人仔定期

懸賞388黃金已解決

有無師兄知邊間本地銀行做人仔定期,嗰息高一d!?

假設本金不是限制,及為期1-3個月。

[最先及最佳答案可得388財力及50/50]

最佳答案

查看完整內容

而家既銀行利息,的確唔係太高,反而食匯價,係主要考慮因素~ 入錢去銀行之前,有一點需要先知道~ 係存現鈔,還是享用銀行提供既兌換服務 銀行兌換人仔,一般會較市面低好多 而且X打兌換,仲要暗地裡收手續費 (已中過招) 之後緊係由得佢放係度,定期食下息算 去HSBC,去中行,佢地一樣會比你開戶口 HSBC需要有綜合理財戶口先開得 ; 而中行就唔洗,可以直接開簿 當然,開完之後,真係既開始 原來之後存現鈔,係需要按比例額外收費 (HSBC,bank of ...

而家既銀行利息,的確唔係太高,反而食匯價,係主要考慮因素~

入錢去銀行之前,有一點需要先知道~
係存現鈔,還是享用銀行提供既兌換服務
銀行兌換人仔,一般會較市面低好多
而且X打兌換,仲要暗地裡收手續費 (已中過招)

之後緊係由得佢放係度,定期食下息算
去HSBC,去中行,佢地一樣會比你開戶口
HSBC需要有綜合理財戶口先開得 ; 而中行就唔洗,可以直接開簿
當然,開完之後,真係既開始
原來之後存現鈔,係需要按比例額外收費 (HSBC,bank of china -->same)
好明顯,係迫你一定享用銀行裡既(高)質素兌現服務
知道後,全部扲晒出來

Bank of East Asia, DBS 就唔清楚,但利息用大行一樣咁低
現鈔需唔需要收手續費,要問下先知~

剩下以香港比較大型少少既,得番創興~
存現鈔唔洗手續費,活期都有0.45% (annual rate)
定期都可以做到0.6%
但感覺都總係一般般,因為活期6月個都係得個大約200元左右
有時入錢,又會sell呢樣,sell果種
之後索性搵人幫手入,睇佢點sell
但只考慮食匯率既,的確呢間唔錯 (但存現鈔既要求好嚴格,次次都好似驗屍咁慢慢驗,有字既唔收,太old既都唔收)

至於大陸既銀行例如建行,工商等等,呢排都好似定期利率都唔錯,有3厘幾,當然設有最低入場費
而交行就提供5萬元人民幣定存優惠,入場費比較低~

但咁又有一個問題,就係銀行而家只可能1日存20000現鈔,變相如果享用兌換服務,又可以隨時倒蝕
而且又要求要新增資金,要將D錢調來調去,真係巧煩
呢排我都煩緊呢個問題,但又唔得閒搵資料
只好繼續食低息存款
回覆 使用道具

都應該不離中資
回覆 使用道具

啲人仔北上洗晒, 無錢存~
回覆 使用道具

回覆 使用道具

bullet 發表於 2013-1-9 19:25
啲人仔北上洗晒, 無錢存~

你次次刀無嗌我,搞到我d人仔越積越多,無訂洗....
回覆 使用道具

schmid9394 發表於 2013-1-9 19:33
你次次刀無嗌我,搞到我d人仔越積越多,無訂洗....

晒命~
回覆 使用道具

有c9同事話建行ok  , 個個月上深圳攪  
回覆 使用道具

有c9同事話建行ok  , 個個月上深圳攪  

討論

香港建設(亞洲)銀行?!發表於 2013-1-9 20:35
回覆 使用道具

香港建設(亞州)銀行?
回覆 使用道具

問...理財專員....應該好一點
回覆 使用道具

之前聽過ixbc可以代開國內户口, 上面D息應該高過香港。
回覆 使用道具

schmid9394 發表於 2013-1-9 19:19
有無師兄知邊間本地銀行做人仔定期,嗰息高一d!?

假設本金不是限制,及為期1-3個月。

嘻嘻, 帶回國內存款可能有箸數喎
回覆 使用道具

跣人來料:
匯豐的新優惠計劃包括新增人民幣資金的3個月、6個月和12個月定期存款利息分別為3厘、3.1厘和3.2厘,若新開設人民幣戶口並存款,則在上述基礎上分別額外增加0.2個百分點,即分別達3.2厘、3.3厘及3.4厘。新計劃要求的最低存款額僅2萬元人民幣.
回覆 使用道具

回覆 使用道具

adriant 發表於 2013-1-9 19:52
之前聽過ixbc可以代開國內户口, 上面D息應該高過香港。

奸商銀行?

討論

係吖發表於 2013-1-9 20:07
回覆 使用道具

亨利不才,以下舊資料或可供參考下,請見諒~
http://www.chachaba.com/news/tools/banks/20100804/7412.html
回覆 使用道具

唔知喎,禾刀冇人仔,乃果50/50矛本事攞
回覆 使用道具

工商銀行

補充內容 (2013-1-9 21:21):
取消
回覆 使用道具

I think is HSBC Bank
回覆 使用道具