北角邨地皮69億批予新地

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

明報明報 – 23分前

地政總署公布,香港北角渣華道與電照街的用地以69.1億萬元批予彩榮(香港),年期為50年。

其他參與投標該地段的投標者名稱按字母順序臚列如下:

(一)輝安有限公司

(二)建德投資有限公司

(三)Ever Merits Investments Limited

(四)HLP Asia Limited

(五)名氣佳網上業務有限公司

(六)同佳香港有限公司

內地段第9027號的地盤面積約為23,400平方米,指定作非工業(不包括倉庫、酒店及加油站)用途。最低及最高的樓面面積分別為56,203平方米及 83,675平方米,其中不少於32,208平方米及不超過53,680平方米的樓面面積可作私人住宅用途。發展項目的住宅單位總數不得少於700個。彩榮(香港)是新鴻基地產發展有限公司的附屬公司。

市場早前預期中標價可達到接近90億元,每呎樓面地價可達約1.1萬元,但現時估計樓面呎價約合7600元。

(即時新聞)

有無搞卵錯.....班死pk日日想要政府派錢, 派福利, 凸樓價高, 搞到唔公開投地玩暗標,

無啦啦賣少左幾十億, 恨到啦, 低價益發展商, 收少左呢幾十億唔知最後派少左邊個蝕底d
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢個價賣比邊間都好, 蝕底既都係市民, 賤賣地皮

煩惱 發表於 2012-7-11 19:06
非常贊同... 點會平到 70 億刀冇... 話晒一級地王黎... 如果拎去拍... 一定過百...  ...

幾十億, 幫到低下層好多啦, 無啦啦入左人地個袋

煩惱 發表於 2012-7-11 19:35
算啦... 暗標你可以點?呢個位... 如果個市冇變... 落成至少賣 @200000 以上... 可建住宅面積... 當 5 萬 ...

個市冇變.....你想20K? 你卵下好啦, 我果度新記d 預刀預東單棟, 上年都開13-16K, 電車路,無景架老細,

呢度臨海, 屋苑級, 佢唔開你>30K先奇

69咁少..........

會唔會因為要留位俾政府攪社區 ?   拖低左個賣點

煩惱 發表於 2012-7-11 20:09
>30k ? 我 5 信囉... 5 計凸色單位... 如果我夠長命... 同你賭一賭... 最低價過 25k ... 加你 250/250 . ...

難計,要計埋當時個巿,不過你個盤口25K真係幾吸引

肥叔叔 發表於 2012-7-11 21:07
69咁少..........

會唔會因為要留位俾政府攪社區 ?   拖低左個賣點

任佢地姐,如果明拍叫價,無100都有90掛

yk8686 發表於 2012-7-11 21:26
任佢地姐,如果明拍叫價,無100都有90掛

咪係,  如果明拍 90億,  就俾我估中

肥叔叔 發表於 2012-7-11 21:37
咪係,  如果明拍 90億,  就俾我估中

廿億,分咗比窮人,老人都唔知幾好,而家益曬人!

yk8686 發表於 2012-7-11 22:35
廿億,分咗比窮人,老人都唔知幾好,而家益曬人!

岩岩睇電視新聞, 鄭耀棠話建議(政府俾$$大家, 零首期俾上車......)

咁樣派錢又好唔好 ?

煩惱 發表於 2012-7-11 20:09
>30k ? 我 5 信囉... 5 計凸色單位... 如果我夠長命... 同你賭一賭... 最低價過 25k ... 加你 250/250 . ...

預埋我玩啦!扣250咁少怕咩!橫掂我nothing to lose!

肥叔叔 發表於 2012-7-11 23:09
岩岩睇電視新聞, 鄭耀棠話建議(政府俾$$大家, 零首期俾上車......)

咁樣派錢又好唔好 ?

唔係好明佢意思係政府送首期定係同佢做擔保。送就直頭ON9,大拿拿一百幾十萬,點解XX有,邊個邊個無,點定? 擔保就搵全港人笨,某人買樓投資要全港人擔保,痴缐!

咁樣派錢又好唔好 ?

呢位鄭生真係、唉、x孖筋

entry1 發表於 2012-7-11 19:17

深有同感

咁樣派錢又好唔好 ?

係咪 short L 左.....
on9 策略....

如個市 逆轉, 到時負g產.... 5 L 還 $$ 俾政苦 都可以 la...... ?
D 大6孕婦生完仔 , 好多走數..... 冇得還....

entry1 發表於 2012-7-11 19:17

D 官 攪咩呀.......
家下....好似 仲廢過  貪"曾"

幾十億 可以起幾多 幢  公屋 / 居屋 .....?

yk8686 發表於 2012-7-12 00:58
唔係好明佢意思係政府送首期定係同佢做擔保。送就直頭ON9,大拿拿一百幾十萬,點解XX有,邊個邊個無,點 ...

全民上車
一仆x
咪倫磡都會重現

D高官智商吾系低過D小学雞呀

entry1 發表於 2012-7-11 18:11

成交價係巿埸分析的下限,大跌眼鏡。

454 發表於 2012-7-12 13:50
全民上車
一仆x
咪倫磡都會重現

全民上車........以香港目前情況(供應),你估可以升幾多?

我卵可以退休去瓦魯瓦圖咯