80後會計師:唔覺有希望 (轉載)

其實打份工真係好難賺錢, 唔參與炒賣的人根本無可以快速累積財富
回覆 讚好 不讚 使用道具

bmw 發表於 2013-4-8 14:35
回應 管夷吾 #97 的帖子

Because we are only a SMP (Small Medium Practisioner), we can only hire thos ...

絕對應同! 唔知是唔是以前屋企人成日同佢地D仔女講讀到大學畢業後就有冷氣房坐,工作就唔使咁辛苦,搞到D香港D大學生出來好似唔使博咁!

killerpsl 發表於 2013-1-22 11:14
【入不敷支】
近年物價和樓價飛漲,畢業生起薪點望塵莫及。五年前公開大學會計學士畢業、現年28歲的Gary, ...

唔好同以前的環境去做比較,以前還以前,現在還現在。這不只是香港獨有的問題,全球很多國家都有這個問題。不過我想信只要有個人目標,考完個QP做左會計師都有自己的出路。以前考完會計師就一定是在會計行業發展,現在考完QP後做左會計師只是一個踏腳石。

還有,要搵錢就要搵客,所有行業都是這樣,無客你做乜野工都無錢。每人都有佢的存在價值,要懂得表現自己,讓自己有獨特之處(comparative advantage),那你在工作上或創業上都有優勢。

就算俾你買到樓又如何,到時候就背負一世的債。知道師兄為買樓而煩腦,可是這段時間的樓巿是不正常的,根本上就不可以作準。既然花時間去想負面的事,不如用相同的時間去想怎樣去走將來的路吧!

回應 ln06 #104 的帖子

樓主,路是自己走出來,如果自己不用腦,那麼誰人可以幫忙呢!

回應 長江7號 #84 的帖子

C 兄,你好似幫d 大firm, 講好說話。有一間GC Local firm, all the staffs need to do until 11:00pm.  And a firm name CC..., the manager need to prepare a sleeping bag at office.  6 or 7:00 pm off duty is a only a dream.

bmw 發表於 2013-5-25 12:28
回應 長江7號 #84 的帖子

C 兄,你好似幫d 大firm, 講好說話。有一間GC Local firm, all the staffs need  ...

http://141hongkong.com/forum.php ... &fromuid=141788

禾咪話

出名個D

同碧科矛分別囉

話時話

係 second tier 做到隻積

有乜胃呢

有時5係禾爽

幫大公司講好說話

而事實擺在眼前

香港係一個

講名牌既社會

係碧科出泥

一定鄉香D

呢一個不能否認既事實

回應 長江7號 #107 的帖子

很多時候,不是自己可以選擇,如果Manager壓落来,唯有死頂。

or 你有更好選擇,1: 辞职, 2: 等公司fire, 寫花自己的工作紀錄

bmw 發表於 2013-5-26 13:31
回應 長江7號 #107 的帖子

很多時候,不是自己可以選擇,如果Manager壓落来,唯有死頂。 ...

與其刀係要頂

典解5係一間

出名既firm 到受

咁樣.... 典刀會有價值D

正如一條友係碧做到 manager grade 出泥

典刀比一個係 non-碧到做到 senior manager 出泥

評價更高

係non-碧月做月高

只會比人覺得

你根本5夠料做碧

所以先屈就係 non-碧

所以典刀巧

一定要係碧沉過

仲要 at least 要做過 senior grade

長江7號 發表於 2013-5-27 14:13
與其刀係要頂

典解5係一間

這可能就是閣下過去成功之路

管夷吾 發表於 2013-5-28 00:52
這可能就是閣下過去成功之路

禾仲係一個失敗者

不過禾所廣既

絕對係大多數前人

所行既路

殊途同歸

可能每人既路刀5同

亦有巧多條路達致成功

但觀乎大多數前人所行既路

應該刀5會係

一條黑路

各行各業都很辛苦

slime216 發表於 2013-6-6 22:00
各行各業都很辛苦

師兄是那一行

premierfong 發表於 2013-1-22 14:48
我一樣啊!好不開心。好灰。 有沒有世襲, 養的起自己算啦。分分鈡好像以前本港D窮人60 嵗回大陸娶老婆。  ...

你係要娶就快D喇,呢家中國和平勃起,好快會改國號強,到時你要娶強國人,都未必有人睬你。

其實宜家地盤工人最好搵,有無人自小志願係紮鐵架?

killerpsl 發表於 2013-1-22 11:14
【入不敷支】
近年物價和樓價飛漲,畢業生起薪點望塵莫及。五年前公開大學會計學士畢業、現年28歲的Gary, ...

每一代人都有自己難處,點解一定要覺得自己比人慘?

我的同學當年金融風暴時畢業,入唔到逼科,轉過幾份工,覺得自己懷才不遇,最後跳樓自殺死左。我唔係話大家會一樣,只係希望大家諗得正面D,唔好甘悲。

copperman 發表於 2013-6-9 04:02
其實宜家地盤工人最好搵,有無人自小志願係紮鐵架?

因為無人入行

copperman 發表於 2013-6-9 04:33
每一代人都有自己難處,點解一定要覺得自己比人慘?

我的同學當年金融風暴時畢業,入唔到逼科,轉過幾份 ...

覺得自己懷才不遇, 最後跳樓自殺死左.......

管夷吾 發表於 2013-6-10 01:04
覺得自己懷才不遇, 最後跳樓自殺死左.......

唉,其實我都唔熟呢位同學,只係見面知係同一系果種。不過當時係報紙上見到佢跳樓單新聞都好突然,當時只係畢左業兩年度。

所以希望大家樂觀D,日子再苦都要過,買唔買到樓以前個個出黎做野都會有呢個煩惱。總好過當年97後變負資產果班人,真係生不如死,不過無經歷過係唔知當中苦處,不過都係甘捱過黎啦。

其實人生幾十年,無樓係咪代表人生就好不堪?難道人既一生價值就係一層樓既價值?好多時都係心魔作祟,人比人比死人,人生係為自己而過,並唔係過比人睇。