單騎萬里跨歐亞

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

今日睇報紙見到,原來有一個後生仔準備用一年時間,由香港騎單車去葡萄牙,途中經過印度、中東、歐洲,路程大約一萬六千公里,為樂施會籌款!

登錄/註冊後可看大圖

呢位後生仔叫 Jason,佢係一名孤兒,16歲果年離開養父母自力更生,26歲果年 (7年前) 佢決定隻身離開香港,身家只有6,000元,英語只懂說yes和no的他,以瞓公園、打工賺旅費方式,浪遊逾20個國家。

登錄/註冊後可看大圖

今年 2月1日,佢將會再度起程,準備用13個月的時間,從香港騎單車橫跨歐亞包括印度和伊朗等15個國家前往葡萄牙,為樂施會籌款。籌款目標係 HK$20,000,直至呢一刻已籌得 HK$3,600

活動日期: 2013年2月1日至2014年2月28日
籌款期限: 2014年4月31日
單車浪人 單挑全世界

曾幾何時,他頭頂的一片天,只有深水埗。長於寄養家庭,無父無母,16歲住進板間房,早上做水電技工,晚上送pizza。「每次食飯,人人垂頭扒飯,木無表情,像見到廿年後的自己」,工作10年,只有6,000元積蓄,英語只懂說yes和no。26歲那年,他決定出走。七年來,他以瞓公園、打工賺旅費方式,浪遊逾20個國家。走出深水埗,世界好大,他是陳志輝。

登錄/註冊後可看大圖

《澳洲》輝仔在澳洲農場工作,放假四圍遊歷,還認識到一班台灣朋友。

找輝仔訪問,要把握時間。月中結束台灣環島遊返港,短留兩星期辦簽證,2月初,他又得踏上征途,計劃花一年時間,從香港騎單車前往葡萄牙,橫跨歐亞包括印度和伊朗等15個國家,為樂施會籌款,「這幾年馬不停蹄,我想用一生時間,走遍成個世界」。戴着七彩頭巾,騎着名牌單車的輝仔,迎面走來,確有股浪人味。像這樣環遊世界的有型浪人,怕且屋企好有錢吧?未訪問前,記者是這樣想。

但事實剛好相反,即將計劃浪遊一年的輝仔,全副身家只有萬多元!「一年旅費約30,000,三分一是積蓄,剩下的就沿途打工,邊走邊想辦法」。身邊的白色戰車,還是他膽粗粗寫信到單車公司自薦要求贊助。為節省開支,他自備了煮食用具和帳篷,只不定期住進旅館,為裝備充電及上網。每月2,000元的旅費,走足一年,別人說不可思議,他說試過先知。

登錄/註冊後可看大圖

《新西蘭》輝仔足迹遍佈世界各地,包括新西蘭南島。

一無所有才敢破釜沉舟

「我敢走出去,只因從未擁有過甚麼」,33歲的輝仔,習慣破釜沉舟。出生時已是孤兒,輝仔的童年並不快樂,想早早離開寄養家庭,一到16歲法定年齡,他已決定輟學做水電技工,「只有中三學歷,收入唔高,同朋友夾份租住深水埗板間房,冇家人冇女友,營營役役,好辛苦,唔知為乜嘢!」

七年前,輝仔剛好26歲,工作10年,身家只有6,000元,前路茫茫,「嗰時晚晚一個人食飯,身邊都係獨居老人同單身中年男人,個個垂着頭扒飯,一粒聲都冇」。英語只懂說yes和no,最遠只去過泰國的他,決定豁出去。「我的心態是:與其喺香港踎街,不如去想去嘅地方瞓!」正因一無所有,輝仔比你我都要勇。

坐言起行,託在旅行社工作的朋友,買了一張往歐洲最平的單程機票,目的地是德國法蘭克福,「單買機票就花了4,000元,剩下嘅錢換了200歐羅就上路」。平價機票要在巴林轉機,只懂26個英文字母的他,帶着朋友送的字典機雞同鴨講,「那是11月,德國下着雪,成條街冇人。在公園睡了一晚,就去唐人街搵工,冇錢,食麵包充飢、躲喺比較暖嘅火車站」。輾轉乘火車到柏林再過境捷克,一度徬徨得流下男兒淚。

登錄/註冊後可看大圖

輝仔的「戰袋」上寫滿朋友的鼓勵說話。

左顧右盼不如踏出一步

以為前無去路,他遇到繼續前行的轉機,「用剩幾十歐羅,可能間唐人餐館老闆娘見我太可憐,收留咗我,打咗三個月工,包三餐仲有雜物房住,對比瞓公園,真係天堂」。捷克的天空,真的比深水埗更美嗎?「未必,但至少我知道,人生並唔係只有一條路。我唔識英文,又冇錢,連我咁嘅人都做到,其他人點解唔得?」與其想太多,不如行出第一步,走了七年的輝仔如是說。
回覆 讚好 不讚 使用道具

有志者一定成大事.....

奇人奇事啊!!

佩服!祝福!

wish him luck and add oil

我覺得輝仔好勇敢

what brave youth, LIKE!!

後生仔鬥志令人佩服

佩服!希望大家都會支持!

我真係没有這種勇氣和耐性來過這種流離生活.
我會努力工作,努力賺錢用來作 "credit card tour".

longdongsilver 發表於 2013-1-31 10:38
我真係没有這種勇氣和耐性來過這種流離生活.
我會努力工作,努力賺錢用來作 "credit card tour". ...

就係佢身無長物,所以先可以破釜沈舟~

只有啲奇人先做到呢啲奇事

好勵志的故事 :
年青人吾好再自怨自艾 !

辉仔,繼續努力去完成自己的理想,擴阔眼界,我們支持你

輝仔真係好勇,值得學習!!!

一個好勵志的真實寫故事