[手機資訊] 重 點 推 介 : 千 祈 咪 買! (~^o^~)

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

話說 LG 有新雙咭雞出,於是乎落舊世界玩嘢,嘩,唔試由至可,一試把撚火!

都唔明點解今時今日 LG 都會出埋 D 咁嘅雞,首先e部雞 LG 聲稱一激雙春,但上141慢撚到久,反而我部好撚老實(阿爾卡特)都係一激雙春,喺同一位置測試,開 141 快撚過佢,後尾至知安兔俾分 LG 得五千幾,我部好撚老實有成六千。

跟住試 800 萬偷拍,嘩,我小,我部好撚老實得 500 咋,但都羸佢。

我諗 e 部 LG 唯一優點就係佢嚿 2460 大電,但跟機送得一嚿,有叉用咩!

淨雞出 $2498,上床價 $1998,好撚老實........買就嘔凸!

回應 (~^0^~) #1 的帖子

師兄,我就係買0左呢一部白色機,不過用落就完全係另一番感受。

首先,我用政府圖書館 WIFI 上網﹝google search / 天文台 / KMB / MTR﹞、上 Google Play,感覺同三叔 S2 差不多,下載遊戲 38MB 都好快搞掂,圖書館上唔到 141網,我唔敢評論。

其次,LG 相機一向都係死症,買 LG 機係準備放棄拍照至好買,呢一點網上各討論區都有用家講過,測試文章亦有講,我最近貼上來個介紹都係咁講,可能師兄你冇留意喇。

雖然係得一塊電,不過有成 2460mAh,而個 mon 就只得 4.3",相信可以有排用,加上上台包一個尿袋,緊急時可以頂一陣。

如果只係拎部機0既功能同表現去比較,大把機好過佢,但以一個韓國品牌機,雙咭雙核而只賣 HK$ 1,998-﹝上台價﹞又真係好抵玩喎,上一代部 L7,單核都仲賣緊 HK$2,298-嫁。

我地成日中港兩邊跑,真係好需要一部雙咭機,不過各大品牌都唔出中高檔次雙咭機,逼我地去用國產野﹝師兄你部 Alcatel 就係 TCL 借屍還魂好例子﹞,如果唔肯就範就唯有帶住兩部機0係身,呢部 L7 II Dual 算係幫到我地好多架。

L7 II Dual 有送一套 quicktranslate 一拍即譯字典,有 Quickmemo 功能,可以將屏幕即時當 memo 紙咁用,仲有個 Quickslide 功能,呢 D 都係其他品牌都冇0既,點解師兄冇提到0既?

回覆 讚好 不讚 使用道具

回應 髮廊公 #2 的帖子

我地成日中港兩邊跑,真係好需要一部雙咭機,不過各大品牌都唔出中高檔次雙咭機,逼我地去用國產野...

e 部雙咭神器咪高檔次雙咭機囉! (~^o^~)

http://141hongkong.com/thread-1140102-1-1.html

http://www.price.com.hk/product.php?p=151427
當見到呢啲機都係千五,仲用乜鬼/三星丫

張家輝 發表於 2013-4-4 21:31
歐樂風係咩機黎 ?

國內嗰啲山寨廠,即係長江/K-TOUCH嗰類雛型,唔會玩外銷,但香港好彩唔難搵又唔會食水深,因為太深會自己買(歐美要搵比較難,唔會有正式渠道而且仲要貴一貴

(~^0^~) 發表於 2013-4-4 20:32
回應 髮廊公 #2 的帖子

我地成日中港兩邊跑,真係好需要一部雙咭機,不過各大品牌都唔出中高檔次雙咭機, ...

