四叔願捐農地建上車盤 300呎售百萬 協助對象年輕人

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

【明報專訊】恒基地產主席李兆基上月初提議於「環頭環尾」的農地大搞面積300平方呎、樓價約100萬元的住宅讓未置業者「上車」,條件是政府要免補地價,本報從接近李兆基的消息人士得悉,人稱「四叔」的李兆基在農曆新年前已向港府提出有關建議,政府則立即拋出「反建議」,提議不如由李兆基捐出農地,由政府興建廉價房屋。

據悉,四叔對捐地建議並不抗拒,但堅持要以年輕人為協助對象。

政府提捐地 四叔不抗拒

所謂「捐地」亦有附帶條件,消息人士指出,李兆基要求政府建成住宅後,得確保單位落在本港年輕人手中,「捐地方案跟李先生原本提出的方案有分別,他個人當然希望保留原意,即是可以真正幫到香港的年輕人」。港府發展局發言人對請李兆基捐地之說不作評論。

恒基地產執行董事黃浩明回應本報查詢時表示,集團一向有意把新界農地,免地價給政府發展為青年宿舍等項目,但地點、規模等具體細節要再討論,並認為這是好事,相信與政府的商討進展順利。

條件免補地價 地皮未有細節

李兆基願捐出的地皮有多少幅、面積有多大、位於哪一區,暫時未有細節;拿出來的到底是「四叔」私人擁有的農地,還是恒基的農地亦未有定案。至於「上車者」最關注的單位售價,消息人士稱,若最終毋須補地價,要興建每呎3000多元、售價100萬的住宅難度不大,「現時私樓建築成本高昂,主要是因為新盤要有較豪的裝潢,若日後興建的是『清水房』,不連同廚櫃及家電等,100萬元一間是做得到的」。

恒基是目前擁有最多新界農地儲備的地產商,2012年中期報告顯示,恒基在新界東北的粉嶺、坪輋、古洞,以及新界西北的洪水橋及南生圍等,擁有至少910萬平方呎土地(見圖)。

議員﹕須視地區周邊配套

在2005至09年曾任恒基營業部總經理,被視為「梁粉」的立法會建築、測量及都市規劃界議員謝偉銓認為,四叔是否願意捐地,要視他個人意願,但「即使四叔真的願意捐農地,如果政府拿到的只是一些位處環頭環尾、東一塊西一塊的小型地塊,根本無助提高單位供應量,亦不會真正幫助到年輕人上車」。

他續稱,政府請四叔捐地的建議,雖非完全不可能實現,但必須要從策略層面來看待,例如事前必須要對相關農地所處地區,以至周邊地帶的社區配套、交通道路網絡,先作深入和全面研究,才可知道發展住宅是否真正可行,「如果連這些研究都不做,肯定無助整體房屋政策的發展」。

政府叫人捐地...........遲下會唔會叫市民捐樓
點叫做"由政府興建廉價房屋"....平價版居屋嗎? 咁不如直接起清水房居屋啦.......

政府既反建議可能都係基於避免再有數碼港翻版俾人又擺政府上枱既比左著數發展商又比人話官商勾結姐....實際點進行應該仲有排傾
回覆 讚好 不讚 使用道具

yk8686 發表於 2013-2-22 11:49
【明報專訊】恒基地產主席李兆基上月初提議於「環頭環尾」的農地大搞面積300平方呎、樓價約100萬元的住宅讓 ...

乜地刀好la..... 銀行,地產代理,有生意......又有得炒不過喺N年后

呀吓 發表於 2013-2-22 11:59
政府既反建議可能都係基於避免再有數碼港翻版俾人又擺政府上枱既比左著數發展商又比人話官商勾結姐....實 ...

我諗如果加左條款, 講明左起好後售價有上限 xx 既, 而社會上又接受到呢口價, 好似佢話1M咁....

d人唔會話官商勾結掛

>>>面積300平方呎
是實用 定 建築 .計 .?

吾會叫  李  "笑"  基 邨 ....ar...?
(好似D大學甘)

454 發表於 2013-2-22 17:59
>>>面積300平方呎
是實用 定 建築 .計 .?

我諗實用掛....就算建築.....如果無會所...平台等等.....一梯8-10伙, 都有200尺實用既

煩惱 發表於 2013-2-22 18:48
你話呢個正苦... d 9 官係咪食濕米架!

物切留意根本係多卵餘....佢咁多律司團無諗過度過...咁易比你入到位咩

日日出黎叫人小心就似細路唔夠人玩發爛渣

其實.....衰就衰左架啦, 但賴落前朝批地咪ok囉....

叫佢賣多兩棟仲好, 起碼即時有供應....多左盤係個市唔係好咩?

呢班廢人卵到爆頭連地都搵好, 而家即刻加供應都唔制...蠢....

煩惱 發表於 2013-2-22 19:27
由老僭事件、劏房事件... 刀明顯睇到班 9 官包脾同僚... 呢方面毛可口飛... 但對於我地作為佢地老細...  ...

而家呢班垃圾既組合....都可算係香港開埠以來最廢

呢個算好d既.......

yk8686 發表於 2013-2-22 11:49
【明報專訊】恒基地產主席李兆基上月初提議於「環頭環尾」的農地大搞面積300平方呎、樓價約100萬元的住宅讓 ...

四叔D農地買回來很平,平均幾毫子尺,如果壹佰萬賣出,佢都䁠到笑?

一家便宜兩家著低佢發ge!

起碼四叔都叫做提議起下樓, 班政府高官日日淨係坐係到諗....

回應 yk8686 #1 的帖子

就算真係可行。
咁要幾多年後先可以做到?十年?二十年?
到時可能個 CY 都唔知走左去邊。