[保健心得] 男仔讀化妝一問。。^_^

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

其實男仔學化妝係埋好普遍?學新娘化妝會唔會好奇怪?聽人講幫新娘化妝要幫埋佢著衫 真定假?如係男仔係新娘化妝方面係埋冇乜優勢?仲有化妝的資歷架構有有時間限制?聽人講得兩年。。化妝呢行前路如何。。好多化妝學校唔知點簡。有冇咩化妝學校推介同多out job?

其實男仔學真係無所謂,最主要睇你既化妝既技巧得唔得同埋你有無興趣,之前既out job多唔多,多out job經驗先證明到你學過既野,第時出去見工都多d證明比人睇啦,
你可以考慮下Beauty Tech丫,outjob 有錢收架!!有朋友啱啱讀完已經做緊新娘化妝師,收入都好好架,當然如果你化得好,佢會請返你做簽約化妝師。
同埋你要留意選學校要睇下究竟係咩人教你,我朋友讀個陣讀專業化妝及髮型技巧證書課程+進階舞台及傳媒化妝形象班都係校長教ga…佢經驗多,有專業既知識,正統好多架!

你或者可以睇下版主以下出嗰個post:
【轉】香港美容美髮學院協會-附屬學院-美容及化妝證書課程
http://141hongkong.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1151919&fromuid=561784

我響網上揾到一D資料或者都可以俾你參考一下
http://blog.yahoo.com/_U5UHPKCQGGHLKV6IHEETD66BKM/articles/7064

http://bridal-academy.com/live/en/makeup_course.php?id=4&ysmwa=WtIQfnaiDbIxHwIfCK4DmO7vi_sHRedS9p9wOdsi0ct1YgsN_lAQYsp4jW_Qf-oB

回覆 讚好 不讚 使用道具

最重要係有心去學同做,
世界最pro化妝師刀係男人.

我唔明點解,  所有化妝/時裝出名/成功既(男人),  都係會基基地  扭頭扭頸咁
即係意味住, 一個好MAN既男人, 永遠唔會有時裝/化妝既觸角 ? 一定要女性化至得 ?

中港台巧多出名既化妝師刀係男生

現在好多 top 化妝師係男性.
好似陳文輝, 主理無線花妝數十年

最緊要有好收入$$$

肥叔叔 發表於 2013-4-16 21:03
我唔明點解,  所有化妝/時裝出名/成功既(男人),  都係會基基地  扭頭扭頸咁
即係意味住, 一個好MAN既男人, ...

可能響佢哋既眼中呢D叫型格,但外人就覺得基基地啦!

大把星級化妝師都係男生,成就比女性為高

火影大人 發表於 2013-4-16 21:10
最緊要有好收入$$$

咁都要有心同興趣先得既!

ckjoe 發表於 2013-4-16 21:10
可能響佢哋既眼中呢D叫型格,但外人就覺得基基地啦!

由以前 劉培基, 而家鄧達志, 化妝阿ZING 果類,  
仲有好多外國出名既,  個個都.....   

肥叔叔 發表於 2013-4-16 21:15
由以前 劉培基, 而家鄧達志, 化妝阿ZING 果類,  
仲有好多外國出名既,  個個都.....    ...

哈哈哈!!!唔好帶有色眼鏡睇人啦!

每個行業, 做得出名都係男人

ckjoe 發表於 2013-4-16 21:16
哈哈哈!!!唔好帶有色眼鏡睇人啦!

咁見親果D乜師物師, 都係扭頭扭頸, 陰聲細氣, 我無得呃自己睇唔到

邊度有化妝讀, 我都去

tomchan.us 發表於 2013-4-16 21:26
邊度有化妝讀, 我都去

去讀定去識女仔先?

女人個裝係化比男人睇.. 如果由男人角度來化一定是最美因為男人董得欣賞女人最美一面

女人自己化的不好例子: 夏惠BB

ckjoe 發表於 2013-4-16 21:28
去讀定去識女仔先?

兩樣一齊囉

回應 豬仔哥 #1 的帖子

why not, a lot of cosmatic compnay's famous 化妝師 are male
and also more and more male working at this field

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址