[個人作品] 齊齊學泰拳

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

早幾晚走咗去影泰拳, 正如我以前所講, 影拳賽多用焦距24-105mm. 可惜我無呢支鏡, 部Canon 1D又要x1.3, 所以帶上一支24-70mm就夠用喇.
不過想相片多些變化, 最後選了個幾特別的兩機三鏡組合:
Canon 1D4 - 主打機, Canon 5D2 - 因是Full Frame, 可配Super Wide會有幾特別的效果, 不過其速度及反應之慢, 真係無出其右!
鏡方面, 以24-70mm 2.8L為主打; 加支16-35mm 2.8L配5D影Wide, 加埋支70-200mm 2.8L影大頭......閃燈都懶得帶.
連咁完美組合都比我想到.........真係誰與爭峰.......今次攝影金腰帶重唔係我拿.....哈哈, 哈哈.....

輕裝出發, 個袋輕d, 人都飄飄然........好喇, 開場喇...........吓......點解, 點解.......點解會咁架.....!!!!!!.........支24-70mm去咗邊......
唔怪之得咁輕喇, 原來帶少咗支鏡.......但夠鐘開場......只有死馬當作活馬醫喇..........

廢話講完, 今次題目叫做「齊齊學泰拳」, 大家睇完之後應該可以學識泰拳架喇.

泰拳係傳統國技, 打前要學懂禮儀
要和睦相處

及雙親雙愛

好喇, 可以教出拳:
手向後拉, 然後......

出拳......記住要閉目.....因為「盲拳」先可以打死老師傅, 各位初哥宜多用

教完拳, 就教出腳......

可以直踢......不過太慢喇.....

咁係唔係飛起黎踢會快d呢?

咁又唔洗, 可以側側地踢

首先好似跳舞咁........然後.....

踢到佢飛起

重未識, 教多你一次........雙方對疊, 出腳前記得要先講....「看拳」.....

.....然後就「出腳」踢佢最重要的部位.....

咁就得米

但係如果拳腳都無用......重可以出「掙」.....首先扮出拳

然後就..............明白未?

招數就教完架喇
拳賽就好似選美會, 要比評判員好印象......總之, 打完之後, 唔理贏輸, 一於有咁高跳咁高......扮贏!

千祈唔好好似佢咁, 成隻死狗咁.......

吓......乜完來佢贏咗........唉......有時都有例外架!

大家黎一次課程重溫:
1. 先來雙親雙愛

2. 跟住, 左一腳, 右一腳, 中間加多腳

3. 最後, 加多一拳就可以收工

4. 咁就可以做拳王架喇

最後來番張糖水相, 以免整攝相過於暴力
回覆 讚好 不讚 使用道具

呀吓 發表於 2012-9-7 15:30
對我呢講太暴力

我已經加咗張糖水相去中和架喇

oldcake 發表於 2012-9-7 15:20
早幾晚走咗去影泰拳, 正如我以前所講, 影拳賽多用焦距24-105mm. 可惜我無呢支鏡, 部Canon 1D又要x1.3, 所以 ...

有無多D糖水相呀

你係頂樓講嘅器材我冇一樣買得起

哇塞!真是精彩,果然是拳拳到肉。自从人妖打泰拳播出之后,为名为利;很多人妖都跑去打泰拳,那两位,该不会也是“阿官”吧?

lawson. 發表於 2012-9-7 15:36
有無多D糖水相呀

係"齊齊學泰拳"呀, 唔係"齊齊食糖水"呀......比d心機上堂喇少餅!

oldcake 發表於 2012-9-7 16:00
係"齊齊學泰拳"呀, 唔係"齊齊食糖水"呀......比d心機上堂喇少餅!

我有上堂架
但見到佢地成日合埋雙眼
其實咁好蝕底架
所以應該揀好俾人打都唔好合埋眼先勁

oldcake 發表於 2012-9-7 16:00

不過咁
你介唔介意係貼圖區出埋d糖水相呀

lawson. 發表於 2012-9-7 16:03
我有上堂架
但見到佢地成日合埋雙眼
其實咁好蝕底架

haha......有道理!

oldcake 發表於 2012-9-7 15:20
早幾晚走咗去影泰拳, 正如我以前所講, 影拳賽多用焦距24-105mm. 可惜我無呢支鏡, 部Canon 1D又要x1.3, 所以 ...

嘩, 打到水花四濺, 精彩
不過我對眼始終長時間停留係最後一張相度

lawson. 發表於 2012-9-7 16:04
不過咁
你介唔介意係貼圖區出埋d糖水相呀

我其實無乜影糖水相架, 不如你去睇我攝舊相喇:
芬門攝女 (即係班門弄斧)
http://141hongkong.com/thread-889423-1-1.html

lomei 發表於 2012-9-7 16:08
嘩, 打到水花四濺, 精彩{:297:)
不過我對眼始終長時間停留係最後一張相度 ...

我都話你地班少餅唔專心上堂架喇!

餅兄,絕對精彩
不過仲未見禾吔嘅泰拳高手入嚟

睇完真係太暴力, 每一張暴力相要用一張糖水相先能夠平伏心情.

mungchacha 發表於 2012-9-7 16:12
餅兄,絕對精彩
不過仲未見禾吔嘅泰拳高手入嚟

I think he will come soon

點解咁熱都著咁多衫

登錄/註冊後可看大圖

回復 oldcake #1 的帖子

Amazing Thai fight!!
But I like the girls in the last photo.

HKOXSEX 發表於 2012-9-7 17:17
點解咁熱都著咁多衫

又真係著得多咗d!

白色衫個女仔比人打得好慘,好可憐呀!