[新兵問路] 求在泰國一個月的住宿推介

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

已經一段時間無去過泰國,自己始終都係鐘意紙醉金迷,燈紅酒緑嘅生活,想去泰國住一個月大玩特玩,但住一個月酒店唔係好岩我,而且都唔抵,有沒有師兄有推介質素正常嘅service apartment or 公寓個類住宿???

之前係蛇美食過嘅一啲女女相
Screenshot_20171023-101057.png Screenshot_20171023-100825.png
得兩張係line copy
回復 hkkiki #1 的帖子

租一個月有少少難道 要搵當地人問吓 因為我今次都我去搵睇吓有同幾錢

試下Airbnb
回復 Ocutt #2 的帖子

因為如果住一個月酒店,閒閒地都皮幾,跟本用唔著,普而且今次想生活式咁玩
Try airbnb or ask your locat friend in Thailand.

Serviced Apartment唔會平過三四星級酒店,起碼都四五舊水一日,一個月皮幾嘢!Airbnb啦!

Check on Youtube
都係用airbnb啦,d價位同location都唔錯,同埋一間屋住一個月好悶啫

airbnb在泰國並不划算,因為泰國的星級酒店選擇太多
價位也不會超過Airbnb太多,更何況airbnb的住宿是不可
帶人回去
建議用hotelscombined搜索一下,再google看看有沒有官網
直接e-mail去問,印象中很多酒店(尤其是Pattaya),都有那種
住超過5天或是7天以上有很大折扣的promotion rate
回復 flymonster #10 的帖子

好的 我其實有在airbnb看過 質素不怎樣 還有點貴

我會看看師兄這種
spg在促销,您要愿意,成本可以做到很低。
毕竟一晚上回1000分,加白金礼500分,就值1200thb左右了。
只是要常搬家,会有点烦
回復 stevenluo #12 的帖子

Sorry 請問一下 甚麼是spg
我都會去玩 兩三個禮拜 至於。。去邊度住 沒喃好。。。但係如果你固定租一個月咪限死佐自己一定要系BKK ? 咁如果想去 下 芭提雅 去下蘇梅 。。或者 過日本兜翻轉噶時候點算?
quewenrui 發表於 2017-10-23 17:32
我都會去玩 兩三個禮拜 至於。。去邊度住 沒喃好。。。但係如果你固定租一個月咪限死佐自己一定要系BKK ? 咁如果想去 下 芭提雅 去下蘇梅 。。或者 過日本兜翻轉噶時候點算?

咁又係…突然想走都難…
hkkiki 發表於 2017-10-23 14:19
回復 stevenluo #12 的帖子

Sorry 請問一下 甚麼是spg

SPG = Starwood Preferred Guest

中文係喜萊登酒店

樓主你話住一個月泰國,泰國咁大你住囇呀?曼谷,芭堤亞,布吉情況都好唔同喎!
揾D 三星酒店仔,就算係BKK一個月都係吾洗兩皮。
除非你話想煮野食,酒店有人汁房無咩吾好。

I would recommend spg also.. can think of moving around the SPG properties (example, Aloft, 4 points, Sheraton, Westin..) stay for few nights.. get the points, and book it at Aloft (3000 to 4000 for one night)...
揾D 三星酒店仔,
我住三星期都好OK
自由,方便 

住過呢間 service apartment – Sabai Sathorn, www dot sabaisathorn dot com. 離 Silom 比較近, 行去 BTS Chong Nonsi只需大概4分鐘. 有1睡房1客廳和廚房, 總面積大概40-45SQM. 日租大概1750銖但月租應該系7-8折如果我沒有記錯, 需要打電話去service apartment問月租多少錢, 網上查五到. 周圍有很多五錯的餐館, 行去 Super Rich 換錢5分鐘都五洗. Service apartment有分店, 我住過果一間系响Sathorn Soi 10. 唯一不便系坐BTS去sukhumvit要响siam station換車. PM me if you have other questions, I am staying in Bangkok for a long while.

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-19 18:57