[潮流服飾] i.t. 型男風範

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

本地男潮不時鼓吹英倫風、日本山系、美式潮服及歐美復古風格,但只要置身中台潮流界,便會多認識一個新風格詞彙——「港式i.t風」,指的正是本地土炮潮牌i.t所製造的潮流風格。別再羨慕「隔籬飯香」了,土炮品牌一樣有睇頭!

黑白冷調 型影相隨
毋庸置疑,本地潮牌i.t的店鋪及旗下時裝品牌已幾近「總有一間?左近」,而由其自家設計師創作的In-house Brand如5cm、izzue、:chocoolate及underground等,更備受型男潮星熱捧。而各品牌又不時推出聯乘合作系列,成為灸手可熱的本地男孩搜裝蒲點,較上世紀九十年代潮男要到Chic之堡、瓊華中心或潮流特區等少數男潮主導的商場,逐家尋心頭好方便得多,質素亦更有保證。

在5cm、izzue、:chocoolate及underground服裝之中,均明確嗅到成功俘虜中港台男生的「港式i.t風」氣息,正是選用男生大愛的黑白灰色、沉穩深藍調子及樸實的卡其色等,以單色Printed Tee或恤衫配窄身褲,或外搭一件薄身Cardigan,營造鮮明獨特、簡約利落的不羈形象。

穿著時切記留意幾個重點,例如恤衫要熨直並扣上恤衫領口鈕,予人紳士般整潔感覺;而Roll-up褲可凸顯腳踝骨感。想更具個性,不妨為 全身其中一件Key Item注入潮流元素,如5cm服裝便有不少具潑墨效果及丹寧風,izzue則有拼布剪裁款式選擇,:chocoolate不乏格子、波點及間條等圖案,underground的暗黑音樂風格亦很吸引。

※白色Printed Tee/$399、棗紅黃色格紋恤衫/$699、丹寧短褲/$999。黑色相機圖案Printed Tee/$239、灰色綴白邊Cardigan/$499、丹寧短褲/$519。

※白色恤衫/$559、丹寧恤衫/$759、黑色窄身長褲/$899。

※白底黑字Printed Tee/$359、灰色Cardigan/$899、潑墨灰黑色牛仔褲/$999。

※藍色格子拼布恤衫/$459、深藍色長褲/$559。

※條子拼布深藍色恤衫/$799、卡其色扯布長褲/$899。

※豹紋十字架Printed Tee($359)

※民族圖案Cardigan($699)

※紅黑白色兩用袋($899)

i.t 旗下設計能掌握,配合亞洲男仕身形,風格,亦懂得靠明星關係做宣傳,不過價格就真係.........
回覆 讚好 不讚 使用道具

價錢唔算太大眾化,唔知質地點呢

tung1871 發表於 2012-7-18 09:24
本地男潮不時鼓吹英倫風、日本山系、美式潮服及歐美復古風格,但只要置身中台潮流界,便會多認識一個新風格 ...

着衫至緊要啱款稱身,崇尚追求名牌永無休止,價錢昂貴,
人有我有心態,心理作祟...支持本地創作,實屬明智之選!

waiking 發表於 2012-7-18 09:55
價錢唔算太大眾化,唔知質地點呢

i.t 旗下D 品牌既衫用料都OK GA~
我買一年著兩三年夏季都無咩問題

tung1871 發表於 2012-7-18 09:59
i.t 旗下D 品牌既衫用料都OK GA~
我買一年著兩三年夏季都無咩問題

但啲款唔啱老人家著

waiking 發表於 2012-7-18 10:01
但啲款唔啱老人家著

我有D 老細成55歲都著呢D 牌子...
仲要揀粉色緊身

設計有型有款,但老餅我着有點不倫不類!哈哈…

tung1871 發表於 2012-7-18 10:02
我有D 老細成55歲都著呢D 牌子...
仲要揀粉色緊身

乃啲老細巧 fit 喎

waiking 發表於 2012-7-18 10:32
乃啲老細巧 fit 喎

係明明有肚腩都照著...

tung1871 發表於 2012-7-18 10:43
係明明有肚腩都照著...

5x 歲有肚腩巧正常啫

本地男潮不時鼓吹英倫風、日本山系、美式潮服及歐美復古風格,但只要置身中台潮流界,便會多認識一個新風格 ...

正係正~不過唔啱我呢D年幾

煩惱 發表於 2012-7-18 11:56
貴到冇朋友 .....

型係要付出代價的...

i.t..有型+啱身......鐘意就梗係要付出$$$$

i.t 而家係香港唔錯品牌,我d姪子都喜歡.

睇佢用咁多後生麻豆, 就知啲衫唔啱高層中老人家架啦

回復 tung1871 #1 的帖子

我很肥。。应该穿不了

陀地牌越賣越貴~
感覺唔係好低

我覺得佢地D野5係咁抵

不盲目流行  非常贊同!