樓主: alanleung

買股收息?

4 i( P  W$ w  E1 F4 K( G/ |. H" O% l我唔識睇無人教
我也想知多一點可否分享
海潚前重注買落005到現在得返一半多D,到退休可能都未返家鄕。
回復 alanleung #1 的帖子
6 N. z5 I$ a/ Q, p1 `$ ]3 D3 X6 i0 o" q
退休閒$要慎用啊。不要全部動用呢。
超能仔 發表於 2015-4-18 17:28
7 Q. L' k- o0 M' t* L% b回復 alanleung #1 的帖子; D4 f/ N+ }  ?- ?/ q* C
( g% q2 r7 g0 c8 B7 c4 V* Z
退休閒$要慎用啊。不要全部動用呢。
8 y3 I3 p3 I# ?; _3 K0 s
有見地!
每個人定義不同,退左休的人士應該選一些真正低風險的產品,其實最重要是自己教育自己多一些!好多人以為自己已經很懂!但是,自己有次去銀行問事情,聽到隔離sale緊人做高息存款,後來聽到他確認人地歲數時,已經80歲,但最初那位伯伯其實是想問港元定期,要監管好銀行,倒不如自己學多一些!
newpatpat 發表於 2015-4-8 01:15 7 b" h1 c1 K) J* [
學吓点樣睇股票走勢,睇陰陽燭圖等等。可以既話學埋点樣用顯生工具对冲跌市時手持股票之損失。。。。

' y- n) k% g. I3 s, U9 S. `  v要有人親自指引,咁高層次難搞。
kamtaigan 發表於 2015-4-26 11:49 + u$ Y: F5 F5 X' y1 N0 |. a" ~5 r
要有人親自指引,咁高層次難搞。

- h! y% r2 u- S& k  {" d  ~, \去上 D 免費堂認識多 D, 可能會有得著, arm 既咪比錢上 D 有用既堂. 反正重未退休, 早學好過遲學.  由出世讀書到 出泥工作大大話話讀左十幾二十年書, 為既係一份做到退休既工.  點解唔用多幾年學多門學問可以退休後養老搵錢搵過世, 兼且多一樣細藝呢.
FUND AND BONDS IS BETTER
newpatpat 發表於 2015-4-26 18:53
8 Y/ A5 C( D# \6 S) [) \去上 D 免費堂認識多 D, 可能會有得著, arm 既咪比錢上 D 有用既堂. 反正重未退休, 早學好過遲學.  由出 ...
* x2 a  n1 E! ]
師兄、乃上過免費堂?有矛用?
的確!  所以投資都有風險, 謹慎而行為上策, 少用槓桿操作, 且忌過度擴張信用
kamtaigan 發表於 2015-4-7 06:24
4 N5 B6 D" q9 w. I: @6 n# c6 M我不懂買的,全部由我妹代勞。

; L- X' i5 C/ E: v: g要祝君好運
宝石蓝 發表於 2015-4-7 08:58
8 u+ z/ g. l- j* e唔使煩!正!
$ ]8 ^; a+ ?: L: {
人會變的
, ^* }8 f4 {4 _' E到時就..
newpatpat 發表於 2015-4-7 14:58 - z& R; o! r5 I/ Y9 q6 V+ V+ q' i
襯未有老人失憶症之前要學o下啦......................
0 ~0 o$ t+ H3 g2 z
very yes
kamtaigan 發表於 2015-4-7 17:59
: L  b+ q" A4 [- O我妹叫我學,交回給我處理,試過兩次自已買,全市大跌。

# }/ n) r) C: P1 j8 K4 B, }錢最好不過人手的
  B! z8 h9 p; m3 o2 K0 @% {以免日後多爭拗
newpatpat 發表於 2015-4-8 01:15 / _8 l. R, t. X: F8 N# o
學吓点樣睇股票走勢,睇陰陽燭圖等等。可以既話學埋点樣用顯生工具对冲跌市時手持股票之損失。。。。

* D0 @9 Q* H( f4 @6 k! h0 x好野+ j6 M& J( k% L0 ~4 f0 y3 v
有冇斬獲
依家大跌市隻隻股價位都好吸引
回復 alanleung #1 的帖子0 K4 s+ w* p- V1 o1 q

3 l0 A# Q! \. W" o0 o積少成多!More safe
抄其子.....温快$

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-28 00:12