WHEN I DREAM 夢想成真

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

Crystal Gayle 1975年個人初出道嘅歌曲, 至1978年以同名 " WHEN I DREAM " 大碟之主打歌曲,
1982年成為 RIAA 白金唱片

WHEN I DREAM
I could build a mansion that is higher than the trees
I could have all the gifts I want and never ask please
I could fly to Paris, it's at my beck and call
Why do I live my life alone with nothing at all?

But when I dream, I dream of you
Maybe someday you will come true...

I can be the singer or the clown in every room
I can call up someone to take me to the moon
I can put my makeup on and drive the men insane
I can go to bed alone and never know his name

But when I dream, I dream of you
Maybe someday you will come true...

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
Crystal Gayle - New London Theatre 1981

To be continued . . .

討論

我等CHINOY 兄再寫多幾段先回覆發表於 2012-9-5 15:47

一首歌, 一個夢的故事:
1980年初, 在教會工作嘅 Terry Waite 到日本出差, 航機途中與鄰座旅客聊天,
由於兩人都係 Hi-Fi 發燒友, 所以離不開音響器材範圍, 但呢段閑談在抵步後,
Waite 已完全忘記 . . . .

1987年, Waite 被教會派到當年黎巴嫩與西方國家對峙, 情勢惡劣嘅貝魯特工作,
不幸被貝魯特軍人擄為人質, 被關進獨立牢中五年多, 在呢段期間, 佢發咗好多夢,
當中有一個特別難忘, 就係夢到自己一個人沿著海灘走著, 發現自己漸走入迷離
境界中, 頓時間感孤獨及害怕, 就在此時, 前面有幾個人向住佢走上嚟, 但面目蕪糊,
祇見身影, 彷彿要帶佢到另一個地方。當佢醒來後, 試圖將夢中嘅情境重新思考,
但再也無法如願 . . . .

1992年, 有幾位英國人質, 被黎巴嫩軍隊羈押長達5年後, 終於獲釋, 當中包括現為
國際人權鬥士Terry Waite, 佢終於被釋放回到英國, 當天前去迎接 Waite 回國嘅仔
同佢講: "爸爸, 祇要心中有希望, 就能夠實現嘞!" 呢句話响Waite心中迴盪咗幾日後
突然俾佢想到個夢中嘅影像, 就係眼前啲家人, 而且耳邉好似仍聽到: " 定要堅持,
你啲家人將會帶你重返自由嘅" . . . .

回國後, Waite 為紀念重返自由而籌募基金, 將所有收益捐俾 YCare International
(幫助第三世界年青人脱困, YMCA 旗下之一組織), 人權组織 Amenity International
等慈善機構 . . . .
Terry Waite

INT- Beirut Hostages: Terry Waite to be freed !

在數以千計贊助與賀函信件中, 一封來自名為 Ivor Tiefenbrun, 佢就係十二年前與
Waite 响飛機上閑聊到音響設備嘅發燒友, 亦係英國有名高級音響廠 LINN 嘅老闆,
信中提到仲記得當年航機上嘅一番對話, 仲話要送一對 LINN 製造嘅喇叭俾 Waite
嚟恭賀佢平安歸來。幾日後佢哋見面同時要試吓送俾 Waite 果對 LINN 喇叭, 當時
用 Ivor 帶來自己公司其中一位御用歌手 Carol Kidd 嘅 "When I Dream" 試機碟,
呢首歌音樂引子一起, 就即刻喚醒 Waite 晌貝魯特嘅心酸夢, 隨即提及以出版紀念
專輯嘅計劃, 希望將呢首歌曲列入紀念專輯嘅歌曲之一 . . . .

被安排後幾天, Waite 與 Carol Kidd 見面, 聽到有關 Waite 嘅經歴就感動流淚不已,
仲話自從同自己合作嘅一位結他手, 40歲就英年早逝, 之後幾年都未有在公開場合
再唱此歌, 但今日以後, 願意再唱並收錄在紀念專輯中, 而所得全部捐俾慈善機構
Carol Kidd - WHEN I DREAM with spoken intro

一段飛行旅程, 一段惺惺相惜嘅閑聊, 一個夢與一個英國最好嘅爵士女歌手, 為千萬
嘅人去完成一個新希望。旦願 "When I Dream" 係一首能為你, 我與仼何人去實現
夢想嘅歌曲。進入21世紀嘅今天, 你是否也有一段由夢境而成為一個故事呢?

