[轉貼]一杯咖啡的時間

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

用人物: Fen(café老闆) / Ling(客) / 母親(Ling母親)
時間: 二零零久 秋分 日出前
地點: 灣仔分域街
場景: 一所神秘咖啡室內

(室內只有一張中間開空的長方型咖啡桌及兩張倚子, Linger 巳坐在其中一張倚子上。店內老闆是一個作紳士打扮的中年男人)

Fen: Ms.Ling, 妳好!  I’m Fen! 是這所Café的老闆, 亦是妳今天的服務員。這是今天的drink list, 與及本café內的一些重要守則, 務必請細心閱讀
(Light fade out)
(Light fade in)
Ling: ok! Fen先生, 我想要一杯ice mocha, 還有一杯……hazelnuts coffee給她的!
Fen: Sorry, Ms. Ling, 根據守則妳必須order對方喜歡的飲品。
Ling: 哦…
Ling: 這兒有 Holick嗎?
Fen: 嗯…應該可以為妳安排。
Ling: 那我要一杯 mocha還有一杯 holick, 兩杯都要凍嘅。
****Light Change****

(母親入)
Ling: 媽! 坐吧! (Fen此時也送上mocha及holick)
Fen: cold mocha and cold holick….

Ling(狐疑): arr.. Fen先生, 我頭先係order兩杯嘢飲都要凍嘅噃!?
Fen: Right! Ms. Ling
, 兩杯都是凍的。
Ling (用手觸踫咖啡杯,是凍的…): 咁都得?(有些不滿) 呢個係凍飲杯? 無冰嘅?
Fen: Ms. Ling, 無論是冷飲熱飲我們店內也只供應同一款咖啡杯, 還有我們店內是沒有冰的。Actually, 妳剛才看過的那份café 守則上也提……
Ling: Oh, ok! ok! 我明白啦Fen先生, 唔該你先, 得架啦, 有需要再搵你啦。
Fen: Ok, enjoy~
母親 (向Fen): 唔該!

(Fenwick 出)

登錄/註冊後可看大圖

Ling: 媽…
母親: 無端端做乜來咖啡店?
Ling: 得閒出來輕鬆下嘛……媽, 我幫您叫左杯好立克呀!
母親: 唔…撞鬼囉, 隻杯咁鬼細嘅, 響屋企沖無咁嬲! (隨即呷了一口)
Ling: 媽呀…唔緊要啦, 我呢幾晚都加班番唔到屋企食飯, 約您出來見下唔好咩?
母親: 唔係唔好…不過呢啲地方一杯咖啡都鬼死咁貴, 妳搵錢辛苦, 慳得就慳ma

(Ling深深地凝視媽)
母親: 妳都唔好飲咁多咖啡啦, 妳睇下妳個黑眼圈!
Ling: 乜飲咖啡會有黑眼圈架咩?
母親: 硬喺啦! 妳話極都唔聽……
Ling: 得啦…我少飲咗好多架啦……媽…妳近排精神好嗎?
母親: 都無乜野, 幾好吖…(又呷了一口)

(母親大口大口地喝好立克)
Ling: 媽! 唔好飲得咁快啦! 因住"綠"親呀﹗
母親: "綠"親? 傻傻地架妳, 叫左杯凍好立克比我都唔記得!
Ling(傻笑) : 喺喎…喺喎…
Ling: 媽…妳前排話隻手痛, 依家好點未?
母親: (掩飾痛楚地撫模隻手) 無乜野嘅…呀唷!
( Ling上前握著母親的手)
(此時Fen出, 站在她們後面並伸手Tak了一下, 除即兩人被定格般不能動彈…Fen再伸手Tak了一下, 燈暗)
(燈亮)

