[足球] 2011年十大富豪球會

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

世界權威性財金雜誌《福布斯》(Forbes)...
係前日(4月18日)公佈左"2011年十大富豪球會"~
曼聯又再一次當之無愧咁成為"世界最有米球會"~

《福布斯》官方視頻報導
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

足球其實係一個有幾賺錢既行業?
睇下下面既簡單數據就知道一二...
今年排名前20支球會既平均企業價值(股票加債務)比上年升左20%, 達到7.7億美元~
收入(不包括球員轉會)亦同時上升左23%...
營業收入(計利息,稅項,折舊及攤銷前盈利)又增長左13%, 達到4500萬美元既平均水平~
而排頭5名既球會都超過左10億美元企業價值...

而家數一數頭10位有米球會係邊幾隊~

第10位-史浩克04
企業價值: 5億8700萬美元

短評:
經過左可怕既2010-2011賽季後
史浩克04目前在德甲聯賽中排第3~
意味著他們重返歐冠機會好大~
2011年球會獲得近3億美元收入~
仲有價值1億3000萬既贊助收入~
而球會平均上座率幾乎場場100%~
球場容納到61,105人, 係德甲排第三~

第9位-祖雲達斯
企業價值: 5億9100萬美元

短評:
祖記睇來仲未係電話門醜聞之中完全復蘇~
由阿涅利家族擁有既祖記係意大利最大既球會,
甚至講得上係世界最大既球會之一~
但係卻有盈利問題~
可能第一個完全由在意大利球會擁有既新球場,
同埋可能到手既意甲冠軍(自2003年以來)...
可以幫助祖記改善財務狀況...
至少唔好似2011年咁虧損3800萬美元...

第8位-利物浦
企業價值: 6億1900萬美元

短評:
利物浦要去返正面既財務業績似乎仲需要一段時間~
明明係英超中其中一支重要力量~
但對爭聯賽冠軍總係好似有D 有心無力~
而且最重要既事情, 而家似乎係點樣還清債務
即使有4500萬美元既營業收入...

第7位-車路士
企業價值: 7億1600萬美元

短評:
同曼城一樣~
油王既車仔將會係FIFA 遲D新出台既財政公平競賽規則之後~
究竟有D咩大影響既研究球會之一~
其實車仔明顯經歷某D過渡期~
好似油王已經大幅度經削減球隊開支~
同前幾個球季相比, 而家既開支只係我返十分之一左右...

第6位-AC米蘭
企業價值: 9億8900萬美元

短評:
由意大利前總理貝盧斯科尼擁有既A米是意大利最有價值的球會~
手執19個意甲冠軍, 完全將同城死敵壓落去~
A米既營業收入有2900萬美元, 但由於一D大開支, 例如係是伊巴既人工, 收支始終唔理想...
而A米蘭還有一樣野值得驕傲, 就係佢既平均每場51398球迷既上庭人數依然係意大利排第一~

第5位-拜仁慕尼黑
企業價值: 12億3500萬美元

短評:
作為德國最大, 入座率第2高(69000人)既球會, 拜仁將要面對連續兩個球季贏唔到聯賽冠軍...
呢個係20世紀90年代中期以來都無發生過既事....
幸好球會仲係歐冠4強打殺緊, 而且第一回合主場嬴左皇家馬德里~
2011年, 拜仁獲得9000萬美元營業收入~

第4位-阿仙奴
企業價值: 12億9200萬美元

短評:
槍手每逢比賽日就有150萬美元收入~
全年總收入達到9800萬美元~
令佢地排名升到第四位~
錢財好似無咩問題~
而家對球會來講, 唯一既問題係...2004年之後, 就再未嬴過聯賽冠軍...

第3位-巴塞羅拿
企業價值: 13億美元

短評:
歐洲近年來最成功既球會~
呢個評價應該無人反對~
2005年開始, 嬴左5個聯賽冠軍和3個歐冠獎杯...
巴塞淨係收轉播費都已經有2.66億美元...全球之冠~
而且巴塞仲擁有全歐洲最大既主場 - 魯營, 平均每場聯賽入場人數達到82,000人...

第2位-皇家馬德里
企業價值: 18億7000萬美元

短評:
皇馬沒有上述巴塞既風光, 雖然今季有機會打破宿命...
呢支西班牙最有價值既球會2011年收入達到 2億1400萬美元~
係2011年全世界上最賺錢既球會~
即使無贏得任何大比賽, 平均有皇馬74405球迷會到伯納烏入場睇比賽...

第1位-曼聯
企業價值: 22億美元

短評:
第20個聯賽冠軍, 睇來手到拿來~
曼聯不單係歐洲, 以至全世界最有價值既足球球會~
曼聯更加係全球最有價值既運動隊(比籃球既熱火, 棒球既洋基強得多)~
紅魔既球迷都應該多謝弗爵爺呢26年所作出既貢獻~
令到曼聯係最近20個球季入面嬴左13個聯賽冠軍~
當然, 曼聯係英超既平均上座率一定係排名第一了...

回覆 讚好 不讚 使用道具

waiking 發表於 2012-4-20 17:52
我係第一位富豪球會FANS

佢個頭相已經說明一切~~

煩惱 發表於 2012-4-20 17:54
利物浦刀排第 8 ...

佢真係球迷多...

2012 會唔會跌返少少WATT呀?歐聯咁早出左局喎?

蝕票房都蝕唔少架喎~

一門大生意,周邊產品收入可觀

逗利是佛 發表於 2012-4-20 18:01
2012 會唔會跌返少少WATT呀?歐聯咁早出左局喎?

蝕票房都蝕唔少架喎~

曼聯比皇馬多幾億...有排都未跌第2...

尋日都睇咗呢個report

小窮維尼 發表於 2012-4-20 18:03
尋日都睇咗呢個report

X2...
所以今日先出POST...

煩惱 發表於 2012-4-20 17:54
利物浦刀排第 8 ...

食老本

煩惱 發表於 2012-4-20 18:05
所以 d 產品大賣 ?

係呀, 年年夏天打表演賽戲金/門票收入比其他球會高

今年有機會兩冠呢...

請問邊間球會有$賺?好像間間都蝕到pk

3ii 發表於 2012-4-20 18:11
請問邊間球會有$賺?好像間間都蝕到pk

我斷估頭5都應該賺好多...

tung1871 發表於 2012-4-20 18:13
我斷估頭5都應該賺好多...

曼聯吾係蝕到pk咩?
要係星加坡再提上市

煩惱 發表於 2012-4-20 18:12
成日朱波 ... 5 係點呀 ?

仲係靠頂級神奇超卓無敵大隊長...
就自然死路一條啦...

3ii 發表於 2012-4-20 18:14
曼聯吾係蝕到pk咩?
要係星加坡再提上市

就我所知2011年有億幾美元SURPLUS~

煩惱 發表於 2012-4-20 18:18
係咪謝拉凸呀 ?

係呀

煩惱 發表於 2012-4-20 18:20
好多年前聽過 ... 因為我屋企有個利記迷 ... 估 5 到仲踢緊 ...

你本身唔係利迷??

費 Sir 撐起曼聯一片夭