{%}{%}香薰之運用{%}{%}

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

香薰運用既方法有好多種,
不過運用時都要好小心, 因為香薰始終都係有小小醫療上既用途.
最普遍同熱門既有以下既個方法有吸入, 浸浴同按摩.
1. 香枝/ 香薰碟 / 手帕 / 香薰催化爐

登錄/註冊後可看大圖

香枝用法好簡單, 只係去SHOP 買喜歡既味道, 直接放係家中任何一個地方, 香薰會由香枝中揮發.
亦有香薰店設計左一D可以直接將香棒放入精油中等佢慢慢揮法. (大家可以去Durance 睇下, 買個放係床頭很好唷)
要注意既係. 香枝揮發既範圍好細, 比較適合係細房用, 記得香枝要定期更換唷~

登錄/註冊後可看大圖

香薰催化爐都係直接放係你喜歡既味道於家中任何一個地方. 揮發範圍比香枝大. 好多boutique仔都發用催化爐. 只係玩香味, 冇任何治療用途.

登錄/註冊後可看大圖

香薰碟同手帕就最方便, 直接將1-2精油滴上去就可以啦. 不過相對揮發範圍好細, 適合床頭及桌面用. 香味亦只會keep到半小時左右.
將2滴已經blend好既精油 (薰衣草+玫瑰+甜橙) 睡前點係香薰碟上, 好relax架~~ (香薰碟同blend好既薰衣草+玫瑰+甜橙可以係無印搵到)

2 . 蒸氣
其實即係蒸面咁.. 不過係熱水中加入3-4滴精油, 慢慢呼吸, 等氣管同皮膚都可以好好吸收
大家可以加入一d對皮膚好既精油, 亦可以用一d對氣管有利既精油..
注意蒸面時間唔好太長呀~  

3 . 點燃法 (香薰燈)
香薰燈分左2種, 火/電.
火既大家都會好常見, 就係用candle黎將精油加熱, 等香味可以係空氣中揮發

登錄/註冊後可看大圖

電香薰燈分為2大類, 一種係直接用電發熱令精油揮發(下1)另一種就係以燈泡取代candle (下2)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

兩者比較:
火爐既熱力比電爐好, 可以令精油揮發得更好. 不過好易會燒滾燒乾水, 亦比較危險
電爐比火爐安全得多, 家中有寵物同小孩就最好用電爐, 不過香味就唔會有火爐咁強, 未必可以充分發揮出精油既功效.

香薰爐分為陶瓷, 玻璃, 蠟石幾種. 呢d物料係可以令精油係加熱後發出最大功效.
當然, 揀選時, 最好揀易於清洗既設計. (即精油碟係可以直接拎開既)
精油碟係大既比較好.. 因為碟太小, 會令水同油既分量比例減少, 亦會好易燒乾水..碟大d都可以滴多幾滴油啦~~
另外 , 香薰燈既設計都係好靚, 好高貴. 就算係唔點香薰時, 都可以當作擺設.
好好地揀一個襯返家中既style丫~

一般房間, 我會係水中加入5-8滴精油. 大範圍既地方 如大廳/ STUDIO 等等就可以加上9-12滴
新手或只用單一種精油(單配)唔建議用多過8滴, 精油會太強, 可以引至中毒架~
精油碟同蠟燭/燈最好設計上有一定既距離, 等精油唔會過熱或過涼 55度就係最好.  
一開始玩或對香薰冇太大研究既朋友, 我會建議大家用單配又或者買一d已blend好既混合精油黎用.
如上面所講既分量, 唔好過量呀. 就算你臭唔到香味,
都只係因為你既嗅覺已經習慣左個香味, 千其唔好因為咁而加精油.
最緊要係自己喜歡同舒服既氣味.

唔太了解精油特性最好唔好自己調配, 因為很有可能某d植物對其他植物係有害, 弄巧反拙.

另外介紹多一個新產品俾大家:
[media=x,500,375]
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
color=#ff1493>

電香薰就較安全方便,不過味道弱d
回覆 讚好 不讚 使用道具

ckjoe 發表於 2013-1-14 12:11
不過運用時都要好小心, 因為香薰始終都係有小小醫療上既用途.
最普遍同熱門既有 ...

有冇迷暈煙 ?

有D係有催情作用

張家輝 發表於 2013-1-14 17:33
有冇迷暈煙 ?

我覺得香薰吸吸吓都有的暈

曾經有親戚游說禾買香薰,要$5000呀

D香薰啱晒,係咪有啲用咗可以好瞓啲,多謝分享

噴殺蟲水得唔得架

鬍鬚子 發表於 2013-1-14 18:40

果D係傳銷呀 !!

有敏感嘅可唔可以架?有D香薰對小動物可能有害。

leekf333 發表於 2013-1-14 19:15
噴殺蟲水得唔得架

浄係小強先鐘意殺蟲水

dragon2000 發表於 2013-1-14 21:21
浄係小強先鐘意殺蟲水

我都好中意架

嘻嘻, 會不會上癮架

抽水醫人 發表於 2013-1-14 14:24
電香薰就較安全方便,不過味道弱d

各適其色,我自己都中意用電,因為安全D

張家輝 發表於 2013-1-14 17:33
有冇迷暈煙 ?

有,不過留番自己用。

NIGHTMOVES 發表於 2013-1-14 17:44
有D係有催情作用

你又知,莫非你.....曳曳

鬍鬚子 發表於 2013-1-14 18:40

一係佢棍你,一係個份量夠你用十年

uncle7 發表於 2013-1-14 18:50
D香薰啱晒,係咪有啲用咗可以好瞓啲,多謝分享

7叔你講得無錯。

leekf333 發表於 2013-1-14 19:15
噴殺蟲水得唔得架

得架,我私底下介紹一隻"拜高"牌,呢隻啱你。

木子 發表於 2013-1-14 19:52
我训前好中意泡泡~~~,會一训到天光

愛的抱抱我就識