品酒師

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

今次文章較長,希望師兄師姐們能接受唔厭悶,因為真係我自己寫架 (其實次次都係  )

講咗先我,我對酒係冇乜認識,亦都唔識點去品嚐 ,上次講完產品試食員,諗吓諗吓 ,其實可以講吓品酒師

如果响谷歌打品酒師三個字,師兄們會見到好多資料,其中有一個叫「香港專業品酒師協會」
題外話,佢個英文簡寫係.....「HKSA」 ,不過現在HKSA可能好多人都唔記得了,唔知又有興趣可以去請教我們好專業嘅呢位 14.jpg

在網上,我見到一篇好長嘅文章講品酒師,真係寫得好好 ,只係太長了(計標點共3,593字 ),原文如果照Post出嚟,我諗師兄們未必有興趣睇,而且人吔講明唔比轉載。

所以我會將文章重點化寫出 ,要成為品酒師......

必須戒煙戒酒 (煙都話,酒都戒埋,好似冇乜樂趣 )

舌頭每日做伸展運動 (打車輪算唔算 )

一年要品嘗上千款葡萄酒以上(咪差唔多一日飲三種,好悶啫  )

品嘗時需要集中精力(有邊行做嘢唔駛集中精神 )

個腦子至少儲存了1萬種香味,當某種嗅覺或味覺再出現,要準確記得(電腦呀? )

每次品酒,都要吐掉,幾好嘅酒都係(都幾浪費 )

日常不食辛辣食物,做到清淡寡味(我一定唔得 )

女品酒師要唔用化粧品(呢個唔關我事,如果之琳版 15.jpg 有興趣就問題大D  )

品酒師要盡可能客觀外(咁我係咁啱鍾意果隻味,你唔鍾意都冇計 )

至於

品酒師的職業發展方向,則可以........

做個專業品酒師(其實一D都唔容易 )

評酒作家(出咗名,錢途冇限呀 )

品酒教師(學識後開班授徒 )

紅酒投資(我相信呢個最難,識品酒仲要識幫客投資 ,不過應該可以搵好多 )

我見到現在連HKUSPACE都好似有品酒課程

咁多位師兄又點睇呢一行

舌頭每日做伸展運動
回覆 讚好 不讚 使用道具

其實...我有fd係一級品酒師...
但係佢煙酒都成日隊
可能當年佢有日日train既...
但係e+佢就冇乜點理囉呢d野
不過食清淡野就有keep住做

mungchacha 發表於 2012-11-27 16:41
今次文章較長,希望師兄師姐們能接受唔厭悶,因為真係我自己寫架 (其實次次都係  )

講咗先 ...

品酒師要戒酒 ? 咁點品酒架 ?

mungchacha 發表於 2012-11-27 16:41

講咗先 ...

多謝XX出帖分享,品酒禾絕對矛性趣,乃地傾啦

要做得到專業, 就一定要有所堅持, 時刻保持自己身體在最佳狀態, 至可以做好呢份專業 !! 多謝分享.  

趙雲 發表於 2012-11-27 16:45
舌頭每日做伸展運動

我知你唔止舌頭

回復 mungchacha #1 的帖子

我知有D咁野.... 朋友PSAA左, O岩O岩入左E個會

MRYEE 發表於 2012-11-27 16:47
你每日同懵柒柒 毒龍 Drill

咁恐怖
可唔可以揀過第二個

講咗先 ...

一定要唔易醉................先做到 !!!

講咗先 ...

粗畧計算一行23字連標點

乃寫左37行(頂膽)、即是唔超過851个字

辛苦晒你啦

肥仔銘 發表於 2012-11-27 16:48
其實...我有fd係一級品酒師...
但係佢煙酒都成日隊
可能當年佢有日日train既...

其實都係要keep住
至可以做一流品酒師
始終隊煙隊酒都有可能令味覺遲鈍

不過品酒師要向高處發展一D都唔易

果篇文章話要成為一個真正一流品酒師,需要去考取倫敦葡萄酒學院的Master of Wine,成為一名合格的品酒師差不多要5年的訓練,要做到葡萄酒碩士,則至少需要10年歷練

張家輝 發表於 2012-11-27 16:52
品酒師要戒酒 ? 咁點品酒架 ?

平時冇得飲(禾諗其實係講豪飲)
試完吐番出嚟

水晶晶 發表於 2012-11-27 16:57
多謝XX出帖分享,品酒禾絕對矛性趣,乃地傾啦

飲小小紅酒有益健康架

Wanbaolung 發表於 2012-11-27 17:00
要做得到專業, 就一定要有所堅持, 時刻保持自己身體在最佳狀態, 至可以做好呢份專業 !! 多謝分享.   ...

我好同意師兄講
每一行都係
唔堅持難成大業

好專業既行業, 可以去下一日試酒團,
過下品酒師引。
以前係 xxx 做時有拉夫去試酒,
有好多名詞比分,酸度,苦度,after taste (5 識譯) 之類 .

其實重有 品咖啡師 ~~~
去過D試啡 function, 又幾好玩~~~

mungchacha 發表於 2012-11-27 17:27
平時冇得飲(禾諗其實係講豪飲)
試完吐番出嚟

82都係拿黎浪下口~

kingkong_hk 發表於 2012-11-27 17:11
回復 mungchacha #1 的帖子

我知有D咁野.... 朋友PSAA左, O岩O岩入左E個會

你朋友都西利呀
禾覺得味覺鈍D都唔駛諗
英國仲有葡萄酒學院,個課程叫Master of Wine

Girlhunter810 發表於 2012-11-27 17:16
一定要唔易醉................先做到 !!!

咁又唔駛
因為你為保味覺,一定唔敢豪飲
而且品完酒,係要吐番出嚟