80後會計師:唔覺有希望 (轉載)

回覆 讚好 不讚 使用道具

我完全不懂喎

呀吓 發表於 2013-1-26 21:35
又唔係經常見面

多久見一次

呀吓 發表於 2013-1-26 21:36
我有兩對,要參觀一下嗎?

不用

一年一或兩次,大多數係我阿女生日會

呀吓 發表於 2013-1-26 22:06
一年一或兩次,大多數係我阿女生日會

咁真係好生疏下

会计这行挺难的,日夜得做牛做马

hongmozhihun 發表於 2013-1-29 00:26
会计这行挺难的,日夜得做牛做马

師兄咁有體會

前路一遍茫茫 各行各業都睇唔到咩出路.

bnb 發表於 2013-2-5 18:02
前路一遍茫茫 各行各業都睇唔到咩出路.

師兄, 為何這樣悲觀

killerpsl 發表於 2013-1-22 14:59
禾廿年前初做時、人工有三千五、但當時又吾覺吾夠使、只是現時的后生大著重物質享樂吧  ...

With all due respect and no offense, I'm afraid the truth suggests the otherwise.

阿哥仔,

問題係依家生活費用高左好多呢..仲用20年前既生活指數呢比.. 真有你的

學屍得果6.5k.左右.. 仲要照顧家人...唉..... 生活真係同鵝正身一樣,做行屍  

killerpsl 發表於 2013-1-22 11:14
【入不敷支】
近年物價和樓價飛漲,畢業生起薪點望塵莫及。五年前公開大學會計學士畢業、現年28歲的Gary, ...

入呢講幾句咁大把

1) 最重要, 客觀事實 : 會計係一行唔會餓死, 都絕對唔會gety rich 既行業
要不, 做死一4 會計(希望有日做到partner) ; 要不, 通過audit 學番呢既知識走出去...投身其他行業

2) 97過後... 咩專業人士都冇運行

3) 你做big 4... 時薪仲低過老mac... 涯 至少5-7後...先有運行,,,

4) 仲有, 做得audit... 預左no life,,,
阿Q精神你可以咁林lor... 你d 女同事都頂得順...鵝地男仔唔已經輸俾佢地既

-------

咁..鵝地咁X辛苦為咩呀!?
5) 冇... 博到日係某一行業 (eg 你係零售組)... 度搵食lor

如果你係銀行組,鵝先恭喜你
因為..你今日所有既淚水.. 到日你會明白...完全值得的

6)  至於有D 老屎忽, 今日仲呃細路既, SERIOUSLY, GO FUCK YOURSELF.  

新年流流, 小弟都講粗口, 真係唔好意思LOR

hkoxsax 發表於 2013-1-23 07:04
其實又可以話機會無限, 有兩個後輩, 一個專做大6 IPO 上市 Audit
真好辛苦, 要上東北數牛, 又要讀書教牌. ...

對不起,不能向超過 72 小時的回覆帖評分! (如本主題沒有關閉,你仍可向頂樓評分!)

....

做會計 = 做牛

冇依個心理準備,都唔洗入行嫁lor

ditch13 發表於 2013-2-10 19:39
阿哥仔

問題係依家生活費用高左好多呢..仲用20年前既生活指數呢比.. 真有你的

鵝果陣(都N年前)做學屍...只有6.5 k ...

果陣生活壓力冇依家咁大....

但,鵝要照顧家人

唔好話可以搵到囡囡...
食飯..日日lunch 只係捱面包... 回家唔想佢地擔心..dinner .就食2碗雲吞就算
果陣仲味有波仔 依個咁偉大既發明, 陰公 ...
附近又冇工業區飯盒....唉.......

如是者, 日複如是
until 升職...

唯一得著...果陣好很瘦...得果126左右... 腹muscle 都出賣呢(果陣後生有打下拳...以作發洩之用)

放假..都有女做外賣既...

呀吓 發表於 2013-1-23 09:56
佢剛讀完書返黎時,找不到工作,我已經介紹左佢去我朋友的會計師樓做audit,一年後因為有基本經驗,又嫌 ...

依家d後生..

audit 想唔辛苦... 就唔好入行哂時間

呀吓 發表於 2013-1-23 09:56
佢剛讀完書返黎時,找不到工作,我已經介紹左佢去我朋友的會計師樓做audit,一年後因為有基本經驗,又嫌 ...

對不起,不能向超過 72 小時的回覆帖評分! (如本主題沒有關閉,你仍可向頂樓評分!)

唉..依家d 後生... 唔想辛苦就唔應該入行做會計及/或audit Lor

難道冇人同你表妹講過?

ditch13 發表於 2013-2-11 00:01

果陣屎我表妹根本無人請,佢話寄左好多求職信都無回覆....
又無經驗又唔係標青....

咁我朋友,係中學同學由細識到大,又係我公司既accountant,咪幫口問下佢請唔請人囉...

後尾我個朋友同我講番其實佢都預左一定有唔少新入職既人當audit係入呢行儲經驗既踏腳石,通常捱夠一年多d就會走,因為都叫有d經驗所以會多d公司考慮喎...

Sad but true.......

Same here

ditch13 發表於 2013-2-10 19:43
入呢講幾句咁大把

1) 最重要, 客觀事實 : 會計係一行唔會餓死, 都絕對唔會gety rich 既行業

做死一4都唔一定做到partner,要看你背景,有無可能有客。(上市公司客)

香港無出口,人多地價貴,轉口港都無啦,鬼佬都會講"普通話",係上面廠道打dun。只可出賣人力(長工時),雖然香港人係醒少少(同周邊比),但始終有限(因為rent貴,所以人工貴),吸引力有限,為有更加長工時!

Big 4 唔一定有得涯,四年你上唔到Manager你就要bye bye。

Audit as a career is shit,除非你有potential客路,你先有路升partner or 自已做老板。
因為對client來說,你只係cost centre,覺得係waste of money and time。

入到 Big 4 的financial institution 更係好,不過無人照係無乜可能,除了要識人,而且還要懂擦鞋之道,不然都係無得留低(除非你係客,就變成人擦你,不過D二世祖好小留過3年)。

killerpsl 發表於 2013-1-22 14:59
禾廿年前初做時、人工有三千五、但當時又吾覺吾夠使、只是現時的后生大著重物質享樂吧  ...

廿年前? 說1990吧,當時Philippians Servant 幾錢個月? $3,500其實都好小。
我不肯定廿年前,但現在要入行都是U grad, 但看看上一代(表妹個呀媽),好似傻下傻下都會好境過你(有樓有錢比個女洗),又幾難受的