師兄,呢部 Galaxy Grand 我都流哂口水架,不過一來太大部,唔著西裝時都唔知放佢0係邊,二來得水貨,咁先至窒駛。 返上大陸睇過,有行貨機,但係 sim 2 要用 CDMA,即係要上聯通台,咁即係用唔到兩張 GSM card,又係死症。

Shamesung 發表於 2013-4-4 21:37
國內嗰啲山寨廠,即係長江/K-TOUCH嗰類雛型,唔會玩外銷,但香港好彩唔難搵又唔會食水深,因為太 ...

鴨記果D舖頭有實體機玩 ?

Shamesung 發表於 2013-4-4 21:22
http://www.price.com.hk/product.php?p=151427
當見到呢啲機都係千五,仲用乜鬼/三星丫 ...

與其用部不見經傳0既〝歐樂風〞,不如買部國產品牌 Konka 康佳好過,HK$ 999- 包埋觸控筆同埋 Switch Cover 添,至少壞0左我都知道搵邊個認頭丫!

http://try.taobao.com/report/rep ... p;report_id=7997881

張家輝 發表於 2013-4-4 21:41

鴨記最多呢類國產機賣,不過既然要玩國產機,不如俾多兩三百買品牌機,TCL / Zopo / Konka 價錢都可以接受,算係抵玩,手機始終會壞,可以維修就最好整返好喇,唔通壞0左就丟0左去咩。

張家輝 發表於 2013-4-4 21:41

類似啲機「下面」啲鋪有

髮廊公 發表於 2013-4-4 21:48
與其用部不見經傳0既〝歐樂風〞,不如買部國產品牌 Konka 康佳好過,HK$ 999- 包埋觸控筆同埋 Switch Cov ...

但6577已經係上代,如果有6589就好

Shamesung 發表於 2013-4-4 22:00
類似啲機「下面」啲鋪有 ...

有實體機玩下都係好節目~

好撚老實,買阿爾卡特! (~^o^~)

看起来像是个玩具
不过速度应该很快

張家輝 發表於 2013-4-4 22:18
有實體機玩下都係好節目~

以下係個人過癮試機經歷

話說行入一間國產手機/平板店睇下平板電腦,銷售員好熱心拎部全高清 7" 四核機俾我試睇高清片,我見屏幕上有好多功能鍵,隨手按下音量鍵,一按之下係 hang 機,restart 之後再睇片再試,都係 hang 機,「啊 ~ 呢部有 D 問題,換過部試試」銷售員解釋,換第二部再試,OK,音量鍵真係控制音量,跟住再試光暗鍵,啊 ~ 今次輪到個光暗鍵係 hang 機0既 short cut 掣,一按即 hang,好準確。

我唔敢講「所有山寨機都有相同問題」,不過品牌機應該就唔會咁囉!換另一角度,每一部山寨機都有不同〝隱藏功能〞俾用家去探索,又幾好玩架。

抄翻版呀 ......

髮廊公 發表於 2013-4-5 10:05
以下係個人過癮試機經歷

話說行入一間國產手機/平板店睇下平板電腦,銷售員好熱心拎部全高清 7" 四核機 ...

而且呢位銷售員都有問題啦~ 唔係試過晒D機先擺出黎demo既咩 ? 咁叫人點買得落手呀 ?

張家輝 發表於 2013-4-5 11:03
而且呢位銷售員都有問題啦~ 唔係試過晒D機先擺出黎demo既咩 ? 咁叫人點買得落手呀 ? ...

版主,正如我所講,每部機都有唔同0既〝隱藏功能鍵〞,佢邊會試得咁多,而且我見佢都係叫人用機身個實體鍵去控制音量,因為就手咁話喎,係我唔0岩,唔應該去掂個屏幕虛擬鍵0者,「虛擬」--- 即係唔真實喇,唔好怪個銷售員。

髮廊公 發表於 2013-4-5 11:39
版主,正如我所講,每部機都有唔同0既〝隱藏功能鍵〞,佢邊會試得咁多,而且我見佢都係叫人用機身 ...

虛擬鍵其實係hang機掣~ 蠱惑的機~