十大靚景餐廳推介

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

開飯啦!你想去邊到食?早前旅遊網站 Startle.com 選出十間靚景餐廳 (10 Top Tables With A View),從世界各地嚴選 10 間「best view」餐廳,香港也有一間入選呀!接下來看 10 間靚景餐廳,說不定成為你出遊誘因。

餐廳 1.jpg
GB Roof Garden
GB Roof Garden 是位於雅典布列塔尼大酒店 (Hotel Grande Bretagne) 天台的露天餐廳。在此餐廳開飯,你可以邊吃地中海美食,邊看雅典古城主要景點,如奧運場館 Panathenaic Stadium。

餐廳 2.jpg
Cavas Wine Lodge
位於阿根廷安第斯山脈下的 Cavas Wine Lodge,佔地 35 英畝。顧客可選室內或室外座位,在葡萄園和雪山包圍下,品嚐每 3 個月換一次餐單的美食,以及每年只生產 2 千瓶的伯納達酒 (Bonarda)。

餐廳 3.jpg
Ithaa Undersea Restaurant
遊馬爾代夫,海景送飯不可少。Ithaa Undersea Restaurant 是建在水深 5 米的水中餐廳,印度洋魚仔陪你食飯!想去水中餐廳開餐,一點也不容易,餐廳僅容納 12 人同時用餐,只做午市和晚市,一位難求呀!

餐廳 4.jpg
Sixteen
店如其名,Sixteen 位於 Trump International Hotel & Tower Chicago 的 16 樓。餐廳設有 30 英尺落地玻璃,讓顧客食飯時觀賞芝加哥靚景,如地標建築 Wrigley Building 和密歇根湖上的煙花匯演 (限定夏季逢星期三和六晚上)。

餐廳 5.jpg
Auberge du Soleil Restaurant
位於加州納帕谷的 Auberge du Soleil Restaurant,藏身橄欖樹叢中,私隱度滿分。顧客可品嚐地中海美食,同時欣賞葡萄園及馬亞卡馬斯山脈美景。

餐廳 6.jpg
Asiate
文華東方酒店 (Mandarin Oriental) 有幾豪,不講你都知。位於紐約文華東方酒店 35 樓的 Asiate,是當地白領食晏聚腳點。餐廳經精心設計,保證每枱顧客都可以看到曼克頓風景,如中央公園、哈德遜河等景點。食完飯,落樓下 Columbus Circle 打個白鴿轉,滿載而歸。

廳 7A.jpg
Couloir
在海拔 9,095 英尺高的地方開餐,會否食到上氣不接下氣?Couloir 位於 Jackson Hole 的 Bridger Gondola,廚師在餐廳半徑 250 公里內的農場取材,保證用料新鮮,加上 Tetons 國家公園絕景送飯,這頓飯健康過人!

餐廳 8.jpg
Le Jules Verne
登上艾菲爾鐵塔,影張相就閃人是不夠的,如果夠筆直夠時間,記得去 Le Jules Verne 食餐飯!餐廳離地 410 英尺,顧客用餐時,可鳥瞰塞納河、林蔭大道和巴黎市日夜美景。餐廳更有私人電梯上落,這就是貴賓式享受!

餐廳 9.jpg
La Chèvre d'Or
在地中海沿岸的懸崖上,有間隱世餐廳 La Chèvre d'Or,只要見到餐廳 icon 金山羊,就知無找錯地方。在 La Chèvre d'Or 內,你可邊吃新派法國菜,邊睇地中海風光。

餐廳 10.jpg
Restaurant Petrus
最後一間要介紹的,是香港代表 Restaurant Petrus。位於港島香格里拉大酒店的 Restaurant Petrus,是一家正宗法國菜餐廳,顧客可在 56 樓高的餐廳,邊吃魚子醬,邊欣賞維港美景。
ching why there is no Hong Kong restaurant on the list, there are serval restaurant in hong kong also has a good view for dinner such as those on the Peak
回覆 讚好 不讚 使用道具

想像唔都佢哋賣嘅set dinner 幾錢

食物質素, 進食環境/氣氛, 與提供服務水準三者中以前者為食肆首要吸引人客條件, 若因後兩者而大幅拉高食物售價, 那就有點本末倒置囉 !

唔好咁誘惑我喇,真要我吃白飯半年去一次?

maestro 發表於 2012-12-5 10:07
想像唔都佢哋賣嘅set dinner 幾錢

去食過咪知囉!記得通知大家

klmok1 發表於 2012-12-5 14:13
唔好咁誘惑我喇,真要我吃白飯半年去一次?

你講半年去哂十大靚景餐廳一次

Williamho1953 發表於 2012-12-5 16:57
你講半年去哂十大靚景餐廳一次

我都想啊,能去一間靚景餐廳一次都願了,除非,師兄請我喇。

klmok1 發表於 2012-12-5 19:40
我都想啊,能去一間靚景餐廳一次都願了,除非,師兄請我喇。

有機會一定會

Must cost alot to eat at these places

邊食邊睇煙花一流

No money no talk

ingram123 發表於 2012-12-5 22:59
邊食邊睇煙花一流

有美女在傍更加一流

當咗你部相機

Williamho1953 發表於 2012-12-5 23:09
有美女在傍更加一流

咁不如邊吉邊睇煙花

ingram123 發表於 2012-12-5 23:22
咁不如邊吉邊睇煙花

咁咪要包場

Williamho1953 發表於 2012-12-5 23:14
當咗你部相機

我部相機值幾舊水喎

Williamho1953 發表於 2012-12-5 23:44
咁咪要包場

真係諗起都興奮,仲鳩硬硬添!

包場睇煙花