[食譜分享] 朱古力Brownie + 木糠布甸蛋糕

火.. [複製鏈接]

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

又係講甜品了, 本身呢兩款我都鐘意食, 見搵到個食譜就同大家分享, 又可以一齊試整了! 第一可以滿足口腹, 第二又可以練黎Lum 女啦, 真係兩全其美呀 !

今次介紹兩款, 一款會甜少少, 但好有朱古力味, 另一款就易入口又唔怕漏!

1. 朱古力Brownie

2. 木糠布甸蛋糕

Ref.:Sweetheart kitchen

朱古力Brownie

布朗尼是經典的美式甜點,小塊帶香濃朱古力味近似曲奇的蛋糕,很容易製作,也很受人歡迎。除了合桃外,還可加入不同類型的堅果,增加蛋糕的口感。但是個高油高糖的食品,不建議常吃。

回覆 讚好 不讚 使用道具

Girlhunter810 發表於 2013-10-8 15:10
朱古力Brownie

布朗尼是經典的美式甜點,小塊帶香濃朱古力味近似曲奇的蛋糕,很容易製作,也很受人歡迎 ...

1.無鹽牛油室溫放軟;
焗盆內掃少許油,舖上焗爐紙備用;
1a.jpg 1b.jpg

2.朱古力、無鹽牛油一同隔水座溶,直至朱古力完全溶解,拌勻備用;
2a.jpg 2b.jpg 2c.jpg

3.合桃或堅果先用焗爐以170℃焗8至10分鐘,切碎;
與棉花糖同放入朱古力混合物。
3a.jpg 3b.jpg

4.麵粉、可可粉、泡打粉過篩,加入糖拌勻,
逐少拌入朱古力混合物。雞蛋每 2次加入盆中,最後加入雲喱拿香油拌勻;
4a.jpg 4b.jpg 4c.jpg

5.倒入焗盆以 180℃焗 20分鐘,取出後放涼,撒上糖霜裝飾並切成方件即成。
蛋糕於焗製 20分鐘後以竹籤插入蛋糕中間部份,取出的竹籤有黏著少量蛋糕碎代表蛋糕濕潤;
如果喜歡乾身一點的可以多焗 5分鐘,直至竹籤取出後仍然乾淨。

Girlhunter810 發表於 2013-10-8 15:12
1.無鹽牛油室溫放軟;
焗盆內掃少許油,舖上焗爐紙備用;

木糠布甸蛋糕

木糠布甸,葡文名稱為Serradura,又可稱為Biscuit mousse及Macau Pudding。木糠是指餅乾碎,布甸是指忌廉。一直深受大人細路歡迎的甜品,免焗、容易做、美味!如果家中沒有雲喱拿條,就多用 ½ 茶匙的雲喱拿油代替。如果用啫喱杯做,此材料份量大約可做 12-15 杯左右。最面的 OREO餅碎可以馬莉餅加入可朱古力粉/可可粉/柯華田/美碌等等代替,份量是 40克馬莉餅餅碎加入 1 湯匙朱古力粉。難度分 1 分,這是個基本上不會失敗的甜品;但技巧分是7分(10分滿分),因為要舖木糠及忌廉舖得平均、舖得靚是需要多多練習的,所以用杯做的容易控制得多。這食譜的份量可做 7 吋的蛋糕模一個。

呢個係一般整法, 有些人會加入檸檬或香橙, 等味道有些特別!

Girlhunter810 發表於 2013-10-8 15:14
木糠布甸蛋糕

木糠布甸,葡文名稱為Serradura,又可稱為Biscuit mousse及Macau Pudding。木糠是指餅乾碎 ...

1.壓碎餅乾
馬莉餅分批放入厚身的保鮮袋用麵粉棍壓粉至粉未狀,如果用薄身的膠袋會很容易弄穿。
如家中有攪拌機可用攪拌機打碎,備用;

消化餅以同樣做法,做成粉未狀,備用;

OREO 朱古力曲奇餅用刀刮去餡後,同樣做法壓成粉未狀,備用。

2.做批底
消化餅壓好後,混合無鹽牛油溶液,放入 7 吋活動脫底餅模,用匙羹壓至平均的厚薄;

放入雪櫃雪 15 分鐘,待用。

3.打發忌廉
雲喱拿條用刀切開,用刀取其籽;
淡忌廉用電動打蛋器打發至 6 成,成幼滑的忌廉狀,加入煉奶、雲喱拿籽及雲喱拿油,再打發至 7 成起。
即打蛋器的拂取出時,忌廉呈尖峰,紋路明顯可見即可。
(*淡忌廉一定要冷藏後才可使用,室溫的淡忌廉很難被打起。)

4.組合成蛋糕
留小量的馬莉餅餅碎混合OREO 餅餅碎,待最後用。
材料放入蛋糕的次序是,消化餅餅底→忌廉→馬莉餅餅碎…(如此類推)→最面是OREO及馬莉餅餅碎。
每一層都盡量舖平均,放入忌廉時,如忌廉停留在中間(如下圖),可用手輕拍蛋糕模至平均,或用匙羹輔助;

5. 雪藏及脫模
蛋糕放入雪櫃雪硬,最少 4 小時,取出脫模。
脫模方法:蛋糕模下放置一個罐頭或硬物,風筒熱風吹暖模邊;
蛋糕模受熱後會輕易脫落,脫模後切件即成。

喜歡做成杯裝的一樣可以,亦可以省略批底的步驟;

D 女俾你LUM晒啦

Girlhunter810 發表於 2013-10-8 15:16
1.壓碎餅乾
馬莉餅分批放入厚身的保鮮袋用麵粉棍壓粉至粉未狀,如果用薄身的膠袋會很容易弄穿。
如家 ...

易學難精

乃整咁多甜品比囡囡直

兩款甜品都好好味!

Girlhunter810 發表於 2013-10-8 15:06
又係講甜品了, 本身呢兩款我都鐘意食, 見搵到個食譜就同大家分享, 又可以一齊試整了! 第一可以滿足口腹, 第 ...

食自助餐時搶住食

我太肥、要界甜品牙!

schmid9394 發表於 2013-10-8 17:52
我太肥、要界甜品牙!

我要練肌肉..都要界              

HKOXSEX 發表於 2013-10-8 17:42
乃整咁多甜品比囡囡直

食肥佢....等佢無人要            

用來lum女最好

iamamannow 發表於 2013-10-8 17:40
D 女俾你LUM晒啦

重有好多款等你用黎lum 的

Girlhunter810 發表於 2013-10-8 15:16
1.壓碎餅乾
如家 ...

嘩! 肥死呀!!!
師兄咁好手藝, 我係女都lum你啦!

Girlhunter810 發表於 2013-10-8 17:57
重有好多款等你用黎lum 的

真係要學一學先得

好味, 但係卡路里奇高, 佬牛唔敢多食

Girlhunter810 發表於 2013-10-8 17:55
我要練肌肉..都要界

學 張家輝版主?

好正喎~可以介紹比D女性朋友仔整