[菲律賓] 菲律賓克拉克天使城全攻略

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

話說小弟十三年前去過一次天使城之後,就一直沒有再去了!因為以前去要在馬尼拉轉2個多鐘頭車,不過自從香港有直航機到克拉克機場後,上年我就去了四次,呵呵!攻略比較長,可能要分幾次post,大家請見諒!
交通:香港飛克拉克機場有港龍航空,Airasia,cebu pacific,Airphill Express,seair(和Tiger airways是姊妹公司),航程一般約2個鐘都唔洗,票價最平我坐過seair,來回全包約HKD620,不過唔係經常咁平,我多數坐港龍,上年大約是HKD1,100左右,唔知點解今年到依家都未平返!
克拉克機場很細,出了機場門口就有人問要唔要坐的士,也只有這裡有的士,不過也是安全的,還有你可能同老外一齊坐一架的士,冇計!天使城 Field AVE車資約250至300peso!車程約15分鐘左右!
換錢:小弟強烈建議你在機場換,係過了海關之後,你會見到有3間money exchange,這裡港幣換peso比Field AVE好,不過如果你準備美金,那在Field AVE換也差不多!如果你坐早機,那3間money exchange未開門,你可以出了機場,再告訴警察進入離境區那邊換錢,一般都可以的!
飲食:老老實實,對我來講,菲律賓d野係唔好食的,不過pizza hut、老麥、KFC、星巴克還是有的,中菜有3間瓊園,一間上海菜館,價錢和味道都可以接受!食飯可以去SM Mall,不過要留意商場關門時間! tomrich.sakura.ne.jp/restaurantangeles.html 這網址是飲食指南
酒店:tomrich.sakura.ne.jp/hotellistangeles.html 我比較鐘意 Galaxy Hotel,樓下就係酒吧街,貴的有 ABC hotel,最好先在出發前一兩日預定,好的酒店經常爆!預定方法可以email佢地,或者用agoda,再說一次,最好先預定,如果唔係冇房個陣你就煩啦!
下一版再續!
好啦!克拉克天使城,英文係Clark Angeles City,到底有乜野玩?其實除了酒吧,就只有酒吧!
tomrich.sakura.ne.jp/angeles.html 酒吧地圖!
地圖中的小屋就是酒吧,即agogo吧,一般都在Fields AVE那邊,即是步行街,Don Juico AVE那邊也有的,各位請自行看地圖,開門時間有些是中午開,最夜好像是七時開,關門約3時開始,每間不同!Doll House和Voodoo是開24的!黃金時間當然係晚上七時開始
這裡的酒吧有幾十間,最大最多鋼管舞表演果間係Atlantis
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
,之後的是Doll House,Club Asia,我過我覺得唔一定大至好的,要看看雞運!
通常你一進入酒吧,叫了啤酒,看看有沒有心水,或者進去先看看,沒有心水就走去第二間都可以!有睇中的就叫來,之後請他ladydrink,ladydrink 一般要300peso,所以其他服務員要你請飲酒,你要看看值唔值!通常我請第一杯飲到中間就問條女出唔出!因為d女唔一定出,呢到就係咁怪,唔出的話就不要再浪費酒錢了!
如果出的話,你可以先問問可以陪到幾點鐘,雖然問左佢都都可以放飛機,總之又係果句,睇你有冇雞運!
每間吧barfare都唔同,tomrich.sakura.ne.jp/nightspotangeles.html 大家慢慢比較,由最平約1千peso至3千peso,都在酒吧比錢,女女就會跟你回酒店或者一起去食d野,雖然先付錢,不過女女起碼都會完成任務的,其實理論上那邊只有 long time 沒有 short time,至少十三年前是這樣,可能比Koera三叔搞到貴晒,冇計!
下回待續!
回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 shinggo #1 的帖子

天使城的酒吧很多,女女也很多,由於量多,你有時會遇到d超賠率女女,通常都係混血兒!
上回說到比了barfine,其實就是已經付足了錢,不過我通常覺得好的都給點tips,如果做完一次就走的,我給100peso至200peso,如果陪我超過12小時以上的,我通常給500peso左右,當然太差的我不會給的!
各位師兄緊記不要在街上找女女,不用錢也不要找,找女女一定是在酒吧,街上找的多數是跟警察老屈你和未成年少女開房,就算女女夠十八歲,都可以用未成年身份證老屈你,緊記!

菲律賓一個人自由行安全嗎?
thanks ching report

回應 bussy #4 的帖子

我多數都一個人去!通常係步行街酒吧,搵到女就返酒店,咁就安全,其他地方最好不要去了,反正個到冇旅行景點!

反正個到冇旅行景點
啲雞吧米旅行景點囉

回應 lachuck #6 的帖子

very good information please keep posting thanks

請問 $100港紙 兌 peso點計!?

Are your quoted costs 13 years ago?

Filipina bar girls do not always barfine
and it's up to them to agree to go out with you
some may even say they are cherry girls (virgin) who won't go out anyway

回應 shinggo #5 的帖子

冇景點好難交代去左邊
都係冇緣

this is going to be quite informative. Chings will have another place to go for fun.

回應 joewinlee #9 的帖子

13年前barfare係1000peso,都是long time

回應 bussy #11 的帖子

其實有間集美賭場度假城,在機場西邊,天使城在機場東邊,坐車約30分鐘!即係電視'賭場風雲'果間

听讲混血宾妹好鬼正啵,Ching真系识嘆啊

感谢师兄共享

請問barfine 姐係等如 過夜既囡囡錢~?
係俾囡囡定俾bar既人 ??

btw 真係大開眼界~haha

回應 斯文仔 #18 的帖子

barfine係俾bar既,比了barfine,其實就是已經付足了錢,女女不一定可以過夜,在酒吧先問清楚再決定!

問了也沒用,she get out anytime星期五clark機場兌1hk=5.18,機場可搭jeepney,50披索一個人.治安方面,自己小心一點就可以