[個人作品] Olympus OM-D ~ 開箱文 + 試相

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

經過瘋狂忙碌的一個星期, 今日總算可以發下帖回下帖

突然想起本區比較少師兄寫開箱文, 於是貪得意寫返個, 是上星期買的 Olympus OM-D, 如果悶親大家請見諒

相機盒包裝精美, 以Olympus來講算少有, 可見他們對這部機的信心

回覆 讚好 不讚 使用道具

第一時間當然係睇body, 買的時候想了很久買銀色還是全黑, 雖然全黑比較有型, 但始終個人偏好銀色的復古風格

雙轉盤加兩個Function Key, 全部可以自己set, 好使好用

個人覺得手指公附近的制太細又太集中, 好似我咁手指公比較大的人好易按錯制

扭mon的活動幅度雖然唔算好大, 但高炒低炒拍攝已經方便了很多

然後就到kit鏡12-50/3.5-6.3, 同機身一樣都是防塵防水滴, 輕巧實用

插支kit鏡落機身, 整體重量平衡良好, 雖然個人覺得支kit鏡有點太長, 但考慮到它等效焦是24-100, 都算可以接受

跟機的閃燈, 從外型睇你都會估到它火力不足, 但它的重量只比一個五元硬幣重少少, 帶埋出街都好方便

插埋閃燈落機身, 由於它有lock制鎖住, 不怕用用下甩出來

充電器, 專用電, AV線, usb線等

跟機相機帶, 個人個得太幼, "咩"得太久會唔舒服

開機之後例牌set一大堆野先, 雖說Olympus機的介面一向唔靚, 但今次不是E-P2那種單色介面已經算好了好多

來個大合照先

充好電就當然要試機了, 以下相片都是用支kit鏡來影的;  雖說是試機, 但其實只是求其影而已......

小弟之前用的E-P2, 用了art filter的針孔模式

隨手拿了家中那盆殘花來影.  今次買機在Sony的NEX 7和Olympus的OM-D之中選擇, 最後揀了OM-D的最大原因是, 直出jpeg之下始終是Olympus的色彩比較靚(個人觀感, 不喜勿插)

kit鏡光圈不夠大而且M4/3 Sensor始終不及APS-C景深淺, 買M4/3系統機就要先有這個心理準備

開箱第二日, 小弟半公事半私事去了深圳一天, 於是順便帶埋部機過去.  之前果晚同kaka版食飯, 條友仔嚇我 : 帶部日本相機返大陸, 要小心連人帶機一齊俾人打爆!  搞到我真係有D驚驚地添......好彩冇事發生

iAuto Mode之下, 室內的白平衡尚算良好

正如之前所講, 喜歡Olympus的最大原因是直出jpeg之下它的色彩比較靚, 用來影食物更是突顯這個優點

支kit鏡拉盡24mm時, 變形控制都不錯

波波池.....不過並非DDC那個

咖啡與小說, 也是小弟的嗜好之一

M4/3 sensor散景絕對不及APSC, 介意這方面的話請不要選用M4/3系統

晚餐隨拍, 食飯時影餸菜是我隨身相機的最大用途 ~ 哈哈

(題外話) 這個焗蕃薯雖然其貌不揚, 但真的很好食

到了晚上就試埋影夜景啦, 先用內置的夜景模式, 不過小弟向來都是手震震咁, 手持影夜景實在勉強.........

轉用P Mode反而好像比較好........

報告!  這就是上星期的暴動現場, 西武門口現已用本版圍着

再用夜景模式拍攝暗到睇唔到路的酒吧

都係果句 : 用P Mode反而好像比較好

雖然仍有很多功能未試(例如很多art-filter, 拍片和連環快拍等), 但對OM-D初步感想如下:

(小弟只是一個攝影新手, 如有講錯請各位師兄指正, 不勝感激   )

機身方面

-復古外觀但最新功能, 個人非常喜歡!

-不論是對焦速度, 成像質素或是高ISO表現, 絕對比得上初中級單反!

-可以在mon度按對焦點拍攝, 而且速度相當快

-機身輕巧, 而且整體平衡感良好[我試過朋友的NEX 7, 有點覺得頭(鏡頭)重尾(機身)輕]

-機身及kit鏡均是防塵防水滴, 天氣唔好時攞出街都放心D

-機身上有很多制, 如果是用開單反的朋友絕對沒有問題, 但如果只是用開DC的朋友一定一頭霧水

-有雙轉盤加兩個Function Key, 全部可以自行設定, 好使好用

-內置的EVF(電子觀景器)嚴重偏色, 用來構圖好了, 千萬不要相信在EVF見到的白平衡

-最低ISO只有200, 當然不及100好啦, 但唔"聞"相應該分別不大的

-機身內置的五軸防震超強, 好像我這種手震震的人都可以手持拍攝接近一秒而沒問題, 好厲害! 對於選配鏡頭彈性大, 而對於玩開手動鏡的朋友, 更是一個喜訊!

-ISO去到3200都仲見得下人(但我set左上限只去到1600)

-mirrorlss機之中, OM-D是少有地可以加直倒的機(雖然我冇諗過加), 而且原廠直倒價錢貴到離譜

-很多網友說OM-D耗電量大, 必需要有後備電, 同意! 但個人覺得只要你set左預設用EVF拍攝, 有需要時才開Mon Liveview, 會大大減低耗電量

-做緊乜都好, 只要感應到EVF前面有野就會即刻轉去EVF拍攝模式, 這種設計原本是很方面, 但奈何感應器太敏感, 經常在按制時無啦啦shift左去EVF拍攝模式.....都幾煩....

kit鏡方面

-實際焦距為24-100, 相當實用

-支鏡又真係長左D, 搞到呢家都未搵到合心水的相機袋, 原廠相機袋又太貴........

-鏡身防塵防水滴, 而且做工不錯

-插支鏡入機身後, 整體平衡良好

-鏡是內對焦, 而且對焦速度快, 感覺良好

-最大光圈只有3.5, 在暗位拍攝時就明顯不足

-最大光圈(3.5-6.3)收得很快, 但只有最wide時才是3.5, zoom少少已收到4, 後半基本上只有6.3

-以zoom鏡來講, 成像絕對收貨! 有D傻佬攞佢同支12mm/2.0來比較, 咪傻啦, 變焦鏡和定焦鏡根本是兩個不同的世界

後記

mirrorless機的技術越來越成熟, 能夠集齊輕巧及成像質素於一身, 我覺得這部OM-D確實地邁出成功的一部; 既可每日跟身帶埋返工, 帶去旅行又方便而且又有一定質素.

除非是去歐洲, 否則一般的旅行真係已經冇乜興趣帶部單反去了!

完 ~ 多謝閣下有耐性看完小弟的長篇大論   

雖然話單反大件, 不過我都考慮緊d600

個復刻外形正呀, 如果我買都揀銀、黑色, 咁嘅配搭至啱復古

kingkong_hk 發表於 2012-9-25 15:35
雖然話單反大件, 不過我都考慮緊d600

其實我原先都係打算用呢筆錢 + 放左部7D來上5D3;

但諗諗下細機用的機會比較多才轉買呢部;

D600性價比真係好得, 如果我唔係C記人都會諗

lomei 發表於 2012-9-25 15:41
個復刻外形正呀, 如果我買都揀銀、黑色, 咁嘅配搭至啱復古

同我諗法一樣!

完全自由 發表於 2012-9-25 16:04
同我諗法一樣!

我第一眼睇見仲以為係菲林機呀