回力改建,打令移遷

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

大家最愛嘅打令1浴室將伴隨回力球場改建而暫時(或永久)遷離回力球場。

可能搬去新口岸區、又或另行選址。

希望回力球場重建之後再搬回原址啦!有感情嘛•••

趁未搬、大家好去吊多幾Q啦!!!咪好似香港皇后像碼頭一樣、呵呵•••

以下轉載澳日新聞:
    【本報消息】回力球場將於明年進行改建工程,各家商號已收到通知書,陸續“退場”。屹立本澳廿一年的回力軒粵菜酒家,昨起正式“榮休”。百位員工盡顯不捨之情,九成員工願意到集團其他食店工作。

名人飯堂顯赫一時

回力軒粵菜酒家九一年開業,投資額二千多萬,是當時本澳最高級的粵菜食府,顯赫一時,更有“名人飯堂”美譽。由於出品正宗經典,深得港澳名人喜愛。毗鄰碼頭,不少港客一登岸便到該酒家用膳,連帶該區亦一度繁華。

酒家負責人回憶,以前賭王何鴻燊、霍英東、十姑娘等名人常為座上客。幾乎每晚都捧場,天花鋪上金箔的貴賓房常為“燊哥”留用。“燊哥”最愛該酒樓出品的“鮑參翅肚”,亦愛傳統菜式“灼螺片”。更多年在回力軒設廿多圍壽宴,招呼親朋好友。

廿一年來酒家伴隨着不少人成長,也見證澳門時代轉變。時移勢逆,經濟發展社會進步。隨着飲食業發展,越來越多大型酒家開業,雖場地不及別人,但絕對用料上乘,單是魚翅款式已有十多款。

酒家早年曾有意裝修,礙於未知業主具體計劃,未敢輕舉妄動,故硬件設施漸漸遠離其他同業。但出品向來有保證,大廚烹調方式亦堅持傳統,一絲不苟。新派粵菜往往轉用壓力煲煮鮑魚,貪煮得夠快。該酒家堅持慢火熬製十多個小時,保證“溏心”質素。

百名員工臨別依依

該店有近十位員工開業至今服務二十多年,“回力軒九一年十一月九日開業,我由嗰日開始做到依家!”大廚棠哥娓娓道來。面對廿一年來工作的地方即將結業,老員工盡顯依依不捨之情。

現時回力軒約有100位員工,除個別年紀較大的員工希望退休,其他近九成員工將被調派到佳景集團旗下其他食店。老師傅棠哥將任集團飲食顧問,繼續培育年輕員工。

據商戶反映,業主要求四月前“交場”,現時祇好作最後衝刺。喜萬年酒家及回力美食,分別經營至農曆新年及一月底。
回覆 讚好 不讚 使用道具

電兄聖誕快樂•••

O......NO~~~~~
如果搬左以後偷跳就無敢方便

力力達 發表於 2012-12-25 11:49
大家最愛嘅打令1浴室將伴隨回力球場改建而暫時(或永久)遷離回力球場。

可能搬去新口岸區、又或另行選址 ...

咁要去返轉. 而家就出發

xanthe_yau 發表於 2012-12-25 12:14

This is main point, 搬遠左, 交人時間要多預  45mins at least

多謝報告

力力達 發表於 2012-12-25 11:49

可能搬去新口岸區、又或另行選址 ...

咁我呢兩日要走多幾轉先得!

聖誕快樂,達兄!

D 1, 真係回憶的地方

我鍾意桑拿多個D1,D1環境太嘈,除非去clubbing飲野,否則鍾意靜靜地

Good if they move to a place close to the pier.

我叫阿牛 發表於 2012-12-25 12:40
咁我呢兩日要走多幾轉先得!

聖誕快樂,達兄!

牛兄食多兩件呀!食埋我果份記得•••

聖誕快樂!

lks 發表於 2012-12-25 12:16
咁要去返轉. 而家就出發

三點後至多女啊!

好似會搬去十六浦嗰邊。。。。
真係好懷念。

xanthe_yau 發表於 2012-12-25 12:14

十0二十分鐘多少少、唔怕!

wellwell 發表於 2012-12-25 14:19
好似會搬去十六浦嗰邊。。。。
真係好懷念。

十六浦就太遠啦!

力力達 發表於 2012-12-25 14:18
三點後至多女啊!

就係 plan 岩岩 4點入到場....
唉.......   點知頭先..MTR 去到天后...
電話響......   今日"至愛" 收早....   6 點會返到...
退兵...

補充內容 (2012-12-25 14:34):
好在,..... 未上船....

Not as convenient as before...

乜咁大獲呀

聽左一排啦!佢地唔會"汁"!生意同名氣都有,"汁"左咪益左d慕充既!但係咪去十六蒲就未知道!可能其他師兄有消息,請多分享!