[轉貼] 綠悠揀樓首日 四成買家「甩底」的啟示

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

不是「馬後砲」,數月前當房協資助房屋項目青衣綠悠雅苑接受申請時,筆者已撰文指出,雖然當時人人叫好,申請反應也熱烈,但若數月後經濟和樓市逆轉,到揀樓時可能又是一番境况,會反映香港樓市所謂的「剛性需求」,未必靠譜。

到了昨日,房協開始分批邀請綠悠雅苑的中籤者揀樓,但適逢銀行加息及樓市調整等不明朗因素,首日160名中籤準買家到場,只售出97個單位,即約有40%準買家「甩底」。

相似情况其實也曾出現,數年前政府發售居屋貨尾,申請反應熱烈,但到了揀樓時卻碰上金融海嘯,那些當初說不介意樓價升跌,只為自住的居屋買家,不少亦是臨時「甩底」,令這批居屋貨尾要慢慢賣,非常慢熱。

近年不少政客指香港人上車需求強烈,真正的情况,卻可能混雜了不少投資需求,可能只是見人家擁有物業而享受到物業升值,便呼天搶地的說政府要大量增加公營房屋供應,但若香港經濟轉差,樓價回落,到日後大量居屋落成推出時,又可能見到大量準買家消失了。

根據《明報》報道,昨日到場揀樓者,當中75%為月入上限4萬元的白表買家,大部分搶購兩房及三房單位,另有61名(即近40%)買家放棄選購。其中一名白表買家黎先生表示,已選購一個高層三房單位作自住,售價逾500萬元,他坦言若未來加息,供樓會有壓力,但更擔心將來更難「上車」。若以現時利率2.15厘,借九成按揭,分25年攤還計算,他需要月供近2萬元,一旦加息至5厘,月供達2.63萬元,勢佔月入逾60%。

筆者希望,類似黎先生的「供樓有壓力」買家比例不至過高,他日不會因高價入市而後悔。

撰文:陸振球(明報地產版主管)

話左呢斑人係投資需要架啦.....如果係自住....理得佢升跌....供得起就上車啦....
如果話加左息驚供唔起...即係未加之前都已好緊...咁仲買乜鬼樓呢....
見人升就想政府資助炒埋一份.....市回又驚死....
政府應該抽獎時加入條文....
1. 抽到唔買要比行政費
2. 抽到唔買5-10年內唔可以再抽

如果無人抽...就索性唔駛起咁多居屋....都無需求啦
加多篇售樓情況:

【明報專訊】房協的資助房屋項目青衣「綠悠雅苑」,昨日起分批邀請中籤者揀樓,但適逢銀行加息及樓市調整等不明朗因素,首日160名中籤準買家到場,只售出97個單位,當中75%為月入上限4萬元的白表買家,大部分搶購兩房及三房單位,另有61名(即近40%)買家放棄選購。其中一名白表買家選購逾500萬元的3房單位,供款佔月入近一半,他坦言供樓有壓力,但為了「上車」亦不能擔心太多。

房協主席鄔滿海對昨日銷情表示滿意,但他承認白表選購三房單位面臨一定風險,呼籲買家量力而為,未來會檢視是否就白表買家選購單位設限,以減少供款「爆煲」風險(見另稿)。

售97單位 515萬「樓王」售出

綠悠雅苑共設988個單位,房協按去年11月至12月市價七折定價,售245.9萬至515.2萬元不等,實用面積平均呎價為6512元;當中兩房單位全部逾300萬元。

房協昨邀請首批160名中籤者到大坑辦事處揀樓。發言人表示,最後有61人放棄揀樓,佔整體近40%,另有1人臨時改期。全日共售出97個單位,包括61個兩房單位,當中以第3座向南的E室最受歡迎;另外24個為三房單位,當中售價最高515.2萬元、可盡覽山海景的第3座38樓F室「樓王」單位已售出;以及12個一房單位,其中最便宜的245.9萬元、第1座3樓B室單位亦售出。

供三房單位 佔月入一半

房協上次出售資助房屋已是2010年推售剩餘夾屋,當時亦有40%準買家放棄揀樓。
回覆 讚好 不讚 使用道具

一黎正苦政策一味叫人唔好買樓
二黎而家銀行又收緊
三黎成Q日落雨, 好影響睇樓意慾
四黎仲隨時又打仗又禽流

1. 咁聽政府話就唔好抽啦

2. 講真....比起前幾次...今次銀行收緊都唔算好多

3. 即接去房協....唔駛四圍睇....加埋琴日都無乜落雨呀

4. 又唔係香港打仗....有役症都要住架WOR....