Ling: 媽…妳前排話隻手痛,依家好點未?
母親: (掩飾痛楚地撫摸隻手) 無乜野嘅…呀唷!
(Ling欲上前, 但很快又回座位去)
Ling: 媽呀…妳睇左醫生未架?
母親: 唉…老毛病, 無野嘅…
Ling: 仲話無野, 妳頭先自己摸一摸都覺痛!
母親: 都話無野囉…仲長氣過我…(望手錶)我要番屋企睇"大長今"!
Ling: 我叫細佬幫手錄左啦!
(Fen入)
Fen: Excuse me, 請問呢兩杯飲品OK嗎?
(Ling斜視著fen)
母親: 幾好吖, 我地飲完好快走架啦!
(Fen微笑, 出)
Ling: 媽! 妳唔駛理佢架……
母親: 唉唷…妳睇下出面, 好多人排緊隊呀!
Ling: 出面好多人排緊隊?
母親: 好啦…好啦, 唔好阻住人地做生意! (拿起好立克大口地飲)
(Ling情急下伸手觸碰了母親的杯)
(此時Fen出, 站在她們後面並伸手Tak了一下, 除即倆人被定格般不能動彈, Fen再伸手Tak了一下, 燈暗)
(燈亮)
母親: 好啦..好啦..,唔好阻住人地做生意! (拿起好立克大口地飲)
Ling: 媽!!救命呀!!…救命呀!!…
(母親被嚇得即放下杯子)
母親: 做咩呀!?
Ling: 我…我…經痛…. 經痛呀!!!
母親: 叫左妳唔好飲埋哂啲凍野架啦!
Ling: 吓!..都唔關事嘅….
母親: 妳樣樣野都話唔關事,真係比妳激死!
Ling: 好.. 好.. 好.. 關事關事!!….咁我唔飲啦”…
母親: 唔好side哂,攞嚟我幫妳飲埋佢!
Ling: 吓….唔得…我口渴噃!….
母親: 妳真係…吖!我煲左壺湯比妳,差啲唔記得! 一擔心機煲架!…. 口渴不如依家倒比妳飲啦…
Ling: 係呢到飲? 阿媽, 咁樣唔係幾好喎…頭先果個部長好鬼麻煩架….妳比我先,等我返屋企先飲…
母親: 妳記得飲先好呀! 煲左成擔心機架!!…妳係出面成日都無啖湯水….(一直在碎碎唸…)
(Linger 一邊聽,一邊感觸落淚)
母親: 做乜呀? 傻女嚟架,做咩喊!?
Ling: 我好掛住妳呀!…點解妳要走…我都無好好照顧同妳…相處過…對唔住…媽…對唔住…
(母親漸漸想起自己過身的事實…也不禁流下了淚)
(此時Fenwick出,站在她們後面並伸手Tak 了一下,除即倆人似被定格般不能動彈)
Fen: Sorry, Ms.Linger….妳巳觸犯本café 兩次的規條, 現在妳只餘下最後一次機會…
希望妳會好好珍惜,一杯咖啡的時間! (再伸手Tak 了一下,燈暗)                  
(燈亮)
母親: 妳記得飲先好呀! 煲左成擔心機架!!…妳係出面成日都無啖湯水….(一直在碎碎唸…) (Linger 一邊聽,一邊感觸落淚)
母親: 做乜呀? 傻女嚟架,做咩喊!?
Ling: 無野呀! 好開心有湯飲嘛…
母親: 傻傻地架…妳要飲,日日煲比妳飲都得啦….
(倆人有講有笑地,不知不覺地喝下最後一啖杯中飲品)
( Light fade out)

End

登錄/註冊後可看大圖

小紀 發表於 2012-11-12 01:09
用人物: Fen(café老闆) / Linger(客) / 母親

一杯咖啡和一杯好立克帶出了母女情....
回覆 讚好 不讚 使用道具

噤02嘅!!!

呢個係一個鬼故

很好的親子溝通

媽媽真的愛妳

要好好珍惜

飲咖啡帶出鬼故

waiking 發表於 2012-11-12 07:31
飲咖啡帶出鬼故

你做咩咁凍

係寒呀

用人物: Fen(café老闆) / Ling(客) / 母親(Ling母親)

妳樣樣野都話唔關事,真係比妳激死!
個個呀媽都係咁鬧仔女.
睇完好溫暖

睇完我刀...................

母女情。

比返d溫暖你

多謝小紀

世上只有媽媽好。

好感人嘅大城小故事,母女情深

珍惜眼前人, 珍惜關懷你嘅人, 不要等到在天上俯瞰 !!   

好好珍惜眼前既人~不要到失去了才後悔~

無法可修飾的一對手,帶出溫暖永遠在背後,縱使囉囌始終關注, 不懂珍惜太內咎,
世上只有媽媽好。