採購行業變變變旺季

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

又近年尾, 好多人會計劃一下過年後是否炒老細魷魚,
或者最驚就係生意唔好, 過年前後俾人成組炒起,
又或者老細已經響晒, 有人工加, 不過唔使望追得上通漲
各位採購行業的兄弟姊妹, 如有喜事要分享, 或有苦水要吐
不妨大家分享吓
我先黎第一帖

加人工問題
上年十一月我公司內已經收到風, 今年加人工不高 4%, 部門亞頭即時向上反映
老細俾指示話唔使傾, 下面即時媽媽聲, 因為員工數目已經話冇得增加, 做唔晒都係要自己做埋
如果都冇多少少 compensation, 有得一個走, 隨時有人跟
到時 d 部門亞頭肯定頭癢

最奇果樣野係 - HR同老細可以接受 d agency話要 mark 高 d 人工先請到人, 但係舊人要爭取一年加多幾個巴仙就唔做旨意
有 d 同事話, 不如炒左我再請番, 起碼人工近番 d 市場價
有 d 咁既怪現象, 死未 ?

回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 Kick Off #2 的帖子

因為D高層淨係識跟process 做埋囉

咁搞法真係幾減士氣!點叫人心甘命抵同你做野呀!

唔知會不會。但系都應該要回升

係囉 新人貴過舊人
真係吹九脹