MASTER

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

做左工先讀MASTER 定讀完先做工?7 ]. j, {% A, n9 D& j

) C0 j7 d  K( c' r. |6 g更係做工先,1 k* Y1 q8 s$ k( ?' R: H, Q
搵真銀.6 t1 p' b9 [! ]3 j4 d1 I# @/ M
讀到博士找唔到啱自己嘅工都死.0 L+ e9 Q4 `/ \( o3 H
  Y1 j0 {# M* V* R, V
【突發要聞】三料碩士教師失業自殺亡| 即時新聞| 突 ... - 蘋果日報# J' E3 \2 \# v1 q2 j- I/ g8 S
擁3碩士學位中學教師嘆搵工難笠袋自殺亡- 東網即時
0 C% O- t- J. |, r- p
* _6 y+ i0 }9 g* h9 u$ D. p8 T2015年7月18日 - 陳原來是一名好學的優才生,先後於本地3間大學取得碩士學位,分別為香港中文大學的數學、香港科技大學的資訊科技,以及香港大學的物理碩士, ..
回復 andyon #1 的帖子
  b9 A8 ]9 v& u# x$ a) H7 n# Y9 j1 y: R: ]) i7 @- ?% d$ I
一定係工作先,一路做一路讀,anytime 有機會老闆供你讀,唔供都比時間方便你,win 鳩硬
flyboyyy 發表於 2016-1-4 00:57
+ _: T8 A' z4 v回復 andyon #1 的帖子
' M& V# A: S+ i" L0 n0 A: i
. u6 v& z& x6 M& [. Q一定係工作先,一路做一路讀,anytime 有機會老闆供你讀,唔供都比時間方便你,win 鳩硬
1 T; u  `, h) X+ j$ d  |
小弟都係以讀書為名,! O. z* J- D& G% i* P; M$ i0 i3 P0 V7 u
唔使咁多應酬,! K- W# R$ |; f
有借口唔OK兼攞假,
/ V# e5 ~- F' D/ B: M老細見你工餘讀書都放心D,6 y, }+ C% b; T1 L0 @; d
同事見你咁上進都唔敢睇小.
點都搵咗野做先,再慢慢增值
OF COURSE
Master 無用

" d; K6 m% L: t' o  f所以好多搵真嘅專業人士都唔會讀* k5 c, j- y7 n6 R0 A9 n# o
例如:醫生,律師
MBA 好有用,
7 q  ~7 g# R+ Q識多D MBA 人脈
翻左工先啦 除非你係去洗底
HKOXSEX 發表於 2016-1-10 06:09
  ]7 m. N7 X( p) F( WMBA 好有用,
- P1 b" Q2 {9 K, k8 F) o) z4 L3 O2 f識多D MBA 人脈

$ r$ u2 n' a! I# F1 t做開管理就話好有用
) C9 J# ?/ W6 z6 f- o3 R識多D人脈4 N; n& B) `8 i% P
但剛出來做事會唔會溝通唔到
" [. @7 j2 N; x2 m+ e思想有差距
manyuk2002 發表於 2016-1-10 08:30 ( ^2 k4 H( I" F9 l, z6 |) I
翻左工先啦 除非你係去洗底

1 g8 ?5 L" l9 Y: z& s- i何為洗底,
& K9 y) k3 Z3 w/ ~) V* ^1 {% J5 ^受完靶要洗底
ICAN 發表於 2016-1-10 10:35 $ b$ s; A' F1 y& e
做開管理就話好有用
. G/ g, [/ [6 ~7 \& X+ ?識多D人脈
. W+ w& ^! k+ \0 q但剛出來做事會唔會溝通唔到

! v+ @0 L/ j  z! u3 GMBA 通常都係已係經理, 開公數去讀
HKOXSEX 發表於 2016-1-10 11:34
0 H7 A: Q; s2 ^& |MBA 通常都係已係經理, 開公數去讀

9 _' _, I0 C0 x* @: u咁就讀得過
sexybody 發表於 2016-1-5 18:47
8 ]% }2 D/ N' T9 G* i# t點都搵咗野做先,再慢慢增值

7 _2 q) y" M' |3 q8 N大力讚同
好 d 嘅 MBA,要你有幾年經驗,唔駛經驗嘅,好極有個譜,先攞經驗係啱嘅。" l) V/ @) w& [2 n

5 K# L' ~: o+ K1 s" G/ ]" K4 h不少 MBA 都有 Stream ,你乜經驗都冇,好難簡!
fk8002 發表於 2016-1-11 23:29 5 c6 z3 [3 f0 `' N# r
好 d 嘅 MBA,要你有幾年經驗,唔駛經驗嘅,好極有個譜,先攞經驗係啱嘅。
; n6 p1 l% Y! A+ h3 m6 G
2 _" v, h& S' z! V# v- ?* G不少 MBA 都有 Stream ,你乜經驗都冇,好難簡!
  z0 p) }8 O, H  F0 p
OH YES , K: {2 A' ~- `1 Y3 K- C
STREAM 有流水
ICAN 發表於 2016-1-4 11:49
3 ^% j2 [, V1 C  A小弟都係以讀書為名,
% _6 i! W0 _+ {; F, f; I唔使咁多應酬,
2 a! `% {; x* O0 s; v有借口唔OK兼攞假,

/ ~& T# B4 z9 a7 s" b2 r( \' o有冇走堂去叫雞先? 我以前成組走堂叫雞~ 又試過上完堂洗樓, 果日第1日, 係走廊見到同學, 不叫雞就唔識, 大家望住大家好似維他奶咁: 咁岩ar..
hang128 發表於 2016-1-21 20:25
: |; X- Q+ P( N0 t, l3 y有冇走堂去叫雞先? 我以前成組走堂叫雞~ 又試過上完堂洗樓, 果日第1日, 係走廊見到同學, 不叫雞就唔識, 大家望住大家好似維他奶咁: 咁岩ar..
* [5 S/ y6 h2 u1 z# k
yes yes
, L' y' h/ f1 X- s' R8 |- p講漏左
) K7 {  G9 c( Y梗係順道上樓執返劑
1 q1 J3 z( x( o" T  ~! {車費連時間都慳埋
. M; @+ u; {8 t1 \$ ]
洗樓冇遇見過熟人,/ p) ^1 i2 f& N) i1 N
可能d同學都係書呆子/ L8 h) e% |! i0 d( D/ a  N
唔識搵野食,
; D; D; W7 u4 R7 M  M( V# N2 b- I+ x不過有次撞見個太子爺3 N" `! r3 m! B0 }! z/ y
唔知响邊樹讀設計. I7 P0 W2 P* ?" ^2 h
個樣好漆 溝唔倒女

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-1 00:24