[個人作品] 老餅"呃飲呃食"篇

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

近日老餅屢逢債主臨門, 無啖好食........老餅婆已經餓到得番半條人命, 再落去就好容易"餓死老婆瘟臭屋"!......."餓死老婆"事小, 但間屋臭咗我會瞓唔著吖嘛!!
咁唯有唸唸計仔.......最好出我呃飲呃食的必殺技啦........一於叫老餅婆換上盛裝, 我也帶備相機, 兩老便向四季酒店打道.

呃飲呃食第一要訣就係要"處之泰然", 人地一入門口就簽到........

兩老一入門口就梗係鼠去睇相, 事關千祈唔好攪錯主人家, 當認清楚主角後就梗係"避而遠之"啦.......

呢個時侯, 大部份人會忙於拍照, 那是最好時機品嘗頭盤 - "蛋糕"的時侯了...........

為減少機會接觸及交談, 是時侯拿相機出來'東張西望"亂影一通........現在大家明白相機的重要吧........

忽然聽到音樂聲, 但明明鋼琴沒有人演奏......莫非有鬼..............

原來音樂聲在裡面傳來, 去睇睇至得........

吓....................真係有鬼呀................係番鬼佬樂隊呀........唔知有無得點唱, 我想唱番支"萬惡淫為首"......"好心啦, 福心啦......可憐吓呢兩個洗腳唔抹腳的老人家啦......"

叮, 叮, 叮.........入席啦, 呢個係整晚最最關鍵時刻, 亦是最易出錯時刻........務必緊記口訣"敵進我走"........

又來到安全的地方了, 為免惹疑, 又係相機發揮作用的時侯了.......

到各位座定後, 我就來招"姍姍來遲", 不難找兩個空位座下, 可準備存用豐富晚餐了........

歡樂的時光過得特別快, 又係時侯同各位講Bye-Bye啦......

好啦, 等我地重溫一吓"呃飲呃食"五訣:
1. 處之泰然,  2. 避而遠之,  3. 東張西望,  4. 敵進我走,  5. 姍姍來遲
當你運用得好, 便可以無往而不利了.

PS:
1. 相片用Leica M9, Summilux-M 35mm F1.4. 場內燈光偏暗, 鏡頭對暗位表現出色. ISO控制在500或以下, 對Leica在高ISO下始終存有介心! Noise control方面, M9已比M8進步很多了.
2. 現場燈光嚴重偏紫黃, 我只作少部份修改, 保留了原來味道.
3. 雖然這輯相有很多文字創作, 老餅認為還應放"攝影研究"區. 近日見很多師兄的旅遊相放進了"創作"區, 愚見總認為自己影的照片還是放"攝影研究"合些, 少來的師兄較難想像到"創作"區有照片看.

Very good and excellent place!!!!
回覆 讚好 不讚 使用道具

never been to 4 seasons - too poor to go

有麝自然香, 好嘢放係邊都有人捧場 !! 相影得好靚, 精彩細緻 !!  多謝分享.

之琳 發表於 2012-12-4 15:06
又無琳琳粉,╭(╯^╰)╮

唔帶得咁多人架, 好易穿煲架!

Narhhy 發表於 2012-12-4 15:06
never been to 4 seasons - too poor to go

嘩........我教哂你d口訣架喇, 去"呃飲呃食"唔洗錢架........不過如果你功力未夠比人捉住, 記得有d雷氣, 唔好話我教你呀

豪華婚宴

我呢D窮X.....去四季飲就冇份喇, 睇下oldcake兄嘅相見識下都好

部M9真係一流 , 雖然室內拍攝已經並非它的強項, 但拍出來仍然好有味道

好豪華婚宴
老餅朋友,非富則貴

果五訣得唔得架
老餅搵日帶埋禾試吓

0係大陸飲喜酒,試過遇到有人拎住部豆泥 viewcam 扮攝影師,不過佢由頭到尾都淨係食,冇去拍野,最終俾人掟出門口,始終大好日子,唔會搞到見〝紅〞。

師兄你出動到「徠卡」,有邊個會懷疑你呀?

HKOXSEX 發表於 2012-12-4 16:27
好豪華婚宴
老餅朋友,非富則貴

我d朋友真係幾富貴.............你老闆呀, 上個月就去咗兩次四季.....命都無!!!!!!

ching 你呢招呃飲呃食都要"成本" 喎

老餅師兄D照片好正呀!

髮廊公 發表於 2012-12-4 16:36
0係大陸飲喜酒,試過遇到有人拎住部豆泥 viewcam 扮攝影師,不過佢由頭到尾都淨係食,冇去拍野,最終俾人掟 ...

所以貴相機有其用處........徠卡万歲...hehe

mungchacha 發表於 2012-12-4 16:36
果五訣得唔得架
老餅搵日帶埋禾試吓

信者得救, 阿門!

oldcake 發表於 2012-12-4 16:38
我d朋友真係幾富貴.............你老闆呀, 上個月就去咗兩次四季.....命都無!!!!!! ...

一次人情二,三千 ~~~

完全自由 發表於 2012-12-4 16:04
我呢D窮X.....去四季飲就冇份喇, 睇下oldcake兄嘅相見識下都好

部M9真係一流 , 雖然室內拍 ...

邊個話我室內唔強呀..........每次都做到成分鐘架...........室外就梗係刺激好多喇, 可能因為室外分心, 做耐d, 咁你地咪誤以為我室內唔強jar

車呀文 發表於 2012-12-4 16:39
ching 你呢招呃飲呃食都要"成本" 喎

所以要買咁多機...........半島, 四季就用Leica
鷹君, 會展就用Canon.......如此類推.........酒樓就用DC得架啦