[本港] 嚴重負評 荔枝角 "大中華"

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

好多明星都介紹過呢間野. 包括小儀, 金剛, 譚詠倫, 曾志偉. 講到幾咁好食幾咁精彩.

同兩個 friend 無咩做, 未試過呢間野, 咁多藝人 (偽人) 話點正點好, 不妨一試啦.
6:40 行埋去睇, 原來好多人留電話book檯. 我無book到, 等你先處理有booking嘅客先, 無所謂. 不過畀我發現兩件好怪誕嘅事:
1) 有個客行埋去同個安排檯嘅亞姐講book左6:30, 個亞姐話"你遲左, 再等啦". 我當時仲識笑, 心諗: 遲左唔淮食!!
2) 有位小姐早過我地等, 佢同亞姐講五位, 個亞姐唔理佢, 剩係dup低個頭睇住booking個本野. 個位小姐隔左幾分鐘再問個亞姐, 個亞姐啤實人一秒, 之後好晦氣咁同個位小姐講: "亞靚女, 畀時間我攪掂先啦!"  其實當時有幾張檯係無客.
見到個亞姐咁有型, 我第一樣諗到嘅係 "管理不善" "態度惡劣" "management 唔妥當".
不過事不關己, 我費事出聲. 同埋當係見識下咁囉.
20分鐘後有檯, 咁啱同個位小姐一檯, 張檯其實都夠大, 咪一齊坐囉.
但係坐左十幾分鐘, 完全無人理過我地, 個位小姐話自己睇菜牌寫然後攞畀d伙計啦. 唯有係咁.
到呢個時候我有少少燥, 等檯要受氣, 等伙計寫單都要受氣? 咩x野事呀?
上菜速度正常, 有一味"鐵板豬手"ok好食, 夠林夠惹味. 其他一般.
我地呢邊食到七七八八, 諗緊加唔加野好; 個位小姐個邊再有一對夫婦加入, 五個人齊晒.
佢地準備加菜, 咁啱有個伙計行過, 叫佢埋黎寫, 點知個伙計話 "你地夠鍾, 唔夠時間再叫野"
其實我地都諗住再加其他野試下, 聽到個伙計咁講, 一切食慾都無晒.
個位小姐一班人同我一樣反應, 即刻拿拿林埋單走人算喇.
最諷刺就係叫伙計埋單, 佢仲問我地d野黎齊未? 未齊又可以點呀? 你都出到聲要趕客, 我唔走我可以做咩呀?

人地所有大酒樓, 大排檔都會有多booking多客嘅時候, 你多客多野做無人怪得你, 但係咁嘅態度對d客就唔係路.
多幾個客你都攪到瀨屎瀨尿, 係你公司安排有問題; 係你自己能力有問題; 絕對唔係d客嘅問題, 絕對無理由凶d客同趕客.

我認為正常人食野應該係舒舒服服咁坐係度慢慢享受; 但係呢間咁嘅"大中華"完全唔畀d客食一餐安樂茶飯.
限時限侯咁食? 我唔係食限時放題呀!! 唔淮加野唔淮過時, 你當d客係咩? 難民呀? 監蠆呀? d客唔使畀錢同你乞呀?

大中華 請都唔會再去. 仆街啦你!!!

好多食肆都喺名大氣粗,
唔食又唔會餓親
回覆 讚好 不讚 使用道具

絕對認同ching嘅做法,呢啲仆街舖頭望佢執得就執,我吔畀錢幫襯重要受氣,茅嘢呀

間野明星去食咖嘛.你d平民邊個叫你去食.有得食咪執贏囉.我唔係明星所以唔敢去食.

回應 kkchow316 #1 的帖子

這樣的服務態度,執係遲早的事,
好彩我無去過,唔駛受氣!

呢啲咪 - 店大欺客

我公司就在附近, 有去吃過, 也不算難吃, 但服務不好~

生意唔憂,服務點會好.

咁寸,一定唔去

有同感,d招呼差到绝,好似去乞咁!

對師兄遭遇十分理觧與同感!

極為同情所受氣的遭遇,貼錢買難受,這間酒樓幕後老細應該自已檢討一下行政為何如此失策?用上這班食塞米,是時侯換血啦.

回應 dd.chan #13 的帖子

佢都賺緊錢,洗鬼理你地

lenovo567 發表於 2013-4-12 17:30
回應 dd.chan #13 的帖子

佢都賺緊錢,洗鬼理你地

做生意是希望長遠,是長綫投資. 不能短視和求求祈祈,口碑差就等如趕客.

最寸個句你,電話號碼自己去open rice 找

多謝哂樓主既提點

上去open飯到寫個負評俾佢lor
減少佢d客

多謝哂樓主既提點,一定唔會去

其實係間食肆以為名氣大,開始扮野,連帶員工都仆街