新界村屋僭建之問題

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

如果新界村屋已超過四十年樓齡而買賣亦已超過二十年, 業主找不到原來圖則去比較是否有僭建物, 業主可以如果解決?
- 當時簽約律師樓會否會有保存圖則
- 那一個政府部門會有保存原來建築圖則, 如何可以攞到圖則 copy 作比較
- 如要找專業人仕實地考察測量, 應該找那一類工程人員

謝謝

1) 阿煩以前有做村屋,  我PM左佢
2) 正苦有個 百圖網 (唔知乜 ....BRAVO...... ),  俾錢買官方既詳細 FLOOR PLAN
3) 睇下實地考察咩野啦,  如果唔係好大場面, 普通拆野工程, , 裝修佬已OK
    如大壇野, 又驚正苦走黎干涉,  可以搵(同政府登記左做承辦商)既裝修公司, 上網可以CHECK到
4) 唔洗緊張既,  村屋問題,  正苦驚過屋民
回覆 讚好 不讚 使用道具

我教你CHECK,  唔好俾樓上條友呃咖啡  

你介紹件大波幼幼俾我就夠啦

肥叔叔 發表於 2013-1-22 20:43
1) 阿煩以前有做村屋,  我PM左佢
2) 正苦有個 百圖網 (唔知乜 ....BRAVO...... ),  俾錢買官方既詳細 FLO ...

謝謝肥叔叔回覆

朋友從長輩遺產中接受一幢四五十年樓齡村屋, 除之前買賣合同以外, 連圖則也沒有
不但有否僭建, 連有否佔用官地也不確定
朋友曾到過大埔理民府 (可能是田土廳) 查過該地段, 政府職員表示以前新界地段劃分很不清楚, 除非有專業人仕去測量, 普通人未必有能力判斷
所以希望有辦法可以一步步查清楚

煩惱 發表於 2013-1-22 21:02
香港所以樓宇... 屋宇署刀會有相關圖則... 村屋亦 5 例外... 但如果需要查核... 最好知道地段號碼... 如"  ...

資料是否俾市民公開查閱 ?

肥叔叔 發表於 2013-1-22 21:08
我教你CHECK,  唔好俾樓上條友呃咖啡  

叔叔要 hb 定 hotel 先 ?

煩惱 發表於 2013-1-22 21:02
香港所以樓宇... 屋宇署刀會有相關圖則... 村屋亦 5 例外... 但如果需要查核... 最好知道地段號碼... 如"  ...

最緊要煩惱兄賞面, lunch 都冇問題

Kick Off 發表於 2013-1-22 21:11
謝謝肥叔叔回覆

朋友從長輩遺產中接受一幢四五十年樓齡村屋, 除之前買賣合同以外, 連圖則也沒有

要CHECK有無霸左官地..... 真係有D難度

上面講個 百圖網, 係會有 有關土地佔用空間既,
但要好肯定唔想有差錯,  不如問問做買賣果間律師樓,  
睇佢地有無安排,  反正承繼左老人家遺產, 洗多少少叫律師樓搵人, 好過自己估估下
如你自己去搵(正苦註冊測量師), 可能人地唔知頭唔知路,  收費又費左

Kick Off 發表於 2013-1-22 21:15
叔叔要 hb 定 hotel 先 ?

唔要HB...... 佢地做到機械人咁
不過HB 幼幼唔係走哂咩 ?

煩惱 發表於 2013-1-22 21:21
KO ... 屋宇署會有樓宇圖則... 地政署就有各地段佔地圖...

但事件涉及承繼、處理違產... 理應有律師樓處 ...

