我對會計的認知

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

(欠了管版一篇文,今日終於完成了 ,不敢邀功,只望指出錯處使有所改進,我,始終系外行人)

還記得三四十年前學BOOK KEEP 的情況嗎?
乜都系手寫, 老師教落, T-ACCOUNT

登錄/註冊後可看大圖

CASH BOOK

登錄/註冊後可看大圖
?w=242&h=300

真系成本簿,唔錯得唔改得

登錄/註冊後可看大圖

有計數機, 咁樣,我在舅父公司見過,不過未用過

登錄/註冊後可看大圖

到我用,已經系呢種出紙機

登錄/註冊後可看大圖

然後80年,出PC, 開始有用SPREADSHEET, 例如 LOTUS 123

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

回覆 讚好 不讚 使用道具

在此之前,早到70年代,已經有ACCOUNT SOFTWARE, 不過仍只限於大型電腦MAINFRAME,好貴,所以唔普及.

隨住80年代PC普及,一的account software 例如 peachtree for pc, daceasy, accpac等開始出現

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

既然ready made accounting software 開始普及,又點解會有商戶搵IT人寫custom-made software呢?

原因多方面:

其中一個原因,系由人手入帳轉移到電腦過程容易困難程度,
曾遇過客人,要求個entry form 同佢地用緊個10-column cash book 一樣
( transition/implementation factor )

亦有因為行業特殊,一些專用input form對佢入帳方便好多.
舉個例,
貿易公司用tranfer LC.
廠出左貨好簡單
整個journal:
中意拆開一半用A/R入,另一半用A/P入,
或者全部用GJ入都得.

但,用GJ入,會冇左AGING REPORT, 除非人手做番

分開A/P A/R 入, 就返數嗰陣頭痕:
reimbursement 返嗰陣
整個journal
拆唔開.

點算?
有計既, 用個TEMP ACCOUNT 囉.
不過一年落來幾百個JOURNAL用TEMP ACCOUNT,
成個TEMP ACCOUNT過千ENTRY,你做AUDITOR你點睇?

仲有第三個理由,就同瞞數有關,
由呀爺嗰代教落,公司數分兩盤,
一盤叫日數,另一盤叫夜數.
大家都心中有數了吧!

用一般會計軟件都得,入兩次囉.
人手又多,又易漏風聲.
於是有人請纓寫個軟件,入一次,出兩盤數.
系唔系好辦法呢?

至於呢第三類理由寫既SOFTWARE,
系點運作?

由於涉及客戶保密合約,請恕小弟未能同大家分享了

~~全文完~~

馬後砲 發表於 2012-9-12 22:50
仲有第三個理由,就同瞞數有關,
由呀爺嗰代教落,公司數分兩盤,
一盤叫日數,另一盤叫夜數.

一次出兩盘數

禾未見過呢款咁偉大嘅軟件添

會唔會好二出事架

多謝馬後砲兄精彩分享

三四十年前學BOOK KEEP, 馬後砲兄年資都應該好高. 簡單地說, T account就是會計的全部

成本簿及出紙機現在仍有公司用, 包括大型上市公司 金色計數機, 就真係未見過

馬後砲 發表於 2012-9-12 22:46
既然ready made accounting software 開始普及,又點解會有商戶搵IT人寫custom-made software呢?

原因多方 ...

睇黎你設計會計程式方面, 都有好多經驗, 全部因應客戶要求

Wah, really precious record and calculation "machine"~!

三四十年前學BOOK KEEP ~~~ 砲兄果然專家

其實好多現代會計軟件都好有彈性, 好多工司都5用自己寫

近年有軟件公司 (eg Oracle) 重有 雲端服務

waiking 發表於 2012-9-12 23:14
一次出兩盘數

禾未見過呢款咁偉大嘅軟件添

始作擁者大陸行家,天材也。
有後來者抄襲,但易破解,
而佢已經出到第n代,根本睇唔到破綻。

當然,並不代表auditor會搵唔到錯處,
因為audit有好多tests可以判斷盤數合唔合理.

管夷吾 發表於 2012-9-13 01:15
多謝馬後砲兄精彩分享

三四十年前學BOOK KEEP, 馬後砲兄年資都應該好高. 簡單地說, T account就是會 ...

年紀好高就真
當年大學有張paper叫engineer in society,
1/3系basic accounting. 2/3系law.
嗰陣系第一次接觸會計。

HKOXSEX 發表於 2012-9-13 06:06
三四十年前學BOOK KEEP ~~~ 砲兄果然專家

其實好多現代會計軟件都好有彈性, 好多工司都5用 ...

對!
其中一個原因系custom made software
難過auditor個關。
我第一次寫嗰套,auditor 要攞埋program flow chart 同source code 去 audit.

題外話: 做audit既ching你會audit埋個account software?

果然係專業淫士,

靚爆鏡 發表於 2012-9-13 08:45
果然係專業淫士,

滾女嗰的專業淫士就系,
會計專業就冇份啦,
我連LCC ELE都冇考過

管夷吾 發表於 2012-9-13 01:15
多謝馬後砲兄精彩分享

三四十年前學BOOK KEEP, 馬後砲兄年資都應該好高. 簡單地說, T account就是會 ...

三四十年前

禾未出細

管夷吾 發表於 2012-9-13 01:17
睇黎你設計會計程式方面, 都有好多經驗, 全部因應客戶要求

睇黎你設計性技巧方面, 都有好多經驗, 全部因應囡囡要求