法律版小遊戲之三(已完結)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

小學雞,有邊個唔會得閒無事玩閹人?

我仲記得自己小學嗰陣
啲同學仔日日互閹當飲茶
被閹嗰個,打個冷震,標吓冷汗
無事,繼續互閹
諗番都相當變態

問題嚟喇
如果兩個小學雞
喺學校小息嗰陣互閹
其中一個春袋被重創
十年後先發現自己變咗性無能
有冇得告?告邊個?告咩?

呢條我都冇答案,大家可以有創意啲。

有問題, 有答案, 咁梗係有分派啦
我會邀請"會員創作"版的三巨頭
waiking 版, kaka1228見習版主同 星級會員mungchacha 評分
最有創意的我會加50/50
同時, 亦有最受歡迎奬
任何回帖俾人加分, 不理加威望/魅力/錢的數目
一個人加當一點, 最多點的又有50/50
希望大家估得開心
~lawson.

lawson. 註言 (2012-9-18 17:00):
smuck兄, 我加左奬品
改你個帖唔好意思
回覆 讚好 不讚 使用道具

其實真係唔知有冇得告,都係估估吓

有理冇理都告咗先啦,一告就全部攬埋一齊告

一) 告學校,冇提供一個安全及管理好嘅場所,以致秩序掍亂,同學可以亂嚟

二) 告對方父母,冇敎導好個仔以致佢個仔出手過重

三) 告埋個同學,雖則話佢未成年,但對他人造成傷害都要負責

到最尾,自己都要負上一定嘅責任

告學校課本, 無教我地唔好玩閹,  有損生育能力

回復 smuck141 #1 的帖子

巧似星爺話咁:
我而家打他何止兩下,如果佢十年八載之後死咗!請問大人可否告我"謀殺"
答案係:唔可以!
因為事情而過了很久,根本無法證明創傷由被告所做成 03_Qe1N.gif

基本上無冇得告,因為
*七歲以下的兒童不會受刑事判決,因法律假定他們未形成辨別能力。
*(法律改革委員會在2000年5月就有關香港的刑事責任年齡報告書中,已提出將刑事責任年齡由現時的七歲,提高至十歲,藉此提高對兒童的保障。)
如果要告,就告對方父母,至於告咩,可能告唆使、鼓勵、勸說、試圖勸說或建議別人非法傷害他人或對他人身體加以嚴重傷害。

討論

民事索償呢?發表於 2012-10-30 16:35

我覺得無得告!因為事隔太耐,中間有太多變數,無辦法證明佢虧咗由佢同學做成!

矛得告,點解呢?

有案列噶!睇圖!

RE: 法律版小遊戲之三

冇證冇據,同埋都咁多年,點告啊

我小學果陣屎已經淨係同女同學玩閹...

我估無得告!因為事隔太耐, 過左追溯期.....

十年後先發現邊有得告呀
被告可能問,,原告有冇打飛 G 过多,而導致性無能

十年後才發現 去變性啦
沒得告! 除非當時有保留法律追溯權

我覺得冇得告, 因為已經過左索償期限.

受害者証明是因疏忽者另其受傷或引致死亡,受害人必須在受傷後三年內的期限向法庭提出申請。

相信機會接近0呀!
香港法律凡事講證據;
受害人憑什麼肯定被告人玩互閹令他性無能呢?
點解被告(都有被閹)又無事呢?
呢十年八年(自懂性開始)係唔係從未勃起過?
淨係以上三點已經令受害人無得告人嘞!
如果你話告學校;我又想問,佢兩個係嚮放學後(校外先至玩互閹)咁又點計先?你要告學校,就要有事發生時,有人證物證先可以告!
告對方監護人,同告學校嘅原則一樣!

smuck141 發表於 2012-9-18 16:30

我仲記得自己小學嗰陣

首先、要看當年學校有否事故的紀錄、如即時在校叫救護車送院、醫院紀錄及其後的復診紀錄!有的話方可與律師商量是否起訴!如果乜都冇、如何追究呢?
十多弍十歲的事主有冇足夠的財力去聘請律師亦是問題、冇錢打鬼打馬咩!
辯方律師亦可因應事件已發生多年、其間事主亦可能因發生其他意外事故而導致性無能而推卸!
還有、就算成功告學校、同學家長及同學...賠償可能亦不夠支付律司費!而被告亦可能沒能力賠償!

我仲記得自己小學嗰陣

冇得告...........冇證據證明十年後變咗性無能係十年前互閹重創所引致

我仲記得自己小學嗰陣

有得告
告自己父母 , 學校老師校長
告點解十年前重創冇帶小學雞去睇醫生 ( 樓主本身都冇講佢有睇醫生 , 只話重創左 ),攪到十年後至知性冇能

肯定要告喇,点会无得告喔~
1)告Q个律师教唆及浪费香港法律资源~
2)再告个律师有无尽专业资格,提供合理的法律意见~
3)最后都系告个律师,涉嫌欺诈律师费~

討論

搞笑: 5.0
搞笑: 5
發表於 2012-10-30 16:38

~~ 點會告得入呢, 如果當時已經話春袋受重創, 小學雞又如何若無其事, 繼續日日都去玩 [重創]. 當其時無即時追究, 十年後亦無足夠證據去証明此事導致事主性無能. 但雖則人無得告, 或者可以告學校/ 校長, 縱容學生在公眾場所進行猥褻行為 !!

若你一個唔覺意有保留當年血染的手巾仔,及或有目擊證人就有計,告:

1) 同學的父母,理由:疏於管教,引至他人身體受嚴重傷害。

2) 學校及老師,理由:安全疏漏,引至他人身體受嚴重傷害。

一定有$$$收