好工不如好老細

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

曾幾何時, 我都以為"心態可以定奪在發展的行業中取得成功"係一條金科玉律. 所以我從來都好積極去處理工作上的事務, 直到現在都仍然如是. 不過, 當打滾了一段長時間後, 其實"心態"只係一種基本要素, 佢未必一定助你成功.

常言道 "好工不如好老細", 呢樣就真係珍珠都冇咁真, 有老細射住, 就算你份工未必有太大發圍空間, 佢要你上位都係話咁易, 有鑊會幫你彈走佢, 你屋企有事要行開陣咩, 冇問題, 一句速去速回加多句我搵人幫你頂住, 真係爽呀. 最少份工做得開心而且有得上位.

如果你上司唔睇你, 就算你份工幾有挑戰性, 你幾認真, 佢都會雞蛋裡挑骨頭, 甚至將你份工轉移俾佢睇得起既人. 當你以為上司一定好多野都管唔晒, 咁你就錯啦, 佢唔睇你,或者直頭啄住你, 你就會發覺佢連你一日去幾多次厠所都會數住. 一有小小野出差子就馬上幫你小事化大. 有時就算炒佢魷魚, 佢隨時仲要唱衰你

所以我都係覺得"好工不如好老細". 歡迎大家分享你既經歷
人際關係不嘍都緊要啲啦,做野勤力,老細咪恰你囉
當然是好老細不如好工。
理由是:打工是為了揾錢。
原帖由 fraternity 於 2010-9-28 11:04 發表
曾幾何時, 我都以為"心態可以定奪在發展的行業中取得成功"係一條金科玉律. 所以我從來都好積極去處理工作上的事務, 直到現在都仍然如是. 不過, 當打滾了一段長時間後, 其實"心態"只係一種基本要素, 佢未必一定助你成 ...

Agreed with you .................... it's lucky that I have a good boss and he's a nice guy.
咁好老細、好同事,響職場中都係係可遇不可求
好老細 = 好人工..?
好老細 = 好人工.??
咁好老細、好同事,響職場中都係係可遇不可求
非常同意,老細睇你時,你點都得
老細唔睇你時,你做咩都錯
100% agree !

同意
絕對同意,,相反遇到衰老細就慘
幸福唔係必然, 有好多人以為老細好, 就會變本加厲, 最後自討沒趣
100% agree !
全球通Q 該用戶已被刪除
Agree Agree Agree Agree Agree Agree

回覆 #1 fraternity 的帖子

十分同意, 我都有個好老細! 不過好老細都要佢勁先得, 如果唔係佢都唔能夠自保咁你都無好日子過! (老細唔一定係公司老闆, 可以係上司!)
binton 該用戶已被刪除
wairayray 該用戶已被刪除
同意呀

正如一匹千里馬, 都要遇上伯樂, 先有得發輝

但當遇到好老闆, 就要懂得珍惜

唔係結果只會一樣係失敗

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-1 16:11