[魚] 我去釣泥鯭的日子

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

星期日就母親節, 總會諗起以前細個同阿媽去玩的日子 同好多人一樣, 嗰個年代, 邊有咁幸褔, 又話迪迪尼, 又話冒險樂園, 一家大細去碼頭就可以玩足一日....

去碼頭有乜玩? 梗係釣泥鯭啦~~~

我哋叫的泥鯭, 其實叫褐籃子魚, 有啲俗名臭肚, 在碼頭就最多, 一群一群咁。

老豆都好似識識哋釣魚, 不過都係用最簡單的工具, 一個魚絲牌, 加粒铅, 用個單鉤, 就坐喺碼頭邊, 吹住海風釣泥鯭...

最記得佢用乜嘢餌,

就係事先喺屋企整定個麵粉團, 用保鮮紙包住, 釣嗰時就搣到細細粒, 然後薄薄咁包住個鉤, 就咁就可以玩足一日, 用單鉤釣上唻的泥鯭, SIZE都大小小, 以前可能水質仲好啲, 都可以釣到大半隻手板的泥鯭...仲記得佢喺碼頭都釣到黃腳鱲添....但係我諗而家冇呢隻歌仔唱LU....

而我喺度做乜, 細細個, 邊有咁好耐性...梗係用一個八爪鉤「大開殺界」啦!!

魚絲縛住八爪鉤, 再喺個鉤對上兩至三寸位, 縛住一小段油炸鬼, 冇錯, 係油炸鬼...

掟落海, 一片反哂光七彩的油漬( 唔知而家會唔會罰1500呢... ), 一大群泥鯭就會衝埋唻係咁啄...

到咁上下, 就大力CHOK, 八爪鉤的威力, 就係有殺錯冇放過, 鉤住頭又好, 鉤住尾又好, 總之就係要鉤到...

所以冇乜技術可言...但細路仔, CHOK下CHOK下咪一日囉....

而我母做乜, 就係為「魚獲」用手術...

由於泥鯭的鰭有毒, 俾佢拮親就會好痛好麻痺, 阿媽就負責用較剪即時剪哂佢啲刺, 再剪埋內臟, 用水沖一沖, 就係今晚加餸了....

仲記得我阿公在九倉海運大廈嗰邊做雜工, 每星期佢都會到附近的茶水檔, 攞一啲佢哋唔要的麵包皮,
然後就放在泥鯭籠度夾實佢, 開工前縛喺碼頭邊, 可以浸得深啲,

黃昏時就收籠, 雖然未至於網網千斤, 但真係到手板咁大條的泥鯭....(不過真係三十年前的事....)

以前, 泥鯭可以話係下價魚, 但係點都好, 自己釣就特別好食...

有啲釣到唔係大條啲, 阿媽就會用個煲湯魚網, 包住啲魚毛, 煲一煲泥鯭粥...甜到呢...

大條啲, 好自然用果皮清蒸, 果皮可以僻腥同埋碼頭邊魚穫的「火水味」...

但係時移世易, 而家要食大條啲的泥鯭, 都唔係咁容易...真係懷念以前的日子...

當然, 每種魚都有其觀賞價值, 有個時候, 都想養泥鯭, 但係聽講唔可以混養, 因為性格都幾惡, 而且為食, 乜魚都會攻擊...
回覆 讚好 不讚 使用道具

釣泥鯭~n年前都有玩過

餅餅,其實儀妹都幾中意食泥鯭架

多謝您,令我回想係灣仔碼頭搞呢一科的美好時光

好耐冇釣魚啦

登錄/註冊後可看大圖

白羊座o穆o 發表於 2012-5-11 20:52
多謝您,令我回想係灣仔碼頭搞呢一科的美好時光

我去紅磡碼頭

水晶晶 發表於 2012-5-11 20:54
好耐冇釣魚啦

我都好耐冇釣..

建興美儀 發表於 2012-5-11 20:51
餅餅,其實儀妹都幾中意食泥鯭架

我勁鍾意

泥鯭粥

chok 泥鯭呢家嘢係以前係最平嘅消遣, 幾十零蚊反成曰 lu

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

外礁釣既大老泥

小窮維尼 發表於 2012-5-11 20:25
星期日就母親節, 總會諗起以前細個同阿媽去玩的日子 同好多人一樣, 嗰個年代, 邊有咁幸褔, 又話迪迪 ...

油炸鬼+八爪鉤chok

raywailo 發表於 2012-5-11 21:07
外礁釣既大老泥

鹽油水粉絲!

happyvalley 發表於 2012-5-11 21:12
油炸鬼+八爪鉤chok

你最鍾意chok!

lomei 發表於 2012-5-11 21:04
chok 泥鯭呢家嘢係以前係最平嘅消遣, 幾十零蚊反成曰 lu

好好消磨一日

鮮甜極品!

小窮維尼 發表於 2012-5-11 21:13
鹽油水粉絲!

我就果皮蒸la.....好似有一兩條腳板大既老泥...果次釣到

raywailo 發表於 2012-5-11 21:23
我就果皮蒸la.....好似有一兩條腳板大既老泥...果次釣到

街市都幾難買到。。。

小窮維尼 發表於 2012-5-11 20:25
以前, 泥鯭可以話係下價魚, 但係點都好, 自己釣就特別好食...

有啲釣到唔係大條啲, 阿媽就會用個煲湯魚網 ...

我以前細個自製六爪鈎去釣架