湯匙

做法:
把蜆用稀鹽水泡浸兩三小時,待蜆把沙吐淨。再用清水沖洗乾淨。瀝乾。放入滾水中,煮至見蜆開口,隨即撈起。瀝乾水份,備用。
豆豉沖水洗淨。瀝乾水份。用大匙稍壓爛。不用壓蓉,留一些豆豉粒,增加賣相。
燒熱油鑊,下乾蔥,蒜蓉,豆豉,薑絲,和一半蔥段,用中大火爆香。
把蜆倒進鑊中,轉大火,聞到香味,沿鑊邊澆酒。倒進汁料,加紅辣椒。炒勻,煮片刻。下另一半蔥段。埋獻,煮至喜歡的濃稠度。上碟,芫荽裝飾。趁熱享用。

多謝介紹
通常我炒蜆都係生炒,未試過先飛水.咁d肉會唔會甩晒出嚟?
回應 garymong #1 的帖子

落足配料, tks.  用作炒蟹可以嗎?

依家唔飛水唔得啦因為食得安全..飛水見剛剛開口就好.太久肉就會甩晒出嚟.重有如果見未開就再滾..開口才取出來.如果滾10分鐘都唔開..可以不要了.
多謝介紹~!!
this is very easy and simple thanks very sharing the recipe will try!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-21 21:31