[蟲] 養隻肥螳螂好唔好...?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

細個嗰陣, 都試過一排通山走的階段, 除咗捉吓金絲貓之外, 最鍾意就碌草地~~
話說一日, 就巧遇咗企~~

sorry, 係佢先至啱~~

當然年少無知的我, 緊係搵個透明膠袋老笠企番屋企, 諗住養住佢, 觀察企的動態, 諗住可以獨創一套窮式螳螂18式 ...

當時又唔可以俾老母知, 又唔知餵乜俾佢食, 心情同偷情差唔多...

但係偷情呢家嘢, 往往冇好結果...東窗事發, 老母一嘢就清理門戶...呢個就成為咗禾內心心處的一種遺憾~~
話說幾十年之後, 冇得養魚養蝦, 反而走咗去種花...(種緊毛氈苔、捕蠅草), 又俾我發現而家香港有人養螳螂 呢個似乎係一個撫平我內心傷痕的好時機...(打算咋, 入紙申請緊...)

咁養嘢之前, 我唔鼓勵話養就養, 點都要做吓功課..首先睇吓有乜嘢品種先...

以我資料搜集所得, 蘭花螳螂(Hymenopus coronatus)似乎係最易於入手...

蘭花螳螂被譽為世界上進化得最完美的生物, 原來不同品種的蘭花, 都會附生不同的蘭花螳螂

睇佢的形態, 真係稱得上偽裝專家, 會隨著花色的深淺, 調整自己身體的顏色, 可以話我入手的首選...

(老虎睇到都唔覺得核突, 過關機會都會高啲 )。
回覆 讚好 不讚 使用道具

而本地薑, 即係以前俾我老母送佢一程的, 原來係叫做寬腹螳螂  (Hierodula patellifera), 即係在田野間見到青bb嗰隻,

三角臉、鐮刀腳, 完全係傳統螳螂的形象...

但係個樣咁凶狠, 老虎未必會批喎~~。

有公司話番咗批非洲魔王花螳螂( Idolomantis diabolica), 又上網搵吓資料, 呢個品種就唻自坦桑尼亞和肯雅, 嘩, 係大型品種,成體超過 10cm...

睇張相就知係堅嘢啦...原來魔王最英的時候, 就係受驚的時刻, 前臂高舉, 就露出腋下一雙紫色斑紋「翼膀」, 令到自己體型變大, 仲有幾分似蜥蜴添....

因為本來生活在非洲, 所以要求高溫約 30℃的生活條件...(咁冬天咪要加暖管... ),因為腳上沒長吸盤,在玻璃上會失足,所以養牠最好用籠養...或者在缸中加入攀爬物如樹枝等,牠愛飛蟲更愛蒼蠅和蝴蝶...

價錢要過千....  

太大隻都唔係辨法...4-5cm就頂哂籠, 咁呢隻馬達加斯加幽靈螳螂( Phyllocrania Paradoxa)又啱唔啱呢...

個樣真係幾幽靈....頭頂有個髻, 成蟲有 4-5cm長, 公乸體型差不多, 每日一兩隻蟋蟀就夠, 隔日噴水一次, 又幾易養...

原來佢顏色變化多, 有橙有綠, 又幾啱有舖集郵引的我喎....。

究竟養邊售好呢....喺扑搥之前, 都要睇吓最好點樣...

一般要準備飼養箱, 下邊放啲泥, 又加啲樹枝...但一定要獨立飼養, 每星期噴水二至三次, 保持濕度, 隔日餵飼一次...

至於食乜? 蟋蟀、櫻桃蟑螂等都係佢啲至愛, 若螳螂仍是「若蟲」較為細隻,可改餵果蠅。

螳螂食得好尖, 一定要食活餌...養的時候就要考慮埋呢一點....

咁我養唔養, 或者養乜好呢????

禾睇完鸚鵡王子幾個PO, 攪到心思思

原來乃又諗緊養螳螂

合版之後, 真係好明白咩野叫, 又窮又多嗜好!!

Dlock亞樂 發表於 2012-5-1 21:02

原來乃又諗緊養螳螂

Dlock版養螳螂我就幫你5到啦!如果你想學螳螂拳,我有辦法喎

Dlock亞樂 發表於 2012-5-1 21:04
螳螂一般有幾耐壽命??

聽講由0.5年~3年不等

養蘭花螳螂啦, 靚靚

Dlock亞樂 發表於 2012-5-1 21:02

原來乃又諗緊養螳螂

養鸚鵡
不如包2奶,3奶更好

小窮維尼 發表於 2012-5-1 20:53
話說幾十年之後, 冇得養魚養蝦, 反而走咗去種花...(種緊毛氈苔、捕蠅草), 又俾我發現而家香港有人養螳螂{:2 ...

呢隻好卡娃兒喎

登錄/註冊後可看大圖

細個嗰陣, 都試過一排通山走的階段, 除咗捉吓金絲貓之外, 最鍾意就碌草地~~
話說一日, 就巧遇咗企~~ ...

我個仔養過本地螳螂

產完卵之後就瓜咗

養螳螂最好一對
有得打架

係5係你細個嘅時候有太多遺憾
所以而家要不停咁偷情

先要讚賞poor兄先,呢個post好有同感!

話說當年還讀緊小學,係屋企後面的政苦荒癈草地,我有空便去捉草蜢,有時也會捉到螳螂。果D螳螂都幾難足架,又識飛,好彩我又醒目,隔處汁到塊約A3 size甘大塊的亞膠力透明膠片,我一見到D草蜢,螳螂就將膠片厭住佢地,佢地又好鬼蠢wor,只係識跳同飛,吾識行。所以每次都10拿9穩地捉到。

我將螳螂,草蜢放入700ml 果D水樽,番到家,E見到隻螳螂食緊我D草蜢,佢一路望住我,佢就一路食。再望清楚佢個樣,又真係好凶恨。此時,比mother見到,所有野即刻死無全屍! 而家只有回憶。

螳螂拳就學過,螳螂就未養過。

話說一日, 就巧遇咗企~~ ...

好多品種.......我影到呢隻~

蘭花螳螂超正~