Footloose - 首架無鍊摺車即將面世

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

由英國設計師 Mark Sanders 及 德國 e-bike 專家 Han Goes 夥拍韓國汽車製造商 Mando Corp. 及 Meister Inc. 開發咗全球第一架無鍊電動摺車,名叫 Footloose
點解單車可以無鍊?好簡單,因為其實係一架電動單車 (唔係電助)。電動系統 (Electronic Control Unit,簡稱 ECU) 採用 36V 8.2Ah lithium-ion 電池供電,單靠電池行走的話最高時速可達 25km/h,如同時配合踩動加速則可達 30~45km/h,系統由一個稱為 Human Machine Interface (HMI) 置於把手的 2.4" 彩色 LCD 控制,系統會因為路面情況自己轉波,當駕駛者落車時可以把 HMI 同時拆走,HMI 被拆走後 ECU 並不能啟動,就正如沒有了車匙的氣車一樣。Footloose 採用 20" 輪胎,重 21kg,摺合時先將車頭把手反下,再將車身的摺合把手一拉就能完成,方便簡單。

車身將會有四種顏色可供選擇 (白、黑、深灰及淺藍),預計明年在歐洲發售。

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

官網 : http://www.mandofootloose.com/
回復 t-shiper #1 的帖子

有冇甘犀利,唔使車鍊?
回覆 讚好 不讚 使用道具

電動單車系歐洲都很流行, 連大陸部份城市都可以上街, 可惜香港都系無條件比呢D車合法上街! 香港連普通單車都搞吾掂!

moom 發表於 2012-10-30 14:08
電動單車系歐洲都很流行, 連大陸部份城市都可以上街, 可惜香港都系無條件比呢D車合法上街! 香港連普通單車 ...

其實呢部車真係幾適合係香港用,可惜政府係唔會無啦啦修例比你採出街

其實係香港踏唔講應該無人知...
差人問起你可以話條鍵內置...佢唔會無啦啦整開你架車睇既

hinabc 發表於 2012-10-30 17:16
其實係香港踏唔講應該無人知...
差人問起你可以話條鍵內置...佢唔會無啦啦整開你架車睇既 ...

雖然我都咁覺得....但應該有摩打聲架喎....

我都係鐘意全手動多d

回復 t-shiper #7 的帖子

唔係拎黎飛車既,,,摩打聲唔會大得去邊

hinabc 發表於 2012-10-31 08:13
回復 t-shiper #7 的帖子

唔係拎黎飛車既,,,摩打聲唔會大得去邊

我未試過又唔知,不過硬形住會嘰嘰咕咕,d 聲一聽就知道有古怪

美觀!實用!靚仔!

外型好吸引
電動摺車嚟講 21kg 算輕巧, 最衰香港 5 比出街, 5 係我刀心郁郁

lomei 發表於 2012-10-31 11:11
外型好吸引
電動摺車嚟講 21kg 算輕巧, 最衰香港 5 比出街, 5 係我刀心郁郁 ...

呢架車夠輕巧,唔洗泊街,又唔怕踩到身水身汗,真係非常有發展湣力~

最大賣點相信係可以摺合

超型呀
21 Kgs 好似重左D
唔知要幾 $
好想買部呀

hhh_08836 發表於 2012-10-31 17:07
超型呀
21 Kgs 好似重左D
唔知要幾 $

電動嚟講 21.7kg 真係唔算重架喇,淨係個電動系統隨時都唔止 15kg,照減出嚟車身 6.7kg 已經係羽量級產品~

t-shiper 發表於 2012-10-31 19:11
電動嚟講 21.7kg 真係唔算重架喇,淨係個電動系統隨時都唔止 15kg,照減出嚟車身 6.7kg 已經係羽量級產品 ...

吓!!! 電動 睇唔到
好呀

幾多錢,同舊電換起嚟,貴唔貴先?

咁多電車最靚呢架

超喜歡。又可以環保,又實用。如果香港可以踩就好了。