[闊談心得] 發水郵票

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

各位師妹師兄,相信大家對“發水”呢兩個字唔會陌生。
舊時細路仔,聽得多“發水麵飽”,漸漸大個,聽得最多就係“發水樓”呢三個字。
今日,我同萬能俠師兄去旺角逛街,經過了好旺角購物中心,見到多一樣“發水”的東西,就係“發水郵票”。嗱,有圖有真相,依家就同大家講下點樣“發水”。

大家細看以下掃描,下面嗰張係法國喺2013年年初發行的蛇年郵票小型張,一個郵票,面值0.63歐元,相當於港幣6個幾。

登錄/註冊後可看大圖

但係,它的售價(連一張折卡)售價便是3歐元,相當於港幣30個幾。

登錄/註冊後可看大圖

即係說,發水了2個幾歐元。

發水的原因可能係因為呢張郵票係特別版,發行數量只有75,000張。相對上,比郵票的數量少很多。基於這個原因,我買了3張留為紀念。每張賣40蚊,買嗰陣都幾肉赤(鬼叫自己洗濕咗個頭)。

有關兩者的數量,請參看以下的新郵報導(用法文撰寫)。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

除了這張“發水郵票”,香港郵政過往也發行過“發水珍貴郵票小冊”,一套郵票原本面值只有拾零蚊,以“珍貴郵票小冊”形式出售就“發水”到叁拾幾蚊。都幾識揾錢!!
patrickchui2001 發表於 2013-4-5 20:54
舊時細路仔,聽得多“發水麵飽”,漸漸大個,聽得最 ...

發行人都知會升值, 自然就會發水, 師兄有眼光, 除咗現時可滿足收藏慾望外, 將來升值潛力無限
回覆 讚好 不讚 使用道具

patrickchui2001 發表於 2013-4-5 20:54
舊時細路仔,聽得多“發水麵飽”,漸漸大個,聽得最 ...

咁你有冇留返D 發水麵飽.......等升值

leekf333 發表於 2013-4-6 12:46
咁你有冇留返D 發水麵飽.......等升值

直哂落肚,喺肚入面發水!

patrickchui2001 發表於 2013-4-6 14:42
直哂落肚,喺肚入面發水!

咁多年、乜刀屙清

Thank you to share !!!

回應 patrickchui2001 #1 的帖子

的鬼佬刀色借中国溫錢