Linux,GNU/Linux,BSD,UNIX 分別

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

見好多人都還是分不清這幾樣,我大約講講是咩來

Linux,正確來講唔可以叫做作業系統,Linux只是一個kernel,目的是在x86架構上提供免費的類似Unix系統
如果當年386BSD發佈左,今日大家就唔會見到有Linux

GNU/Linux,是Linux kernel加上GUN軟件,做成一個真正的作業系統,例如redhat,不過大家要遵守GNU的守則,才可以叫GNU/Linux
android唔可以叫做GNU/Linux

BSD,是UNIX 的變種,BSD頭3代還沒有成形,去到第四代,有人比錢,真正成形,還成為很多種技術測試平台

UNIX,本來是個作業系統,不過經過多次買賣,現在UNIX只是一個商標和定義
究竟一個作業系統 (Operating System),除左kernel之外,
最少仲要加的乜野先可以叫作業系統呢?

回覆 讚好 不讚 使用道具

子曰:「必也正名乎!」

証明HSHK兄系一位辨事認真的IT人,
就如寫PROGRAM咁,
一開頭 DEFINE, DEFINE, DEFINE......
DEFINE錯就PROGRAM錯.

看官,請耐心睇落去

kernel都有幾類,不過可以簡單D講kernel是一個軟件同硬件溝通的中間人
Operating System,kernel加上GUI/CLI,library,Application

上次我話會整理一下android改左D咩,同大家分享

這個是前傳來呀,如果唔知Linux,GNU/Linux,BSD分別,基本上唔洗講,因為android改左D咩主要來自Linux同BSD

hshk 發表於 2012-8-21 02:22
見好多人都還是分不清這幾樣,我大約講講是咩來

Linux,正確來講唔可以叫做作業系統,Linux只是一個kernel ...

我地真係 5 色分

lomei 發表於 2012-8-22 10:16
我地真係 5 色分

軟件本來就已經夠複雜,
再加埋知識產權相關法律而形成既情況,
就更加難分別。

馬後砲 發表於 2012-8-22 12:10
軟件本來就已經夠複雜,
再加埋知識產權相關法律而形成既情況,
就更加難分別。

最慘係,有好多野唔係眼見到,係D技術同D定義

hshk 發表於 2012-8-22 22:23
最慘係,有好多野唔係眼見到,係D技術同D定義

插開一句,點解GNU要design自己個kernel?

馬後砲 發表於 2012-8-22 23:16
插開一句,點解GNU要design自己個kernel?

你指的是GNU Mach嗎??

hshk 發表於 2012-8-22 23:26
你指的是GNU Mach嗎??

好似叫HURD?

GNU Hurd系Operating System佢用的kernel 係GNU Mach/L4 kernel

hshk 發表於 2012-8-23 00:17
GNU Hurd系Operating System佢用的kernel 係GNU Mach/L4 kernel

同UNIX/BSD/LINUX比較,最大分別系MACH/L4系microkernel ?

應該話Unix分SystemV同BSD!

jayzhou_2046 發表於 2012-8-23 12:22
應該話Unix分SystemV同BSD!

講IBM's AIX,
Sun's Solaris,
Hewlett-Packard's HP-UX
就知

講SysV當堂考起。

回復 馬後砲 #15 的帖子

話就話3隻UNIX都係源自System V,
但係有部分command/program都係用番BSD既!
好似有時add user咁,
AIX係咁, Solaris又第二樣!
再者隻隻都有齊bourne, korn, 同C shell.
都好難話邊隻係System V啲, 定BSD啲!

其實喺Linux之前都有唔少免費OS,
不過我相信,
Linus得到多啲人幫手寫drivers, documents, 同utilities,
update快好多,
所以最流行都係Linux.

煩惱 發表於 2012-8-24 13:18
深到答 5 到咀 ....

你識既,你唔肯教我地者

煩惱 發表於 2012-8-24 13:30
呢 d 真係 5 色 .... 入黎學野架 ....

入來教下我地的晚輩至真

我冇玩野, 大蛇都話你系超級版主,
咁唔系要教下我典做版主咩 ?

煩惱 發表於 2012-8-24 13:30
呢 d 真係 5 色 .... 入黎學野架 ....

我講呢個另類KERNEL你實識答:-
MSDOS.SYS + IO.SYS