CAROL KIDD - Scottish Jazz Singer 1940 - 2011
1999年

受菲利浦摩里斯集團 (The Philip Morris Group of Companies) 邀請, 於該集團
在新加坡舉辦之千禧年盛會 ”An Evening With The Stars” 中演出及演唱該會
主題曲, 並將出版一限量專輯
1999年
韓國電影〝Swiri" , 選擇 Carol Kidd 專輯〝When I Dream〞做為背景音樂,
該電影票房超越〝Titanic〞並打破韓國近年來的所有記錄
1998年
受邀為愛丁堡公爵大獎頒獎人
1998年
查理斯王子於白金漢宮頒發MBE勳章, 表彰她對爵士音樂的貢獻
1998年
於溫莎堡受英女皇與菲腊親王接見, 並親自表揚。
1992年
貝魯特人質Terry Waite 要請 Carol Kidd〝When I Dream〞這首曲, 做為紀念專輯中
的一首歌曲, 並於英國國家廣播電台(BBC)中播出
1991年
英國唱片協會推薦 Carol Kidd 之專輯〝The Night We Called It A Day" 為「年度最佳爵士唱片」
1991年
法國康城國際爵士大獎, 最佳女演唱獎
1990年
老牌歌星法蘭仙納杜拉 Frank Sinatra 親自邀請於其 Glasgow, Ibrox Stadium 演唱會中身演出

EPILOGUE 結語
Carol Kidd可說係當今最出色嘅爵士女歌后之一, 擅長抒情歌曲, 加上非常迷人, 柔柔
且溫暖嘅嗓子。佢每一張專輯都受到樂評之喜愛, 錄音優美無瑕, 更係 80至 90年代
爵士樂迷及音響發燒友嘅試音碟, "When I Dream" 就成為發燒友試音不可或缺嘅
金曲, 可見發高燒嘅人士俾佢專稱 "Kidd姐" 之魅力!

以上嘅事跡, 影音Hi-Fi 版嘅發焼網友, 時常用 "蔡琴" 同埋 "Kidd 姐" 試 Hi-Fi, 又話
人聲, 定位, 抖氣聲... Crystal Gayle 與 Carol Kidd 一曲 WHEN I DREAM 嘅經歴,
同 LINN UK 嘅音响產品又知幾多呢?
Ivor Tiefenbrun.jpg Ivor Tiefenbrun
Linn Sondek LP-12 with Ekos arm & Troika Cartridge, 1972 First Production

版主請代分類, MUSIC窩 ?  影音 Hi-Fi ?
J O K I N G !
HEHEH. ..好在退咗焼十幾年唧 !
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 CHINOY #1 的帖子

>>> 版主請代分類, MUSIC窩 ?  影音 Hi-Fi ?

梗係MUSIC窩啦! 仲使問?

真係一個好感人的故事!

主人翁在痛苦之中, 那微弱的希望, 成為了他生存的意志!

之後他與音響廠老闆的重遇, 又是一個奇緣!

古時的人講得好 : 百世修來同船渡!

多謝CHINOY兄又一好帖!

回復 完全自由 #1 的帖子

唔好客氣啦 ! YOUR SUPPORTS ARE APPRECIATED !

浪漫精細的一首夢想成真!

回復 煩惱 #1 的帖子

師兄你從來都唔夠訓, 邉度有夢發呢 ?

支持CHINOY兄的夢想成真新貼

支持CHINOY兄的夢想成真新貼

CHINOY 發表於 2012-9-5 15:23

Crystal Gayle 1975年個人初出道嘅歌曲, 至1978年以同名 " WHEN I DREAM " 大碟之 ...

得閒走去聽下

QUOTED:
" When I Dream - Astor Fong 方 文 (theme from the movie "Dragon Squad 猛龍")
Astor Fong, Hong Kong singer. "When I Dream" was chosen from her debut album "Erste",
which is also the theme song from the movie "Dragon Squad". All songs from "Erste" were carefully
chosen to ensure that the best of audiophile sound is captured. "

各位師兄, 師姐, 幫手俾啲料, 呢位小姐乜來頭呢? 恕小弟孤陋寡聞嘞 !

Nice songs....

咁ching有咩夢想

多謝CHIN0Y分亨"When I Dream"背後的故事

原來"When I Dream"背後有段故事....呢首亦的確係一自首經典靚歌

Linn Sondek LP-12....

回復 ban59 #1 的帖子

THANK YOU VERY MUCH !!!
小弟自認 " 坐井觀天 " 原來 " 天外有天 " 係真嘅 !

回復 7k7k #1 的帖子

原來: 仲末退焼 ? OR STILL DREAMING ?

excellent melody !! I love this kind of music

thank you for spending all the time for putting together all these.  Just to let you know there are someones like me that really appreciate your effort.  Music is good for taking one away from all these problems for life, at least for a few minutes.  I do hope that people take that kind of view and enjoy it at the monent and leave all trobles behind.  The first song here is a bit sloppy but we need music like that sometimes.

回復 life #22 的帖子

CHING 言之有理, 所以小弟對英文歌曲興趣之大因為好多内函同有靈魂嘅創作,
非為 "冩歌而冩" !