小弟賣樓的狀況...

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

話說, 小弟想賣樓因為想改變生活環境!! 想小朋友生活空間大D. 開始, 我叫價唔係開天殺價, 指係叫銀行估價 (market price) 單位內部全新裝收一年有多, 有小小改裝, 但是夢開始了...

而家 D 買家上到黎, 有D話..
1. "嘩...個單位好大喎, 我無錢買啦"!! 我心念...咁你上黎做咩呢?
2. "個單位有改過喎, 減你四百萬啦. 因為我要裝收過". 我心念...裝四邊牆要四百萬?
3. "減樓價一半啦, 遲小小金融海嘯, 你一半都無呀"!! 我心念...你無錢唔好學人睇樓!!
4. "嘩, 裝收完一年多D要搬走. lee到係唔係凶宅"? 我心念...我有做 mortgage 如果係凶宅都做唔到 mortgage 啦!!
5. "買家小朋友話..Daddy, daddy, 你睇下個電幾大!! 買家問我幾多吋呢, 有無HDMI呀"? 我心念...大老你去豐澤啦!!
6. "咁大都仲要搬? 你要搬去邊"? 我心念...關你春事咩!!
真係唔知D人想點?
巴打你層係咩樓 ?  減4M ? 你果層天比高 ?
你係唔係放俾地產 ?  我地會秤下個客, PAY唔起唔會嘥時間同佢玩喎
係唔係你自己放上網, 惹埋D唔知咩客上黎睇樓 ?

好多好奇怪既事, 小弟未有遇過

回覆 讚好 不讚 使用道具

呢幾個情況, 感覺上都係十年都未必會一遇既超混吉CASES...
你一次過遇晒...勁!!

而家D樓, 有價無市, 係咁升, 但無咩人想接...
銀行對某D屋苑估價仲要超樂觀...(尤其藍籌)...
我果度, 銀行個估價永遠都比實際成交價高15-20%...
基本上唔可能賣到估領價個位

肥叔叔 發表於 2012-7-25 14:45
巴打你層係咩樓 ?  減4M ? 你果層天比高 ?
你係唔係放俾地產 ?  我地會秤下個客, PAY唔起唔會嘥時間同佢玩 ...

ching 天比高要減千四萬, 我層係一般的西半山樓, 銀行古到價...我放左比 中x, 美x 個D 大行囉!!

cableitoh 發表於 2012-7-25 14:58
ching 我放左比 中x, 美x 個D 大行囉!!

而家越係大行, 就越多小朋友新入行, 嘥客嘥自己時間
而家你應該切身感受到大行SALE屎點樣渾吉法
因為經驗好果一班已經走哂唔做

tung1871 發表於 2012-7-25 14:52
呢幾個情況, 感覺上都係十年都未必會一遇既超混吉CASES...
你一次過遇晒...勁!!

我真係超黑仔...而家D人真係超混吉, 可憐班 agent 要同佢地一起 crazy!!

cableitoh 發表於 2012-7-25 14:58
ching 我放左比 中x, 美x 個D 大行囉!!

乜你無同佢地講: "見票先好上黎睇現樓"

我諗agent都無咁得閒帶咁多混吉客行街街掛

entry1 發表於 2012-7-25 15:03
乜你無同佢地講: "見票先好上黎睇現樓"

我諗agent都無咁得閒帶咁多混吉客行街街掛 ...

咁我又無講到!!

肥叔叔 發表於 2012-7-25 15:01
而家越係大行, 就越多小朋友新入行, 嘥客嘥自己時間
而家你應該切身感受到大行SALE屎點樣渾吉法
因為經驗 ...

嘩!!咁我咪死得!?

cableitoh 發表於 2012-7-25 15:06
咁我又無講到!!

而家咪講返囉

cableitoh 發表於 2012-7-25 15:07
嘩!!咁我咪死得!?

放盤都要小心..... 揀D年紀大少少既地產, 唔好放俾D新開張既, 轉手既
仲有你可以SET定要求, 唔係阿豬阿狗,  屎唔臭都話睇下無壞,  你果D客就係呢一類

ching, 我層樓又唔係咩超級豪宅, 咁做會唔會串左D呢?

肥叔叔 發表於 2012-7-25 15:15
放盤都要小心..... 揀D成紀大少少既地產, 唔好放俾D新開張既, 轉手既
仲有你可以SET定要求, 唔係阿豬阿狗 ...

咁我點知D客係豬定係狗? 我試過問 agent, 佢一口話"個客OK家咁我可唔可以上黎"?

cableitoh 發表於 2012-7-25 15:52
ching, 我層樓又唔係咩超級豪宅, 咁做會唔會串左D呢?

唔係在乎你層咩樓, 在乎你急唔急放,

急既, 搏見多兩枱客, 唔急既, 無謂晒時間做示範單位,

當然, 對住有經驗, 唔係亂黎既agent, 唔駛你講佢地都唔會咁做,

晒佢時間同腳骨力咩

ching,我以前都經歷過,隨後都係全部交俾地產同佢接觸,費時焗x氣!

entry1 發表於 2012-7-25 16:13
唔係在乎你層咩樓, 在乎你急唔急放,

急既, 搏見多兩枱客, 唔急既, 無謂晒時間做示範單位,

咁我又唔急放, 係咪下次有 agent 打黎就同佢講 "你個客有票先好上黎, 費事大家嗮時間"!! 咁講OK嗎?

jackriderav 發表於 2012-7-25 16:40
ching,我以前都經歷過,隨後都係全部交俾地產同佢接觸,費時焗x氣!

咁你層樓買左未?

第一次時自己跟幾個買家接觸過...
隨後幾次,賣樓都係交俾地產搞!

cableitoh 發表於 2012-7-25 16:58
咁我又唔急放, 係咪下次有 agent 打黎就同佢講 "你個客有票先好上黎, 費事大家嗮時間"!! 咁講OK嗎 ...

師兄係唔心急,不過有票先好上黎,好似難咗DD

cableitoh 發表於 2012-7-25 16:58
咁我又唔急放, 係咪下次有 agent 打黎就同佢講 "你個客有票先好上黎, 費事大家嗮時間"!! 咁講OK嗎 ...

上面咪講左囉, 資深agent根本唔會咁無聊, 有咁無聊agent你咪咁答佢囉,

ching有得間西半山樓要賣, 都唔係未見過世面啦, 講句野都要人教吧