[魚] 海中霸王~~~殺人鯨

火..   [複製鏈接]

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

殺人鯨~~~
殺人鯨(英文 Orca / Killer Whale),學名叫虎鯨 / 逆戟鯨(Orcinus orca,拉丁文意思係「嚟自陰間嘅鯨魚」),事實上佢係世界上最大,最孔武有力嘅
海豚鯨魚品種。因為獵食時兇殘,有咬嘅記錄(1973年美國海軍潛水手冊記載曾咬過一名滑浪人士),而且重食好多海獅海豚而得到殺人鯨呢個名。
自1970年代以來,全球有24人俾殺人鯨殺死

生物學特徵~
黑白兩間係殺人鯨嘅特色。背鰭非常高聳,可達 1.8
公尺,每條殺人鯨嘅背鰭都唔同,亦係科學家主要分辨佢哋嘅特徵。對眼後面有好明顯嘅橢圓形白斑。下巴同胸前肚腩都呈白色,胸鰭大,圓圓哋。殺人鯨個好大,有人腦 4 倍咁重。

回覆 讚好 不讚 使用道具

分布~
廣泛分布世界各大海大洋,由兩極冰嘅邊緣到
赤道邊嘅近岸同海都有發現。喺台灣,喺台東台南一帶水域有人見到殺人鯨嘅蹤跡。但係喺香港水域,到而家都冇殺人鯨出沒嘅記錄。

食物及生態地位~
殺人鯨主要係食魚。餓起上嚟有時會食海豹、海獅、海豚、連大白鯊、北極熊都食得落肚。亦有群體追捕大型嘅鯨魚,主要係食幼鯨條脷。殺人鯨除咗人,乜嘢都唔驚,係海洋生態裏面嘅頂級捕獵者,有助維持海洋生態平衡,殺人鯨嘅健康同數量亦係海洋健康情況嘅一個指標。

保育現狀~
科學家目前最了解嘅群落就只有北美
太平洋岸嘅居留群,已經研究咗呢群裏面某啲鯨群有足足30年。近年海洋污染,大型嘅船隻行駛,以及水族館嘅過度捕獵等,已威脅殺人鯨嘅生存。
香港海洋公園響以前分別養過兩條殺人鯨:海威小姐同皇子,海威小姐響 1979年1月29日冰島來港,到 1997年4月21號病死;皇子響 1989年4月13日由日本來港,直到 1991年7月10日病死。海洋公園現計劃再物色另一條殺人鯨嚟香港定居。
2010年,美國佛羅里達州一間主題公園一條雄性殺人鯨,殺死資深女訓練員,令「應否豢養殺人鯨」成為激烈爭議嘅論點。

海洋是屬於牠們的,不要人工化飼養

今日下午先睇完高清台,又係講殺人鯨

虎鯨
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

虎鯨(學名:Orcinus orca)又稱為殺人鯨、逆戟鯨,屬於海豚科,是海豚科體型最大的一類。地球上的所有大洋中都有虎鯨生活,從冰冷的大西洋和南極地區,到熱帶海域。
虎鯨是一種非常聰明的食肉動物。一些個體幾乎只吃魚類,另外一些則會獵殺其他海洋哺乳動物,包括海豹、海獅、海象,甚至是鯨目、海豚科的其他物種如海豚,他們是海洋食物鏈的頂端。世界上有五種不同的虎鯨,其中一些也許分成單獨的種族,亞種,甚至是不同的種。虎鯨是一種高度社會化的動物,有一些群體組成的家族是動物界中最穩定的家族。虎鯨的一些複雜社會行為,捕獵技巧,和聲音交流,被認為是虎鯨擁有自己的文化的證據。

雖然虎鯨不是瀕危物種,但是一些本地種群還是因為食物匱乏,各種海洋主題公園的捕捉,和漁業的衝突,噪音污染,航運船隻,過多的觀鯨船隻和棲息地喪失等等原因受到威脅。
一般認為,野生的虎鯨不會威脅人類的安全。但有一些孤立的報告顯示,被捕獲的虎鯨會攻擊人類,在最近的一個案例中,虎鯨在一個海洋主題公園襲擊了它們的飼養員。因名稱關係,虎鯨經常被錯誤的認為是大型鯨類的一種。

補充內容 (2012-10-7 21:42):
http://141hongkong.com/forum.php ... gest%3D1&page=2

jason23 發表於 2012-10-7 21:35
今日下午先睇完高清台,又係講殺人鯨

又會咁啱嘅

殺人鯨個樣刀係幾可愛嘅,,

我諗起奧加

鬍鬚將軍 發表於 2012-10-7 21:08
殺人鯨~~~
殺人鯨(英文 Orca / Killer Whale),學名叫虎鯨 / 逆戟鯨(Orcinus orca,拉丁文意思係「嚟自 ...

殺人鯨好好看哦

回復 鬍鬚將軍 #5 的帖子

殺人鯨帖文資料詳細,又學到嘢!

好大條.....夠殺 ~  

企地奇拾巧得意下

殺人鯨係幾可愛個噃,又真係會殺人既

虎鯨真係相當型

殺人鯨好可愛

雖然佢地被冠以"殺人"既稱號~