[食譜分享] [轉載] :紅燒吉品鮑与花雕炆牛腩

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

[轉載] :紅燒吉品鮑与花雕炆牛腩

話說早兩三個星期同老婆去日式超級市場,就買了的日本靓吉品鮑,啱啱呢個禮拜得空終於有機會煮番两味靓餸,當然要同大家分享下啦。

是咁的,你要有心理準備,乾鮑呢家嘢真係分分鐘玩你個幾兩個禮拜!大概做嘅嘢就係發鮑魚,炆,同最後紅燒果下嘢。發鮑魚四至七日都有可能,炆就三四日都走唔甩,所以要有時間先好開波。鮑魚堅係一分錢一分貨,要糖心同夠香,一定要日本鮑。好多時聽到話咩「南非糖心鮑」據我嘅經驗其實係唔全在!

今次用嘅係吉品38頭,價格較商議,發起嚟都唔太細。

吉品鮑38頭八隻。

薑蔥,出水用。

雞腳一磅,令鮑汁起膠。
回覆 讚好 不讚 使用道具

金華火腿數片。

燒味肉,prefer 燒骨咁嘅嘢。我呢個乳豬頭當然係去飲果時撻的。

肥豬膏,墊底及令鮑魚口感滑啲。

冬菇八隻十隻,睇你幾大隻。

雞一隻。

發鮑魚 - 先用清水浸兩日,要早晚換新水。第三日換新水連鮑魚煲滾。滾咗之後冚蓋熄火,等變涼放入雪櫃浸多兩晚。如果再大隻啲的話開頭就要浸多一至兩日。我發過十二頭,足足要成個禮拜。緊記,發咩海味都係,所有嘢都要好乾淨,千萬唔好掂到油,唔係你就舐撻,全部唔要得。

發完之後就要洗鮑魚。表面清水沖沖就夠。最重要係剪去鮑魚嘴。剪後可能有小許沙嘅乜體係裡面,用牙籤慢慢挑就得㗎啦。

跟住要準備啲配料嘞,包括雞腳,所有材料斬件。

除金華火腿外,包括肥膏,所有材料落薑蔥續樣出水。

所有材料準備就嚟到其中最重要嘅步驟,小心一層層放好每樣嘢。

1. 肥膏墊底,令炆嘅過程冇咁易燶底。
2. 用竹擿隔開豬膏,唔係啲豬膏會浮起晒。
3. 張雞腳,燒骨/肉,排骨鋪平。
4. 鮑魚平均放面。

1. 再張冬菇放面。
2. 張雞斬四到六件襟係面。
3. 最後落浸冬菇嘅水,再加水或上湯至淹過隻雞。
4. 攪掂!

大火煲滾半個鐘轉細火開始炆。呢段時間要好小心,要不停加水, keep 住係啲雞嘅 level。整個過程大概三至四天。第一日最好keep住炆最少五六個鐘。然後每日三至四個鍾。要番工睇唔到火記住朝早出門口前要開火煲滾,唔係變壞咗就大穫了。滾後惜火襟住唔洗理,放工番嚟先再加水繼逐炆幾個鐘。

*切記一定不能攪動任何東西,黐底的話,好快開始燶,有少少燶味都成煲唔要得。由其是冬菇,一有機會落底,死硬!(老實講,其實啲冬菇係可要後兩三個鍾落都得嘅...)

炆咗四日後,都攪點九成。首先續隻鮑魚攞出嚟灘凍。

淨番嘅嘅湯,隔搾,撇油,淨番出嚟精華就係未調味嘅鮑汁了。未食住嘅話,可以雪兩三日,等真係食果日,一早攞出嚟解凍至室溫。

係時候所為嘅紅燒。中慢火燒熱瓦煲,落少許油,即落鮑魚快炒一兩分鐘至有香味(切記唔好大火,唔係邊咗煎鮑魚就攪笑),再極速落兩碗之前隔搾,撇油嘅湯,慢煮收汁到得番一半汁。

最後落蠔油,少少生抽調味,再落少少老抽 for 顏色就食得!

非常糖心!正!

其實我自己係仲有海心同冬菇!haha, 點攪自己諗諗!Have fun!

世上最正之花雕炆牛腩

講到“世上最正”,當然係唔講得笑。而識煮嘢嘅你一定好心急想知我有啲咩咁Q把炮。是咁的,首先要有上盛嘅食材,再加上小弟精湛嘅烹調技術。

牛腩。我一煮會煮四五斤。煮多啲,雪兩個禮拜慢慢食又得,比啲 friend 食又得。
呢道有兩塊「牛面肉」,有筋,肉超嫩,識炆一定炆佢。一隻牛得兩塊面,要一早去街市或一早訂。另外仲有兩舊牛坑腩,筋多,肉較鬆化。另外記住買多斤牛骨添,個汁得唔得都係靠晒佢。Anyway, 有呢兩種肉,同果斤骨,你已經贏咗幾條街。

薑蔥唔洗講一定要啦。

花椒八角。一舊片糖,生抽,老抽,蠔油,及花雕一支。

首先牛骨出水,牛腩牛面清水洗乾淨就得,因為要生煎。你真係唔放心,覺得出下水先乾淨,go ahead!
先大火爆香薑蔥,跟住落牛腩牛面煎香兩面。

煎香後keep大火隊曬成知花雕落去,冚蓋大火煮到冇乜水,小心睇火,唔係過龍燶咗就攪嘢。

差不多後啦啦聲落水要夠襟過啲牛,落埋花椒八角,蠔油chok十幾廿嘢同片糖一塊,糖唔需要咁多因為花雕經已好甜。

生抽,及小量老抽。

最後落埋啲牛骨,大火煲半個鍾,之後收中細火炆多個半至兩個鍾。期間不斷加水。

牛坑腩照計冇牛面需要炆咁耐,要中途夾起。
炆好嘅牛坑腩。

炆好要灘涼,啲汁隔搾同撇油。

涼咗硬身啲之後就切件,牛面切一片片。

你唔好以為佢好似牛蹍咁嘅 texture,牛面中間條軟滑嘅筋加埋啲嫩滑嘅肉,真係人間極品。

坑腩切大舊啲,啲筋正到冇曬朋友!

未食的話可以分定一份份雪係雪櫃,冰格分分鍾雪嘅個月。

食嘅時候擺落個煲仔煮下佢收汁,收汁非常非常重要,一定一定要做!

切定薑蔥絲,絕配嚟。

images (9).jpg

色香味俱全,睇見都想食。

正呀,有冇人整餐禾食下呢

睇到流口水整呢兩味真係要用好多心機呢

小d心機同時間,刀整5到貢正
尤其個鮑魚,仲要係糖心