基於3同4....肥叔會唔會影響食女意欲呢?

兩位C hing 辛苦鳥, 今日巧大雨喎 , 值飯未呀! 唔嚴無送的話....今晚-起吃飯

嘩....劍兄你唔講都無留意出面落緊大雨...........

yk8686 發表於 2013-4-9 16:38
不是「馬後砲」,數月前當房協資助房屋項目青衣綠悠雅苑接受申請時,筆者已撰文指出,雖然當時人人叫好,申 ...

行政費點計架呢???

我想問
(1) 就算唔係炒家, 買家都有可能因加息甩底
(2) 160個揀樓-61個甩底-1個改期-97個單位=1 (剩低去了那裡?)

Than you very much

kkkalvin 發表於 2013-4-9 18:11
行政費點計架呢???

可以少少地都收佢地幾千...以收阻嚇作用....減少係又抽唔係又抽既人

煩惱 發表於 2013-4-9 19:22
我相信果 4 成... 投資客佔少數... 我覺得大部分係父母趁墟... 比 $$ 買黎比仔女... 依家見氣氛咁差...  ...

搞出人命就遲早都會發生....想趁熱鬧又好...點都好....個市就緊有升有跌....唔好日後升返又出黎凸....話個市貴買唔到要打壓...呢d就最pk

Gold007 發表於 2013-4-9 22:42
我想問
(1) 就算唔係炒家, 買家都有可能因加息甩底
(2) 160個揀樓-61個甩底-1個改期-97個單位=1 (剩低去了 ...

1. 而家只係加左少少息....如果咁都有壓力....咁根本就係無能力....唔加息都分分鍾死得....勉強=送死

2.  可能未仲揀緊....

yk8686 發表於 2013-4-9 16:38
不是「馬後砲」,數月前當房協資助房屋項目青衣綠悠雅苑接受申請時,筆者已撰文指出,雖然當時人人叫好,申 ...

我中意你e句

如果話加左息驚供唔起...即係未加之前都已好緊...咁仲買乜鬼樓呢....

老實講
入息上限係4萬, 仲有資產上限
咁的"底"去供層500萬的樓
真係到頂
買左分分中要黎橈炭呀

最銀慘..... 分分鐘 未 入住..個樓價已跌......   

lawson. 發表於 2013-4-10 10:39
老實講
入息上限係4萬, 仲有資產上限
咁的"底"去供層500萬的樓

訂價同申請資格係有d唔 match....

不過只要頭幾年唔撞正"沙士式"經濟環境....

捱得過都應該無事.....

而且唔一定要買5M果款架嘛

454 發表於 2013-4-10 11:06
最銀慘..... 分分鐘 未 入住..個樓價已跌......

有需要住...能力所及就買...

今日諗住到起好可能跌左價...我同意...

但如果睇錯唔跌...今日無買...日後又凸政府...凸炒家?

任志剛都話...買自住樓係平盤....買多過一間係call...租樓 = 買put/沽空

yk8686 發表於 2013-4-10 12:00
訂價同申請資格係有d唔 match....

不過只要頭幾年唔撞正"沙士式"經濟環境....

佢訂咁的價,
即係要賣, 如果頂頂都買唔起,
為乜呢
宜家有h7n9, 加上又話加息
加埋辣招
有係危危地

lawson. 發表於 2013-4-10 12:19
佢訂咁的價,
即係要賣, 如果頂頂都買唔起,
為乜呢

心理影響大於一切.....

好多人都想用沙士價買.....

當個個咁諗...又點會再有呢個價呢....

再講...就算有疫症....除非改住陰地...否則都係要住架啦

基本因素唔變...只係賭將來供應增加快定係銀紙貶值快

銀紙各國日日印緊...戰亂,疫症只係短時期....

如果戰亂,疫症大幅影響經濟...結論就係再加碼咁印...

賭邊瓣著數呢?

根本D 人都係諗住買黎投機用, 話係住0個D 好多都係吹水

now no sure market price. people cannot make decision.