品酒師

荀工一份!去邊度揾
回覆 讚好 不讚 使用道具

Adamantium 發表於 2014-6-4 22:43
荀工一份!去邊度揾

你其他的類似回帖,我會作刪除處理

飲到咁辛苦自己enjoy未算law。品酒係品味當左份工真係都晒趣味。如果唔係知名品酒師仲要唔係好好收入⋯⋯

klmadios 發表於 2016-3-1 14:24
飲到咁辛苦自己enjoy未算law。品酒係品味當左份工真係都晒趣味。如果唔係知名品酒師仲要唔係好好收入⋯⋯

師兄講得好,工作的需要可能令人冇晒品味

不過始終有品酒師的需求,唔知名,就只好盡量在工作中尋樂趣。(其實做咗知名都係)

好專業既行業, 可以去下一日試酒團,
過下品酒師引。:loveliness:

樓主意思係咪侍酒師?即係酒店、餐廳心口掛住抽葡萄扣針嗰啲?未聽過品酒師wor~~

kevinseto 發表於 2018-4-9 11:19
樓主意思係咪侍酒師?即係酒店、餐廳心口掛住抽葡萄扣針嗰啲?未聽過品酒師wor~~

未聽過,咁你要多些留意身邊事物了

職訓局同HKU SPACE都有這些課程

回復 mungchacha ##68 的帖子

明啦樓主係講緊WSET。之前都有讀過,唔識酒去讀係ok嘅,行內都多人讀。或者上入酒舖/紅酒公司做會有幫助。但係就唔係叫品酒師啦~ 係WSET certified  

kevinseto 發表於 2018-4-10 11:25
回復 mungchacha ##68 的帖子

明啦樓主係講緊WSET。之前都有讀過,唔識酒去讀係ok嘅,行內都多人讀。或者 ...

師兄覺得讀這類課程辛苦嗎?
有沒有遇到困難,可以分享一下嗎?

mungchacha 發表於 2018-4-10 11:57
師兄覺得讀這類課程辛苦嗎?
有沒有遇到困難,可以分享一下嗎?

WSET有分level 1-4,1係最入門(小弟建議可以skip)4係一個兩年嘅diploma深入課程。如果係普通想學下點樣評鑑一支酒同學下世界各地嘅葡萄level 2已經好夠。如果係飲食業想晉升或者本身真係好鍾意酒會讀埋level 3。

讀嘅話最難應改係語言,雖然可以用中文讀但係啲地方名,葡萄品種名點都係英文先夠傳神。如果本身鍾意飲返兩杯係幾好玩嘅,好彩的話同學仔啱嘴型就會識到啲好酒腳同friend~~

資訊實用,多謝分享