[本港] Table 18 --- 相當不錯的 Bar & Restaurant

一世一食評
名稱: Table 18 Bar & Restaurant
地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)UC-1號舖
網址: -
中國美食: -
口味: 歐陸美食
美食款式: 西餐 
餐廳種類: 其他 
味道: 4分
環境: 4分
服務: 4分
衛生: 4分
抵食: 3分
推介美食: 安格斯牛扒, 軟殼蟹龍蝦汁天使麵, 酥皮千層伴雪糕
是次消費: 400 每人HKD
價錢種類: 晚餐
返啅指數: 8/10

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

序言
又係一個擇日不如撞日的故事. 話說小弟某天在APM逛街, 竟然遇到兩位舊同事, 而咁啱已經差不多到晚飯時間, 於是便決定就在APM搵個地方一齊食飯, 無意中就走入這間 Table 18 Bar & Restaurant. 而後來先知, 這店是經常滿座的, 當日是我們好彩而已........

這間 Bar & Restaurant 的環境及裝修望落相當舒服, 以APM來講座位算是很闊落了. 座位方面店的1/4位置是酒吧吧枱, 而其餘的就是餐廳的部份. 好了, 一邊睇相一邊再講吧!

一坐低, 當然是叫杯啤酒先啦!  這種啤酒是小弟最喜歡的品牌之一!

炸薯條 --- 應該是酒吧必備的食物吧! 這間的水準算是中上啦, 材料新鮮, 炸得香脆. 唯一是他們有用少許炸粉, 這個不太習慣.

回覆 讚好 不讚 使用道具

芝士焗麵包 --- 同樣是為了送啤酒而點的食物, 麵包焗得外脆內嫩, 技巧很好. 但個人覺得他們選用的芝士比較淡味一點(個人口味, 大家未必相同).

生蠔拼盆 --- 內裡有4種生蠔, 不過小弟對生蠔種類認識不多, 所以不能向大家一一說明了. 生蠔新鮮甜美, 實在不是自助餐那種貨色可以比美的.

軟殼蟹龍蝦汁天使面 --- 整餐最滿意的菜之一, 乍看來好像不見龍蝦汁, 但奇實在麵的下面. 軟殼蟹炸得外脆內嫩, 而麵和汁亦美味可口. 整體配合一流!

烤安格斯牛扒 --- 整餐最滿意的菜之二. 表面看來好像是烤得過熟, 但其實內裡仍是很嫩的. 牛肉本身質素高, 烤的手勢亦好! 唯一是份量比想像中細......可能是我太貪心了.

德國香腸 --- 正式名稱忘記了, 唯一記得是某種德國香腸......香腸本身除了形狀比較特別之外其實沒有什麼特別, 但味道還是不錯的. 中間的是薯仔絲整成餅狀再煎脆, 味道也不錯.

之後就到甜品, 講之前先講一段小插曲. 話說入座時(約六點九)職員已講明八點半要交枱, 但想不到一搭正八點半的時候職員真的要我們交枱, 但當時點了的甜品仍未到.......不過職員有禮貌地說可安排我們移過去吧枱, 而且望下門口原來有十幾人等緊位.....於是我們便乖乖地合作了.

共點了3個甜品: 心太軟 --- 份量比較細一點, 但當晚我們已吃了很多東西所以還算OK. 朱古力味略嫌不夠濃但都算是美味.

梳乎厘配士多啤利 --- 梳乎厘發到咁大而內裡香滑, 廚師功夫算唔錯. 士多啤利本身都夠新鮮但唔夠甜.

酥皮千層伴雪糕 --- 整餐最滿意的菜之三, 賣相已經夠吸引! 酥皮十分鬆脆, 頂層的是香草雪糕, 加埋旁邊的新鮮生果和杏仁片真係一流, 現在諗返起都想食!!!

後記
這店由送啤酒的小食, 到正式的西餐, 都有頗高的水準, 各位師兄不妨去試下! 但問題是此店實在好生意, 請預先訂位! 好像我們可以walk-in即刻有位的真係好好彩或者是好早到才會!

完 ~ 多謝觀看!

有啤酒,有小食,又係KT,啱晒

幾時約埋一齊去呀.........

視覺味覺, 一流享受

安格斯牛扒好吸引啊

完全自由 發表於 2012-8-15 17:56
有得諗喎!

kaka兄幾時吹雞?

九月頭啦....下星期去泰國玩.......

完全自由 發表於 2012-8-15 16:09
序言
又係一個擇日不如撞日的故事. 話說小弟某天在APM逛街, 竟然遇到兩位舊同事, 而咁啱已經差不多到晚飯時 ...

咁好彩5使等,快d去買6合彩la

完全自由 發表於 2012-8-15 17:21
酥皮千層伴雪糕 --- 整餐最滿意的菜之三, 賣相已經夠吸引! 酥皮十分鬆脆, 頂層的是香草雪糕, 加埋旁邊的新 ...

呢間我食過,真系好正

我很多年前去過,唔是好好食,但見到師兄寫到咁好,心思思想去食!

我喜愛stella

馬後砲 發表於 2012-8-15 21:45
呢間我食過,真系好正

等kaka兄遊泰國回來後搞返餐

官塘區都有尖沙咀中環水準,難得