承繼違產部份已做妥, 先發覺該物業沒有圖則, 所以亦沒有在限期前申報, 因為根本都不知有沒有僭建

肥叔叔 發表於 2013-1-22 21:20
要CHECK有無霸左官地..... 真係有D難度

上面講個 百圖網, 係會有 有關土地佔用空間既,

所以我問其中一個問題就是應該搵邊類專業人仕

1) 其實田土龐一定會有平面圖既,  幾十蚊就睇到
2) 有無偕建..... 我唸唔洗圖則, 大家都應該睇到既
3) 最大問題只在於你話 (有無佔用官地),   物業圖則係無資料既
4) 問問律師樓, 睇佢有咩意見都好丫
5) 如果真係咁岩有佔用官地, 佔左幾十年, 咁就恭喜恭喜, 有機會(逆權侵佔)

6) PM埋呀吓,   佢對正苦地可能有D意見

Kick Off 發表於 2013-1-22 21:27
所以我問其中一個問題就是應該搵邊類專業人仕

KO Sir,首先要搞清楚一d問題先:

你所指既村屋,係指NTEH? (New Territories Exempted House) 即由丁權去建成果d?
如果屬實,咁屋宇署係無圖則既,BRAVO都搵唔到,可以慳返杯咖啡
圖則只會「有可能」係地政搵到,我話「有可能」因為地政filing system亂過堆填區,同咩無譜,首先要由屋主申請,其他人去都要屋主授權書,如果係新承繼業權既仲要等佢地核實身分至開始搵,越舊既樓越難搵,搵到既話絕對可以開香檳慶祝。

如果唔係NTEH既,可能係屬於舊契地(舊屋地),呢d通常都會更複雜,因為係係鍾逸傑攪NTEH之前起的,屬於集體官批既地,可以話屋宇署同地政都唔會有圖則,而果批樓其實並無高度限制,大家依家爭拗緊既就係呢類樓。

兩樣都唔係的話,可能係牌照屋,地政有文件會講明可建面積及層數,搵資料難度同上。

關於塊地有無佔用官地,老實講除非有人投訴,或者有人特登搵個塊地叫地政撥入為短期租約地段(short term tenancy),否則都唔會有人找你麻煩,又為何要學9仔自尋煩惱呢? 不過若真係要找煩惱,就應該搵測量師幫你,每個地區都有陀地測量公司幫佢地做測量俾地政,唔識佢地唔緊要,搵村長,村長一定識佢地!

老實講,以上只有丁屋(NTEH)可以最容易咁睇到有咩老僭,我都可以睇到。其他既我建議唔洗攪,真係要攪最好搵村長幫手。牌照屋就唔難攪不過我估應該唔係呢類。

Sorry咁遲至知肥叔既pm,遲左過黎,sorry!!
希望幫到你!有咩再交流一下!

呀吓 發表於 2013-1-22 22:23

你所指既村屋,係指NTEH? (New Territories Exempted House) 即由丁權 ...

丁權..... BRAVO 都無......??

佢地真係..... 厲害  

呀吓 發表於 2013-1-22 22:23

你所指既村屋,係指NTEH? (New Territories Exempted House) 即由丁權 ...

咁搵咩人知得過, 可以CHECK (有無佔用官地) 呢 ?
醫生 ?  差人叔叔 ?

肥叔叔 發表於 2013-1-22 22:49
咁搵咩人知得過, 可以CHECK (有無佔用官地) 呢 ?
醫生 ?  差人叔叔 ?

咪話左陀地測量公司囉
茅講咩?

或者我

呀吓 發表於 2013-1-22 22:52
咪話左陀地測量公司囉
茅講咩?

我時運高麻,  

話時話, 我地無同測量師接觸,  
搵佢地CHECK, (相信做埋REPORT),  一Q咁大把
咁會咩價錢 ?

肥叔叔 發表於 2013-1-22 22:55
我時運高麻,  

話時話, 我地無同測量師接觸,  

起雙飛口爆吖笨!1Q....

幾多錢要睇你同村長幾熟囉....明未76?

呀吓 發表於 2013-1-22 23:02
起雙飛口爆吖笨!1Q....

幾多錢要睇你同村長幾熟囉....明未76?

一定要你D淫賤村長經手咩 ?
自己搵唔得既