開心魔術師 ~ Harry 哥哥

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

王者匡(Harry Wong,1963年-),原名王家怡,香港著名魔術師和兒童節目主持人,生於香港,父親為香港第一代兒童電視節目主持人加明叔叔(原名王曦),畢業於聖保羅男女中學,中華基督教青年會中學(1980年畢業)及英國皇家音樂學院,他更為人知道的稱呼是Harry哥哥。 他於利物浦大學完成音樂教育及商業音樂課程後投身成為音樂家及教師。他是倫敦聖三一音樂學院院士(牧童笛)及歐洲牧童笛協會會員。作為本港著名兒童音樂教育專家,Harry對香港學界貢獻良多,他所編著的音樂教科書《今日音樂》及牧童笛教程均樂為本港小學廣泛採用。 他曾任新城電台主持音樂節目、兒童話劇監制、DJ、音樂導師、廣告人。現於香港電台第二台主持節目388放題,也是現時「QQClub」(樂之優兒)東主[1]。 王者匡

Harry的音樂創作曾收錄於《五行欠玩》唱片裡,他亦同時以中文演繹韋史葛的歌曲,此唱片在美國獲得「2004北美親子刊物金獎」及「2004父母推介獎」。

Harry一九八六年加入香港電台,主持電視台兒童節目,一九九一年轉到新成立的新城電台,任「精選104」雙語節目的主持人,一九九六年擢升為精選104台的台長。他亦曾在亞洲電視、無線電視和有線兒童台等主持兒童節目。

Harry曾獲邀擔任香港管弦樂團、香港舞蹈團、香港中樂團的表演嘉賓。現除了定期為香港、澳門、英國、加拿大、德國等地的觀眾設計及推出老少咸宜的表演外,他亦經常為各地大型活動擔任司儀和表演者,藝蹤處處。 舞台近作有:《五行欠玩》、《無嗰樣‧變嗰樣》、《我爹爹係魔術師1及2》、《腦筋斗》、《兒歌勁BAND SHOW》、《波波騷》等,均獲得一致好評。

Harry 除了作台上演出外,也是一項名為「變出彩虹」的魔術治療計劃的創辦人,活動內容包括與職業治療師合作,指導殘疾人士玩魔術,以達到治療功效。

FACEBOOK
http://www.facebook.com/pages/Harry%E5%93%A5%E5%93%A5-Harry-Wong/212989105397595

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

有出過書

之前都唔知 harry 係讀音樂的 ^^

欣賞 harry, 因為真給人開心,魔術其中一個目標, harry 做到 ^^
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 cocolee #1 的帖子

唔知點解我記憶中佢係做兒童節目主持人(明珠台)。但係佢做魔術師嗰 part 我都冇乜記憶。 唔知佢而家做緊乜呢?

回復 煩惱 #2 的帖子

佢啲事業運唔係好穩定但係都叫唔錯

cocolee 發表於 2012-7-13 02:48
王者匡(Harry Wong,1963年-),原名王家怡,香港著名魔術師和兒童節目主持人,生於香港,父親為香港第一 ...

Harry哥哥好野!

哎吔...我冇聽過Harry哥哥個大名,係唔係好背呢?

cocolee 發表於 2012-7-13 02:48
王者匡(Harry Wong,1963年-),原名王家怡,香港著名魔術師和兒童節目主持人,生於香港,父親為香港第一 ...

多謝cocolee師兄的資料,真是真人不露相.....

回復 800men #9 的帖子

你太細個喇

maestro 發表於 2012-7-14 11:19
回復 cocolee #1 的帖子

唔知點解我記憶中佢係做兒童節目主持人(明珠台)。但係佢做魔術師嗰 part 我都冇乜 ...

刀係接 Show 做 Magic
上次去party 見到佢

harry 哥哥有料

回復 jason23 #12 的帖子

乜嘢party啊? 細路仔生日party?

maestro 發表於 2012-7-14 23:16
回復 jason23 #12 的帖子

乜嘢party啊? 細路仔生日party?

Right
細路仔生日party

回復 jason23 #15 的帖子

唔知呢啲 show 好唔好pay?

maestro 發表於 2012-7-14 23:46

以 harry 知名度可能 over 2k -2.5k / hr @@

之前參加一個小朋友 birthday party, 小丑(有簡單 magic) 1.5hr 收 $1200

音樂魔術兩相融, 老少咸宜樂無窮

maestro 發表於 2012-7-14 23:46

佢有D知明度..應該幾好 Pay..
乃想轉行...

小朋友既至愛

回復 cocolee #17 的帖子

的確好pay!不過都係去大陸搵真銀好啲!

Harry哥哥反音樂魔術刀得

視聽享受