[轉載] - 新鮮皇帝蟹二食与和牛墨西哥捲

火.. [複製鏈接]
簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

啱啱呢個禮拜拿了年假,作為一個喜歡煮嘢食嘅人嚟講,咁得空諗下整番两味特别的靓餸,
今次會整《蒜蓉蒸,蟹膏粉絲底》同《生滾粥》加多一样和牛墨西哥捲,當然啦!咁正的食物禾一定要同大家分享下啦!

新鮮皇帝蟹二食

一般大家買啲皇帝蟹唔係淥熟即時急凍果啲,就係一碌碌急凍腳。其實肉質真係麻麻,又得個鹹字,咁嘅嘢,不如掉咗去咪食。
有冇諗過自己買隻新鮮嘅番屋企整?皇帝蟹最細嘅應該三斤幾,因唔會好似龍蝦個頭殼咁重,其實經已夠三四個人。至於幾錢,我諗個個街市唔同。百二至二百蚊一斤,depends 咩時間去。我覺得算幾抵,因急凍嘅都未必買到。
首先當然係新鮮皇帝蟹一隻。粥,當然要米啦,一杯到杯半,啲人話最好用珍珠米,其如仲有粉絲,同蒜蓉。

先講粥底,第一件事浸米先,要落少少鹽,同油,浸大概兩三個鐘。浸好就攞個瓦煲,二至三公升水,大火煲滾後落米,keep 大火煲一個鍾,再轉細火煮多一個鍾,咁個粥應該會棉㗎啦!期間要睇火,唔夠水就加水,同小心好易滾瀉,如果唔係瓦煲,火力唔平均,極有可能黐底及燶,小心。

其實米同水嘅份量好難講幾多,好睇你鍾要有幾杰,請自己衡量。

處理隻蟹前,熱水浸粉絲。
回覆 讚好 不讚 使用道具

攪隻蟹!呢種蟹殼較軟,一般廚剪夠應付。好,先打開蟹蓋。揭開底部塊奄,原邊剪。基本上,佢郁得好慢,驚的話攞筷子桶死佢先。

小心連奄扯開。

啲膏藏係蓋同奄裡面,剪開個奄撩哂出嚟先。

剪晒啲鰓出嚟。

再剪逐隻腳出嚟。

個身就剪開八舊。

係,我知好煩,就得㗎啦。Last step, 啲腳用刀仔係面批一大個窿,呢個步驟請小心手。

好,隻蟹終於處理好!準備煮佢嘞!張浸咗嘅粉絲撈埋頭先啲蟹膏放碟底。

蟹腳放面。

係啲窿窿上落蒜蓉,咁就蒸得嘞。

但蒸之前,假設你個粥底煲好,落幾粒薑,頭先啲蟹身,蟹鉗,同蟹蓋大火滾七八份鐘。

係個粥煲緊嘅時後,蒸蟹腳。大火滾水蒸五分鍾。

超鮮味係粥攪掂!乜調味都唔需要。

切蔥花,切段後再切絲。

蟹爪最後淋滾油,同蒸魚豉油攪掂!

和牛墨西哥捲 (Taco)

其實我平時唔係餐餐都一定煮中式嘢,不過今次呢個 taco 實在太正,一定要 share 下先得。正所為唔肥唔好食,今次都唔例外,呢個 Taco 極之極之 heavy,和牛,牛油果,sour cream,問你死未,整少少兩三個人 share 下好啦。

玉米餅 (tortillas),一般高級少少嘅超市有得賣。

和牛牛扒,和牛油份多,會鬆化啲,又香啲。當然其他種類都得,隨你喜歡,唔係個個都鍾意咁肥,Anyway, 我諗預 100 gram 一件 taco 咁上下,Sirloin 或肉眼都得。

而我呢個係澳洲和牛嘅牛腱肉,較平。

sour cream - 酸忌廉。

牛油果,細 size 的話,預一件 taco 一個。

蕃茄一個。

洋蔥半個,同青蔥。

洋蔥切粒。

蔥切粒。

蕃茄切粒。

好,咁點解我話要牛扒呢,因為要切片,超薄片。講緊半mm咁上下。如果你真係唔食切嘢,咁都冇你計,買打邊爐果啲牛肉片切碎頂住先。靚啲嘅牛唔該!

切好落少許 seasoning salt 撈下佢。冇 seasoning salt的話,落啲蒜鹽,黑胡椒咁都得。

牛油果醬,肥得很。牛油果肉用叉壓爛,落少少鹽,少少檸檬汁及一大湯(果兩個牛油果咁計)羹酸忌廉攪混就得!封口放雪櫃雪一陣。

好,開始煮嘞!首先中火白鑊燒玉米餅每邊大概兩分鍾。見有少少黃黃哋就好了。燒好放埋一邊備用。

牛油爆香洋蔥至軟身。

跟手落埋啲牛肉炒至七八成熟即熄火。

極速放牛肉上玉米餅,避免牛肉過熟,再落牛油果醬,蕃茄粒,同蔥粒就攪掂!

大家睇到係末流口水呢!

images (9).jpg

和牛taco...睇到都流口水

食蟹已經夠晒

cegong 發表於 2014-11-2 20:26
整少少墨西哥捲,俾大家过下瘾

禾5直牛

cegong 發表於 2014-11-2 16:37

啱啱呢個禮拜拿了年假,作為一個喜歡煮嘢食嘅人嚟講,咁得空諗下 ...

蟹煲粥超正。

cegong 發表於 2014-11-2 16:37
好,開始煮嘞!首先中火白鑊燒玉米餅每邊大概兩分鍾。見有少少黃黃哋就好了。燒好放埋一邊備用。

正呀喂

师兄真食神啊,棒。。

我想食皇帝蟹又想食和牛

和牛超正
睇到都流口水